Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στα «σκαριά» νέα Αναπτυξιακή Ξάνθης!

Στα «σκαριά» νέα Αναπτυξιακή Ξάνθης!

0
anaptixiaki-web

Γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια και την Π.Ε. Ξάνθης για να μην χαθούν τα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ από τον νομό

Επιφυλάξεις από δημάρχους Ξάνθης – Αβδήρων. Ο Γ. Τσιτιρίδης δηλώνει πως προτιμά την Αναπτυξιακή Ροδόπης

«Φωτιά στα μπατζάκια» των τοπικών αυτοδιοικητικών άναψε η επικείμενη ενεργοποίηση των προγραμμάτων Leader, Leader Αλιείας και ΟΠΑΑΧ και ο νέος Κανονισμός του ΥΠΑΑΤ για τους φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν τα προγράμματα. Το γεγονός ότι η Π.Ε. Ξάνθης στερείται φορέα υλοποίησης μετά το κλείσιμο της Αναπτυξιακής Ξάνθης, η οποία και βρίσκεται υπό εκκαθάριση και με δεδομένο ότι ή Αναπτυξιακή Ροδόπης σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Ε» έχει πάρει αδειοδότηση μόνο για το ΟΠΑΑΧ της Ξάνθης επειδή είναι η δομή στήριξης των ΟΠΑΑΧ όλης της περιφέρειας, μπρος στον κίνδυνο να χαθούν κι άλλα χρήματα από το νομό μας εκτός από τα 14 εκ. ευρώ – όπως τα κοστολόγησε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το «Ε» με τίτλο: «Αναπτυξιακή «τρύπα» 14 εκ. ευρώ στο νομό μας», είναι σε εξέλιξη μιας προσπάθεια ίδρυσης νέας Αναπτυξιακής!

Γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια και την Π.Ε. Ξάνθης

Η πρόθεση να επιχειρηθεί εκ νέου στην Ξάνθη η σύσταση μιας εταιρείας στο πλαίσιο του νέου κανονισμού του ΥΠΑΑΤ που εκτός από τη συμμετοχή των ΟΤΑ στο μετοχικό της κεφάλαιο δίνει βαρύτητα σε συλλογικούς τοπικούς φορείς τις λεγόμενες ομάδες τοπικής δράσης όπως Επιμελητήρια, συνεταιρισμούς, κ.λ.π. που έχουν αναφορά στον τοπικό ιστό, εκδηλώθηκε από την Περιφέρεια και την Π.Ε. Ξάνθης κατόπιν πρότασης που υποβλήθηκε από το Τοπικό Παράρτημα του ΤΕΕ. Μια πρώτη διερευνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή των δημάρχων στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη ενώ έπεται δεύτερη την Παρασκευή στις 10 το πρωί.

Επιφυλάξεις από δημάρχους Ξάνθης – Αβδήρων

Τα νωπά σημάδια του αποτυχημένου εγχειρήματος της παλαιάς Αναπτυξιακής ρίχνουν βαριά τη σκιά τους και υποσκελίζουν κάθε προσπάθεια ανασύστασης της εταιρείας με νέα έστω δομή. Κι αυτός είναι ένας λόγος που κατέστησε επιφυλακτικούς εξ αρχής τους δημάρχους Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο και Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες μας, συγκεκριμένα για τον κ. Τσιτιρίδη , που είπε ότι προτιμά να μπει μέτοχος στην Αναπτυξιακή Ροδόπης για να υλοποιήσει το Leader Αλιείας και τα ΟΠΑΑΧ. Το σκεπτικό του κ. Τσιτιρίδη όπως το ανέπτυξε στο «Ε» βασίζεται στο ότι με λίγα χρήματα για παράδειγμα 15.000 ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα προγράμματα από μια εταιρεία εν ενεργεία με τεχνογνωσία και επάρκεια. Δήλωσε δε ότι με την οικονομική δυσπραγία που πλήττει τους δήμους δεν μπορούν να διαθέσουν μεγάλα ποσά που απαιτούντα για να στήσουν μια εταιρεία με οργάνωση και προσωπικό και να ρισκάρουν και πάλι μια ενδεχόμενη αποτυχία και γι αυτό πως προτιμά την σίγουρη λύση. Για το λόγο αυτό είπε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Κεφαλίδη. Τους ίδιους λόγους σε γενικές γραμμές επικαλέστηκε και ο δήμαρχος Ξάνθης ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην συνάντηση της Παρασκευής.

Βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος!

Η συλλογιστική αυτή που αναπτύσσουν οι δήμαρχοι φαντάζει …άτολμη και κοντόφθαλμη ιδιαίτερα αν προστεθεί μια σημαντική παράμετρος που μάλλον αγνοούν ή δεν έχουν υπολογίσει τις συνέπειες της. Ότι τα Leader είναι προγράμματα που έχουν στόχο στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και πως η υλοποίησή τους συνδέεται με το Χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και στο οποίο προκρίνονται λογικές ισχυροποίησης του εθνικού πόλου (Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης) και δημιουργούνται τοπικές συνέργειες ανάμεσα στην πόλεις (Δράμας – Καβάλας, Ξάνθης – Καβάλας, Δράμας – Ξάνθης. Επίσης αναγνωρίζονται 20 αναπτυξιακές ενότητες όπως για παράδειγμα με κατάταξη 9 οι δήμοι Αβδήρων – Τοπείρου και 5 ο δήμος Παρανεστίου και η Σταυρούπολη που ανήκουν στην ίδια αναπτυξιακή ενότητα επειδή καθώς έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι σε περίπτωση που η Ξάνθη δεν θα μπορέσει να έχει συστήσει ένα φορέα υλοποίησης των δικών της προγραμμάτων Leader και ΟΠΑΑΧ είναι πιθανό τα προγράμματα που αφορούν στην Σταυρούπολη να τα υλοποιεί η Αναπτυξιακή Δράμας! Κι αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ίση μεταχείριση σε σχέση με των επενδυτικών σχεδίων της περιφερειακής ενότητας Δράμας. Όπως η Ξάνθη χάνει την ευκαιρία να έχει ένα δικό της αναπτυξιακό εργαλείο και να παίξει κομβικό ρόλο ως αναπτυξιακός πόλος καθώς διαθέτει τα χαρακτηριστικά που θέτουν οι δύο άξονες του χωροταξικού: Υγροβιότοποι και αρχαιολογικοί χώροι και Νέστος.

Κάηκαν από το γάλα φυσάν και το γιαούρτι

Η αλήθεια είναι ότι έχουν τα δίκια τους οι δήμαρχοι να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια προοπτική επανασύστασης της Αναπτυξιακής δεδομένου ότι η εμπειρία είναι αρνητική και βεβαίως δεν θα είχε και νόημα η επανάληψη. Όπως όμως και ότι είναι αληθές ότι το λάθος διορθώνεται με την μη επανάληψη των αιτιών που οδήγησαν σ’ αυτό. Και οι αιτίες που έφεραν την Αναπτυξιακή Ξάνθης σε εκκαθάριση είναι η κακοδιαχείριση και το γεγονός ότι λειτουργούσε σαν κομματικό μαγαζάκι και αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Η διασφάλιση ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να είναι μακράν αυτής της λογικής είναι το καλύτερο εχέγγυο για την επιτυχία της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …