Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Χωρίς ουσία και πάλι η Επιτροπή Διαβούλευσης

Χωρίς ουσία και πάλι η Επιτροπή Διαβούλευσης

0
epitropi-diavoulefsi-oct15

Ενστάσεις για την διαδικασία και αποχωρήσεις – ΤΕΕ και ΑΜΕΑ άρθρωσαν μόνο ουσιαστικό λόγο

Παρά την αρχική συμμετοχή κόσμου και φορέων, ελάχιστοι έμειναν μέχρι το τέλος – Χωρίς ιδιαίτερη σημασία οι περισσότερες παρεμβάσεις

Συνεδρίασε χθες η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Ξάνθης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, με στόχο να συζητηθούν από φορείς και δημότες, αλλά και να διατυπωθούν γνώμες πάνω στα προσχέδια του τεχνικού προγράμματος, του ετήσιου προγράμματος δράσης και του προϋπολογισμού για το έτος 2016. Η σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης αποφασίζεται με βάση το άρθρο 76 του Ν. 3852/10 για τον «Καλλικράτη». Η επιτροπή αυτή αποτελείται από εκπροσώπους 26 φορέων της τοπικής κοινωνίας και 8 δημότες. Πρόκειται για ένα γνωμοδοτικό όργανο, που θεσμοθετήθηκε στην λογική της συμμετοχής των δημοτών και των εκπροσώπων των φορέων στην διοίκηση του δήμου με προτάσεις και παρεμβάσεις. Η επιτροπή ανασυστάθηκε τον Ιανουάριο, αφού ο νόμος προβλέπει την ύπαρξή της, με προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών, ώστε να ‘’ακουστεί’’ η φωνή τους.

Αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αποχή από την συνεδρίαση

Στην χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν 19 δημότες και εκπρόσωποι φορέων, ένας περισσότερος δηλαδή από τους 18 που απαιτούνται για την απαρτία του οργάνου. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Κολλάρος, διένειμε πριν την έναρξη έντυπο υλικό στους παρευρισκόμενους, όπου δηλώνεται η αντίθεση της παράταξής του, καθώς, όπως αναφέρει: «Δημιουργούν την ψευδαίσθηση συμμετοχής σε ουσιαστικές διαδικασίες, ενώ πρόκειται για μηχανισμό χειραγώγησης με συγκεκριμένο αντιδραστικό χαρακτήρα και κατεύθυνση με συμβουλευτικές αρμοδιότητες». Ο κ. Κολλάρος τόνισε πριν την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής ότι υπάρχει μια σημαντική έλλειψη αντιπροσώπων από φορείς με τεράστια εμπειρία και ρόλο στα τεκταινόμενα του δήμου Ξάνθης. Χαρακτηριστικά ανέφερε την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που είχε αντιπρόσωπο στην προηγούμενη περίοδο και δεν ρωτήθηκε καν για την ανανέωση της συμμετοχής του, καθώς και του Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους, αφού τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τεχνικής φύσεως και με δυσκολία συζητιούνται ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένας απαξιωμένος θεσμός που προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών

Στην συνεδρίαση βρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου εκτός από τους «Πολίτες για την Ξάνθη» του κ. Ανταμπούφη. Κατά την έναρξη της συζήτησης ζήτησε τον λόγο ο νέος επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Θανάσης Ξυνίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή του κόσμου και όχι των δημοτικών συμβούλων, αφού για πρώτη φορά υπήρξε απαρτία από την πρώτη συνεδρίαση, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα θέματα που τέθηκαν προς σχολιασμό από δημότες και φορείς έχουν ήδη σταλεί στους δημοτικούς συμβούλους και θα συζητηθούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Δημ. Συμβούλιο της Δευτέρας. «Δεν γνωρίζω αν θα προλάβει να υπάρξει ενσωμάτωση των όσων θα ακουστούν σήμερα εδώ, ώστε να τα εξετάσουμε την Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την εκπλήρωση του σκοπού της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Απαρίθμηση έργων και καταιγισμός… συγχαρητηρίων

