Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Μάστιγα» το παραεμπόριο αυτοκινήτων στην Ξάνθη

«Μάστιγα» το παραεμπόριο αυτοκινήτων στην Ξάνθη

0
eve-oct15

Συζήτηση στο ΕΒΕ παρουσία μελών του σωματείου Εμπόρων Αυτοκινήτων. Ομόφωνη απόφαση για στήριξη του κλάδου με στοχευμένες παρεμβάσεις

32.000 ευρώ θα καταβάλλει το ΕΒΕ από τις συνδρομές του – Επιστολή διαμαρτυρίας για τα capital controls – Τέλη του Μάρτη η 2η Γενική έκθεση Ξάνθης

Το γνωστό πρόβλημα του παραεμπορίου αυτοκινήτων κυριάρχησε ως θέμα κατά τη συνεδρίαση των μελών του Επιμελητηρίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με αφορμή μια επιστολή του προέδρου του σωματείου Εμπόρων Αυτοκινήτων Καθετοποιημένων Μονάδων Ξάνθης κ. Γιάννη Αθανασιάδη, ο οποίος ζητούσε την συνδρομή και την παρέμβαση του Επιμελητηρίου στην πάταξη του φαινομένου επικαλούμενος το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και την απώλεια εσόδων του κράτους. Πρόκειται για την γνώριμη εικόνα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες τις πιο πολλές φορές, σε συγκεκριμένους χώρους της πόλης και οι παράνομες αγοραπωλησίες που γίνονται μ’ αυτά.

Συζήτηση στο ΕΒΕ για το παραεμπόριο αυτοκινήτων

Ένα θέμα γνωστό μεν στις αρμόδιες υπηρεσίες κι αρχές χωρίς όμως αποτελεσματική παρέμβαση μέχρι στιγμής – όπως ειπώθηκε – παρά μόνο από κάποιες επιχειρήσεις – σκούπα της Τροχαίας Ξάνθης και την επιβολή προστίμων που ανέρχονται σε 900 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε πως παρακολουθεί στενά το θέμα και πως είναι σε θέση να γνωρίζει πως κάποιοι απ’ αυτούς που ασκούν παραεμπόριο αυτοκινήτων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Συνέχισε όμως λέγοντας όλα αυτά δεν είναι αρκετά και ότι το παραεμπόριο δεν αφορά μόνο τον κλάδο των εμπόρων αυτοκινήτων αλλά είναι γενικευμένο και σ’ άλλους κλάδους και ότι παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΕΒΕ και του ιδίου προσωπικά δεν υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να καταστείλει το φαινόμενο: «Το κράτος είναι υπό διάλυση και οι υπηρεσίες επικαλούνται έλλειψη προσωπικού. Οργιάζουν οι κατσαπλιάδες …Επίορκοι υπάλληλοι καταληστεύουν και κατακρεουργούν τους νόμους Πρέπει να παλέψουμε να φύγει αυτή η αλητεία…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραΐτης. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και άλλα μέλη του σωματείου που πήραν το λόγο ζητώντας την βοήθεια του Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα η κα Κουτσουρλή πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή με παρουσία του Επιμελητηρίου που θα επισκεφτεί τον Έφορο να του εκθέσει το πρόβλημα ζητώντας παρέμβαση. Η κα Κίτσου σε παρέμβασή της καταλόγισε ολιγωρία στην διοίκηση του ΕΒΕ γιατί όπως υποστήριξε –επί 3 χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα δεν έγινε κάποια αποτελεσματική παρέμβαση. Ο κ. Δεληπάλας της απάντησε πως το θέμα έχει ξανασυζητηθεί όμως η κα Κίτσου απουσίαζε και επίσης αποκάλυψε πως το θέμα ήταν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη κ Κώστα Ζαγναφέρη. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα να προβούν σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου των νόμιμων επιχειρήσεων.

32.000 ευρώ θα καταβάλλει το ΕΒΕ από τις συνδρομές του

Το επόμενο θέμα αφορούσε την κατανομή του ποσοστού 3% από τις συνδρομές του στα τοπικά συνδικαλιστικά όργανα αλλά και στα κεντρικά. Έτσι στα τοπικά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης παίρνει την μερίδα του λέοντος ήτοι: 4.300, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης: 2.200€, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης: 1.200€ και το Σωματείο Υφασματοπωλών Ξάνθης: 800€. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μωραΐτης η κατανομή γίνεται με βάση του δυναμικού των σωματείων και ότι συνολικά θα καταβληθούν 8.500€, στα τοπικά αλλά θα καταβληθούν και στην ΚΕΕΕ και στην ΓΣΕΒΕΕ. Σε γενικό σύνολο το ΕΒΕ Ξάνθης θα καταβάλλει μέσα στον Νοέμβριο 32.000 ευρώ από τις συνδρομές του στα συνδικαλιστικά όργανα και 13..500 ευρώ ΕΝΦΙΑ στο κράτος.

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα capital controls

Η κα Κίτσου κατέθεσε πρόταση να εκδοθεί ψήφισμα από το ΕΒΕ Ξάνθης και να επιδοθεί προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομίας στο οποίο θα εκθέτει όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της περιοχής μας από την επιβολή των capital controls, ζητώντας την άρση του μέτρου. Η πρόταση έγινε δεκτή και από τον κ. Κοσμίδη που υπερθεμάτισε προκαλώντας ένα πολιτικό σχόλιο από τον κ. Μωραΐτη με αφορμή την αντιπολίτευση που ασκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοσμίδης μετά την προσάρτησή του στην Λαϊκή Ενότητα. Η κα Κίτσου δεν ψήφισε επίσης την Τροποποίηση του προϋπολογισμού εκφράζοντας τη διαφωνία της χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την δαπάνη των 11.000 ευρώ που διατίθενται για κάλυψη εξόδων του Διοικητικού προσωπικού και της ειδικής συμβούλου κατά την μετάβασή τους στις Βρυξέλες με στόχο την ανεύρεση νέων προγραμμάτων.

 

Τέλη του Μάρτη η 2η Γενική έκθεση Ξάνθης

Τέλος ο κ. Μωραΐτης εξήγησε τους λόγους της μετάθεσης της ημερομηνίας της διοργάνωσης της 2ης γενικής Έκθεσης που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτώβρη. Συγκεκριμένα είπε πως αυτό προέκυψε εξαιτίας της αλλαγής ημερομηνίας της έκθεσης KAVALAEXPO 2015 για το χρονικό διάστημα 17-21/10/2015 λόγω των εθνικών εκλογών, με αποτέλεσμα οι δύο εκθέσεις να συμπίπτουν. Επίσης, στα τέλη Νοεμβρίου προγραμματίστηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ να πραγματοποιηθεί η Έκθεση «ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2015» στην Κομοτηνή. Κατόπιν συζήτησης στη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου αποφασίστηκε η αναβολή της Γενικής Έκθεσης Ξάνθης καθώς υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν πραγματοποιηθούν τρεις 3 διαδοχικές εκθέσεις στην Περιφέρεια μας. Ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν με την εισήγηση του Προέδρου και της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου και αποφασίστηκε η 2η Γενική Έκθεση Ξάνθης να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου 2016. Επίσης ανακοίνωσε την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ξάνθης στην 23η Πανελλήνια Έκθεση «Αν. Μακεδονία Θράκη 2015» από 20 έως 22 Νοεμβρίου 2015, με περίπτερο όπου θα φιλοξενηθούν επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…