Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στον «καιάδα» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στον «καιάδα» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

0
louketa2-empros

Ούτε μέτρο, ούτε λόγος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – Κανένα …ισοδύναμο όπως για άλλους κλάδους

Τι λένε οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης

Απούσα ήταν η επιχειρηματικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης. Ματαίως ανέμενε ο επιχειρηματικός κόσμος ν’ ακούσει κάτι που να δίνει κάποια περιθώρια για ελάφρυνση στον κλάδο που καλείται να επωμιστεί μια φορολογία 29% και προκαταβολή φόρου στο 100%. Κανένα …ισοδύναμο όπως για άλλους κλάδους (π.χ. των φροντιστών), κανένα μέτρο προστασίας μιας επιχειρηματικότητας που παραπαίει από τα capital control, που μεταναστεύει στις γειτονικές χώρες που έχουν το 1/3 της φορολογίας, κανένα κίνητρο για ένα κλάδο που κρατά τον κύριο κορμό τη οικονομίας της χώρας και διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων εργασίας και άρα επηρεάζει άμεσα την ανεργία καθόσον είναι γνωστό ότι η ανεργία μετριέται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο! Μόνο αοριστολογίες και γενικότητες για έναν αναπτυξιακό νόμο που ακόμη είναι υπό συζήτηση!

Σ. Μωραϊτης: «Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς σοβιετικής οικονομίας»

Όπως είναι φυσικό η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του επιχειρηματικού κόσμου που εκφράζεται από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη να κάνει λόγο για… σοβιετική οικονομία για να υποδηλώσει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει διακριτή την αριστερή της ιδεολογία μόνο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις: «Καμιά αναφορά στην μικρομεσαία επιχείρηση. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς σοβιετικής οικονομίας με μηδενική επιχειρηματικότητα. Ακούσαμε ότι θα ρίξουν το βάρος για να πατάξουν την φοροδιαφυγή και να εισπράξουν τους φόρους. Σωστά αλλά αγνοούν πως: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Τι να εισπράξουν αφού δεν υπάρχει χρήμα, δεν κινείται χρήμα! Αυτό που διακινείται μόνο είναι «μαύρο» χρήμα. Το παραεμπόριο κρατά το 60% της οικονομίας της χώρας στα χέρια του. Ζει και βασιλεύει το παραεμπόριο, κοιμάται το κράτος! Αυτό το καρκίνωμα πρέπει να ξεριζώσουν!», επισημαίνει με εμφανή αγανάκτηση ο κ. Μωραϊτης.

Γ. Μπατζακίδης: «Οψώμεθα…»

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης αρνήθηκε συνειδητά να εκφέρει άποψη ή να σχολιάσει οτιδήποτε που αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί προς το παρόν. Επιφυλάχθηκε όμως να το κάνει στο άμεσο μέλλον αφού πρώτα έχει δείγματα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Β. Σκαρλάτος: «Κλειδί» για την ανάπτυξη η παραγωγική επιχειρηματικότητα

Αντίθετα με τον κ. Μπατζακίδη ο πρώην πρόεδρος και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Βασίλης Σκαρλάτος σχολίασε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στερούνται στοχευμένων, συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων: Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η παραγωγική επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και στον ορυκτό πλούτο. Μόνο αυτή παράγει πλούτο και αποτελεί το ανάχωμα για να αναταχθεί η οικονομία της χώρας. Και η δικιά μας περιοχή έχει και τα δύο αυτά πλεονεκτήματα». Ο κ. Σκαρλάτος επίσης σημειώνει πως η επιχειρηματικότητα είναι σε πολύ δυσχερή θέση ότι πολλές επιχειρήσεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρουν την έδρα τους στην Βουλγαρία ή στα Σκόπια. Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει ελπίδα να ανακάμψει η οικονομία αν η πολιτική ηγεσία κάνει όλα αυτά που δεν έκανε τόσα χρόνια. Σ’ ότι αφορά την περιοχή μας επισημαίνει πως αποτελούν θετικά σημάδια κάποιες επενδύσει που γίνονται για παράδειγμα η επέκταση της επένδυση των Πλαστικών με το υδροπονικό θερμοκήπιο καθώς και άλλες δύο που αφορούν γεωργική εκμετάλλευση .

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…