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος προήδρευσε της Επιτροπής, αντέτεινε στις ενστάσεις ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα εργαλείο στα χέρια του δήμου, αλλά και μια ευκαιρία των πολιτών να δηλώσουν άμεσα αυτά που τους απασχολούν σχετικά με την καθημερινότητα και το μέλλον της πόλης. Ζήτησε δε από τους δημοτικούς συμβούλους να βοηθήσουν στην διατύπωση γνώμης των δημοτών. Παρόλα αυτά, μετά από λίγη ώρα οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν, αφού η διαδικασία διήρκεσε πολλές ώρες, με ελάχιστες ερωτήσεις και παρεμβάσεις και ακόμη λιγότερες ουσιαστικές προτάσεις. Οι λιγοστοί δημότες και εκπρόσωποι φορέων που ζήτησαν τον λόγο επιδόθηκαν σε συγχαρητήρια προς την δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες για τις τεχνικές μελέτες και τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε. Αυτό που κούρασε ιδιαίτερα ήταν η αρχική απαρίθμηση όλων των έργων, έστω και επιγραμματικά με επεξηγήσεις, τόσο αυτών που είναι σε εκκρεμότητα, όσο και αυτών που σχεδιάζονται με παράθεση στοιχείων, αριθμών και οικονομικών δεδομένων και αναφορές στα μέσα χρηματοδότησης του κάθε έργου. Συνολικά για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2016 προβλέπεται να διατεθούν 5.025.760 ευρώ.

Ελάχιστες προτάσεις χωρίς ουσιαστικό αντίλογο στον σχεδιασμό

Τον λόγο ζήτησαν και έλαβαν κατ’ αρχάς ο κ. Κομνηνός ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση στα πεζοδρόμια της οδού πάροδος Θερμοπυλών, όπου στεγάζονται και τα γραφεία του Συλλόγου. Με την αναφορά στα πεζοδρόμια άνοιξε ένας κύκλος συζήτησης για επιμέρους προβλήματα σε πολλά σημεία της πόλης με πεζοδρόμια και περίπτερα που ενοχλούν, κάτι που δυσανασχέτησε πολλούς, καθώς και την διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, Κατερίνα Μανά. Η ίδια ανέφερε στον Δήμαρχο ότι δεν έχουν νόημα στην παρούσα συζήτηση τέτοιου είδους λεπτομέρειες, παρόλα αυτά όμως σημειώθηκαν κάποιες επισημάνσεις, όπως οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις οδούς Κουγιουμτζόγλου και Σερρών, που θα ενταχθούν σε υπάρχον πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Γιώργος Μπατζακίδης, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης των διατηρητέων κτηρίων της πόλης, φέρνοντας σαν παράδειγμα το αρχοντικό του Μουζαφέρ Μπέη, με τον Δήμαρχο να εξηγεί ότι η προβλεπόμενη χρήση του χώρου ως Παιδικό Μουσείο δεσμεύει, αφού δεν επιτρέπεται αλλαγή της χρήσης του. Στην δε πρόταση του κ. Μπατζακίδη για δημιουργία ενός μπρούντζινου αγάλματος ενός καπνεργάτη ή ψαρά ή του Στέφανου Ιωαννίδη, που θα δίνει ταυτότητα στην πόλη, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές, ο κ. Δημαρχόπουλος απάντησε ότι η Ξάνθη έχει ταυτότητα και δεν χρειάζεται κάποιο άγαλμα γι’ αυτό.

Κονδύλια για τις πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και πρόνοια για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

Την ανάγκη ευρύτερου σχεδιασμού και όχι την ανάλωση της συζήτησης «στο στενό του στενού του τάδε δρόμου» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Σταύρος Γιαννώτας, τονίζοντας ότι χρειάζεται ετοιμότητα των υπηρεσιών με μελέτες για άμεση απορρόφηση του ΕΣΠΑ που αναμένεται, αλλά και αύξηση του κονδυλίου που αφορά την συντήρηση σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Τέλος, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έθεσαν το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, που περιορίζεται μόνο στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, πρότειναν την τοποθέτηση ηχητικών φωτεινών σηματοδοτών καθώς και ηχητικών, ώστε να διασφαλίζεται η διέλευση από δρόμους όπου υπάρχουν διαβάσεις με φωτεινούς σηματοδότες. Αναφέρθηκε, επίσης, η έλλειψη πρόσβασης σε δημοτικά κτήρια, όπως αυτό της Πολεοδομίας, καθώς και η σχεδίαση για ένταξη σε μελλοντικό ΕΣΠΑ ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…