Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη διαβάζει και συζητάει…

Η Ξάνθη διαβάζει και συζητάει…

0
lykeio-foresies

Ομάδα ανάγνωσης, μια πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης

Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του μουσείου παραδοσιακών ενδυμάτων οι συγκεντρώσεις

Μια παρέα γυναικών, η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί 20 μέλη, με κοινή συνισταμένη την αγάπη για τα βιβλία, συγκεντρώνεται κάθε δεκαπέντε μέρες στον πρώτο όροφο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, για να συζητήσουν, να πιουν, να φάνε, να διαβάσουν, να διαβάσουν, να διαβάσουν…

Θυμίζοντας τις μαζώξεις γυναικών μιας άλλης εποχής, χωρίς τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μόνο με τα βιβλία τους ανά χείρας, τοποθετημένες σε έναν κύκλο, έτσι ώστε να επιτρέπεται η οπτική επαφή με όλα τα μέλη, επιλέγουν και αποφασίζουν ποιο βιβλίο, ποιος συγγραφέας, ποια εποχή θα απασχολήσει τον …αδηφάγο νου τους. Έπειτα, μεμονωμένα στο σπίτι τους όλες διαβάζουν τις σελίδες, τις οποίες συμφώνησαν και σε ορισμένο χρονικό διάστημα επανέρχονται, για να συζητήσουν όλα, όσα τις απασχόλησαν, τις εντυπωσίασαν, τις προκάλεσαν απορία. Μέσα από τις συγκεντρώσεις τους, οι οποίες βρίθουν σχολίων και κριτικών γύρω από ένα έργο, εγείρονται προβληματισμοί και προάγεται ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων.

Τρεις καταξιωμένες φιλόλογοι, υπεύθυνες για το συντονισμό της συζήτησης

Πρόκειται στην ουσία για μια διαδικασία υποβοηθούμενης ανάγνωσης, με βασικές συντονίστριες τις φιλολόγους, κ. Στεφανία Ματσούκα, κ. Αφροδίτη Μιχαηλίδου και κ. Αλεξάνδρα Νικολή, οι οποίες καθοδηγούν διακριτικά, χωρίς να προσανατολίζουν μεθοδευμένα και να διευθύνουν. Παράλληλα, στις βλέψεις της ομάδας είναι και η πρόσκληση ενός λογοτέχνη, του οποίου το έργο έχουν μελετήσει, για να του απευθύνουν άμεσα τα μέλη τις ερωτήσεις τους, αλλά και η παρουσίαση της συγγραφικής δουλειάς ενός τοπικού συγγραφέα, αποσκοπώντας στην παραχώρηση βήματος στην τοπική πνευματική κληρονομιά.

Η αναβίωση παλιών εποχών μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές

Και όλα αυτά πραγματοποιούνται στην κεντρική αίθουσα, λαογραφικού ενδιαφέροντος με παραδοσιακές φορεσιές, του μουσείου, το οποίο στεγάζεται στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Οι φορεσιές – εκθέματα είναι αυθεντικές φορεμένες φορεσιές τόσο από τη Θράκη, δυτική και ανατολική, όσο και από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Ο χώρος είναι επισκέψιμος για τους Ξανθιώτες, τα σχολεία και βέβαια τους τουρίστες, προβάλλοντας το παραδοσιακό στοιχείο και προσφέροντας τη δυνατότητα να αντιληφθούν οι επισκέπτες την εξέλιξη της εποχής, συγκρίνοντας το παλιό με το σύγχρονο.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, κ. Στάντσιου, και η γενική γραμματέας, κ. Μαυροπούλου, προτρέπουν όλους, όσοι έχουν παραδοσιακές φορεσιές στο σπίτι τους, να μην τις κρατούν κλειστές στις ντουλάπες τους, όπου και φθείρονται, αλλά να τις προσκομίσουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να τις δωρίσουν, στο Λύκειο, στο οποίο οι αρμόδιοι θα φροντίσουν για τη συντήρησή τους και θα εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου με αναγραφή του ονόματος της οικογένειας, στην οποία ανήκει η φορεσιά.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…