Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Προοδευτικός σημαίνει να έχεις σχέδιο

Προοδευτικός σημαίνει να έχεις σχέδιο

0

Σκέψεις και παρεμβάσεις με αφορμή την ομιλία του γάλλου προέδρου στη Βουλή

Η ομιλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Francois Hollande, στη Βουλή αποτελεί ορόσημο στη συνεργασία των δύο κρατών. Η ανάδειξη της πολιτικής και πολιτισμικής επιρροής της κλασικής σκέψης, η σύμπραξη των ελληνικών και των γαλλικών πανεπιστημίων, αλλά και η βοήθεια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ομιλίας του.

Οι προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, συμπίπτουν με το σύνολο των προτάσεων που καταρτίσαμε πριν τις Συνόδους Κορυφής για το προσφυγικό. Σημεία στα οποία σταθήκαμε, κατανοώντας τις πολιτικές και διπλωματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοπρεπής υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων είναι καίριας σημασίας για την οικοδόμηση της αλληλεγγύης στην πράξη. Τον προηγούμενο μήνα συζητήσαμε τις προτάσεις μας για την προσφυγική κρίση αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των σοσιαλιστικών κομμάτων, στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ. Η ρεαλιστική ανάγνωση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας από την πλευρά μας αποτελεί εργαλείο για να καταθέτουμε σοβαρές, έντιμες και με προοδευτικό πρόσημο προτάσεις προς το συμφέρον των πολιτών.

Οι αναφορές του Προέδρου Hollande στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, αποτελούν εξωραϊσμό της πραγματικότητας. «Μαθήματα δημοκρατίας» παραδίδει ο λαός στις συμμετοχικές διαδικασίες και όχι σε καταστάσεις τεχνητής πόλωσης με διλήμματα που διαιρούν την κοινωνία. Η πολιτική νοοτροπία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δυστυχώς οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την άβυσσο, όταν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες επέτρεπαν ένα εύρος διαφορετικών, πιο προοδευτικών και αποτελεσματικών επιλογών.

Πλέον οι διαφαινόμενες γαλλικές και οι άλλες ξένες επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Πρωτίστως να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αναπόφευκτα θα συμπράξουν με τους ξένους κολοσσούς, που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις να γίνουν με γνώμονα τα συγκριτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας, να δώσουν προστιθέμενη αξία στις περιοχές που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία, να στοχεύσουν σε κοινωνική σύγκλιση και περιφερειακή ανάπτυξη.

Η Ξάνθη είναι ένας νομός που διαθέτει ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο από άποψη γεωστρατηγικής θέσης, όσο και από αναξιοποίητο ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο. Καλώ λοιπόν τους βουλευτές, τους φορείς, τις περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις να παρουσιάσουν ένα στοχευμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού. Τα ευχολόγια πλέον δεν αρκούν, χρειάζονται πράξεις, υπευθυνότητα και εντιμότητα από όλους.

Άλκης Κίσσας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Άλκης Κίσσας
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…