Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αναβολή στη δίκη Χατζηευαγγέλου και των αντιδημάρχων του

Αναβολή στη δίκη Χατζηευαγγέλου και των αντιδημάρχων του

0
dikasthria 2-empros

Αυτοτελή αναβολή μόνο για τον Χ. Φεταχίδη που επικαλέστηκε κώλυμα της συνηγόρου του πρότεινε η Εισαγγελέας της έδρας. Μετά από διακοπή 5 λεπτών αποφάσισε το δικαστήριο

Παρόντες όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του πρώην δημάρχου. Παρών και ο Θ. Μίχογλου ως μάρτυρας κατηγορίας

Τις ευθύνες που απορρέουν από το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο δήμο Τοπείρου επί θητείας του Στέλιου Χατζηευαγγέλου κλήθηκε να εξετάσει χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, στου οποίου το ακροατήριο εισήλθε ως πρωτοείσακτη η υπόθεση παράβασης καθήκοντος και ψευδούς βεβαίωσης με κατηγορούμενους τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο Στέλιο Χατζηευαγγέλου, και μια σειρά αιρετών που διετέλεσαν αντιδήμαρχοι τόσο στην περίοδο δημαρχίας του, όσο και μετά την εκλογή του Θωμά Μίχογλου. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι ήταν επίσης ο Χρήστος Φεταχίδης και ο Φώτης Πυροστιάνης (που δεν έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές), ο Γιώργος Καζάκος, ο Δήμος Τσιλιγγίρης και ο Νίκος Αποστολίδης (που επανεκλέχθηκαν με το συνδυασμό Καραλευθέρη), ο Χρυσόστομος Κοτόπουλος (που ανήκε στο συνδυασμό Χατζηευαγγέλου, αλλά προσχώρησε στην παράταξη Μίχογλου και επανεξελέγη) και ο Κωνσταντίνος Γιουβαντζίκ (που εκλέχθηκε με το νέο δήμαρχο).

Η κατηγορία χρονολογείται από τις 3/8/2010 και τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο είναι παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή και ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Φεταχίδης προσκόμισε χθες αίτημα αναβολής της συνηγόρου του με αιτιολογία πρόσφατες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της που βεβαιώθηκαν και από γνωμάτευση γιατρού. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε αναβολή αυτοτελώς, ώστε να δικαστεί η υπόθεση για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους και να αναβληθεί μόνο ως προς τον αιτούντα την αναβολή. Ο Θανάσης Ξυνίδης, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου διαμαρτυρήθηκε, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει συνύπαρξη αρμοδιοτήτων και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν γι’ αυτό το λόγο να κριθεί αυτοτελώς η ευθύνη. Άφησε δε αιχμές για την όλη διαχείριση της υπόθεσης από το γραφείο της Εισαγγελίας. Το δικαστήριο διέκοψε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια αποφάσισε να αναβάλει την υπόθεση για το σύνολο τον κατηγορουμένων, ώστε να εκδικαστούν συνολικά οι κατηγορίες τον Απρίλιο του 2016. Να σημειωθεί ότι το παρών έδωσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του κ. Χατζηευαγγέλου, καθώς και οι μάρτυρες. Συνήγοροι υπεράσπισης των υπόλοιπων κατηγορουμένων ήταν η Λίτσα Μιχαηλίδου, η Νόπη Ιωαννίδου και ο Κώστας Ρέστας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες

Η υπόθεση αφορά στα συμπεράσματα του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που προέκυψε μετά από αναφορά του Θωμά Μίχογλου, ο οποίος κλήθηκε και ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη. Η πρώτη κατηγορία αφορά σε βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας και μεταδημότευσης που εκδόθηκαν χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα παραστατικά (πχ ένορκη βεβαίωση ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενης κατοικίας αντί λογαριασμού παροχής κλπ) και των οποίων η έκδοση ήταν αρμοδιότητα εκχωρούμενη σε αντιδήμαρχο. Ο δε τότε δήμαρχος συμπεριλήφθη για την εν λόγω περίπτωση στη δικογραφία γιατί για διάστημα λίγων μεταβατικών μηνών δεν είχε εκχωρήσει την εν λόγω αρμοδιότητα κι έτσι υπέγραψε και ο ίδιος τέσσερις ανάλογες βεβαιώσεις. Το δεύτερο σκέλος αφορά στο κυλικείο που λειτουργούσε στο χώρο του δημαρχειακού μεγάρου και για το οποίο, σύμφωνα με την κατηγορία, δεν εισπραττόταν νοίκι. Για το λόγο αυτό άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία και ο κ. Γιουβαντζίκ γιατί, ως αντιδήμαρχος που ανέλαβε με την ανάδειξη του κ. Μίχογλου στη θέση του δημάρχου, διατήρησε για ελάχιστο διάστημα το καθεστώς μέχρι να το καταργήσει οριστικά ο ίδιος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…