Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ο Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη» με κοσμοσυρροή Ξανθιωτών

«Ο Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη» με κοσμοσυρροή Ξανθιωτών

0
kapodistrias2

Εκδήλωση τιμής για τον ηγέτη του νεοσύστατου και πολύπαθου ελληνικού κράτους

Όλη η δράση του, αντικατοπτρισμένη στη φράση του: «Δε ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του»

Τη μνήμη του πρώτου ηγέτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια, τίμησαν, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του από τους Μαυρομιχαλαίους, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, στις 19:30, στην Καπναποθήκη ‘Π’, το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ.), ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πηγαδίων «Χατζηγυριώτες» και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ξάνθης. Μεγάλος αριθμός από Ξανθιώτες συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση, έδωσαν το παρών, γεμίζοντας κυριολεκτικά την αίθουσα διεξαγωγής της εκδήλωσης τιμής.

Συντονιστής της ημερίδας ορίσθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ, κ. Γιώργος Μπατζακίδης, ο οποίος κάνοντας μία μικρή εισαγωγή, για να ακολουθήσουν οι τρεις κύριες εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, είπε πως ο Ιωάννης Καποδίστριας ήρθε καλός και τίμιος σε μια χώρα με βαρύ και ύπουλο κλίμα, αναφέροντας και τη φράση του Αθανάσιου Πολυζωίδη πως ‘η Ελλάδα ξερνά τα ξένα σώματα, που προσκολλώνται πάνω της’.

Διπλωματία, οικονομία και στρατιωτική δύναμη, η συνταγή για ένα ισχυρό κράτος

Η πρώτη διάλεξη ανήκε στο δικηγόρο, κ. Νίκο Σεργκενλίδη, ο οποίος μίλησε κυρίως για τη διπλωματία του Καποδίστρια και τη δράση του στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις αρετές του, οι οποίες τον έκαναν να τιμάται ως ευεργέτης μέχρι σήμερα στην Ελβετία, καθώς ήταν και ο συντάκτης του πρώτου συντάγματος της χώρας αυτής. Ο κ. Σεργκενλίδης παρουσίασε τη ζωή του Καποδίστρια ακριβώς όπως παρατηρήθηκε από τα μάτια των ξένων, ζωή ως πρότυπο σε μια εποχή αναζήτησης του ιδανικού ηγέτη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία, διενήργησε εράνους, για να σπουδάζουν οι νέοι στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και όταν ο Λουδοβίκος της Γαλλίας προσέφερε στον ίδιο χρηματικό ποσό, το αρνήθηκε και ζήτησε να δοθεί για τη δημιουργία αντιτύπων των βιβλίων, τα οποία βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του Παρισιού, και να σταλούν στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα συνήθιζε να διαλαλεί πως ‘δε ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του’.

Στη συνέχεια, ο Απόστρατος Αξιωματικός ΣΞ, κ. Ανδρέας Ματζάκος, εκθείασε την τακτική του Καποδίστρια, ο οποίος έδωσε βάση στην οικονομία, τη στρατιωτική ισχύ και τη διπλωματία της αποδεκατισμένης χώρας, κύρια στοιχεία, χωρίς τα οποία δεν υφίσταται κράτος. Για την προσπάθεια συγκρότησης κράτους ισχύος ο ηγέτης της τότε Ελλάδας καθιέρωσε νόμισμα, το φοίνικα, εισήγαγε νέες καλλιέργειες, όπως την πατάτα, ίδρυσε Γεωπονική Σχολή και τη Σχολή Ευελπίδων, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

«Πρώτα να μορφωθούν οι Έλληνες και μετά να δημιουργηθεί η Ελλάς»

Έπειτα, το λόγο παρέλαβε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ξάνθης, κ. Άννα Αγγελοπούλου, που αναφέρθηκε κυρίως στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια, οι οποίες συνολικά αποτυπώνονται στη φράση του: «Πρώτα να μορφωθούν οι Έλληνες και μετά να δημιουργηθεί Ελλάς». Ο ίδιος, για αυτό το λόγο, ίδρυσε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας βάση στη μόρφωση φτωχών παιδιών. Εισήγαγε μάλιστα και τη μέθοδο αλληλοδιδακτικής διδασκαλίας, η οποία ενδείκνυται για φτωχά κράτη και προτείνει τη διδασκαλία μεγάλου αριθμού μαθητών από μεγαλύτερους μαθητές, οι οποίοι είναι πιο προχωρημένοι. Παράλληλα, δημιούργησε επαγγελματική εκπαίδευση, με την ένταξη τεχνικών και θεωρητικών μαθημάτων και ίδρυσε το ορφανοτροφείο της Αίγινας. Έτσι, μέχρι το 1831 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 121 σχολεία με 9.000 μαθητές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, η οποία αποτελούσε περίληψη ενός επτάωρου ντοκιμαντέρ, με μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μαύρο Αντικείμενο–Κουκλοθέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να …