Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αγώνας δρόμου για 4 έργα του δήμου Ξάνθης

Αγώνας δρόμου για 4 έργα του δήμου Ξάνθης

0
erga-xanthi2

Στην Διαχειριστική Αρχή ο δήμαρχος – Διακοπή των έργων στο Νεοχώρι και στην Πασχαλιά – Δεν πληρώνει το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Στον «αέρα» και η γέφυρα του Σαμακώβ και η διάνοιξη του δόμου στο Παζάρι. Συνάντηση Δημαρχόπουλου με Πολιτόπουλο για το Σχέδιο Απορριμμάτων

Αγώνα δρόμου κάνει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος για να μπορέσει να εκταμιεύσει τα κονδύλια για δημοπρατημένα έργα του δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη πριν κλείσει το ΕΣΠΑ. Όπως είναι γνωστό το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται στις 31 Νοεμβρίου 2015, δηλαδή σε ένα μήνα ακριβώς και οι δήμαρχοι έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και ότι αν θέλουν να μην χάσουν τα χρήματα και να αφήσουν ημιτελή τα ενταγμένα έργα τους πρέπει να τρέξουν να προλάβουν να τα απορροφήσουν!

Απ’ την άλλη σε καλό δρόμο βρίσκεται το τοπικό περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης , το οποίο έχει οριστικοποιηθεί και έχει ψηφιστεί από τα δημοτικά συμβούλια και των 4 δήμων του νομού δεδομένου ότι είναι διαδημοτικό και ευθυγραμμισμένο με το μοντέλο διαχείρισης που προωθεί το υπουργείο.

Διακοπή των έργων στο Νεοχώρι και στην Πασχαλιά – Δεν πληρώνει το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής

«Πονοκέφαλος» για το δήμαρχο Ξάνθης τα δύο έργα οδοποιίας στην δημοτική κοινότητα Σταυρούπολης. Πρόκειται για τα έργο της Πασχαλιάς και του Νεοχωρίου που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι εκταμιεύσεις έχουν «κολλήσει» και οι εργολάβοι που τα είχαν αναλάβει και με εκπτώσεις της τάξης του 45% και 36% αντίστοιχα τα έχουν παρατήσει στην μέση γιατί δεν πληρώνονται. Ο δήμαρχος – όπως μας πληροφόρησε – έχει στείλει από τον Αύγουστο τρία εντάλματα πληρωμής των 31.000 ευρώ, των 26.000 ευρώ και των 12.500 ευρώ δεν έλαβε ακόμη το «πράσινο φως» για την εκταμίευση. Γι αυτό το λόγο ήταν στην Αθήνα πριν τρεις μέρες και συγκεκριμένα στην Διαχειριστική Αρχή σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια.


Στον «αέρα» και η γέφυρα του Σαμακώβ και η διάνοιξη του δόμου στο Παζάρι

Κι σ’ αυτά τα δύο έργα υπάρχει εμπλοκή. Πρόκειται για δύο έργα με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ωστόσο ο δήμαρχος Ξάνθης έλαβε την διαβεβαίωση ότι παρότι απομένει ελάχιστος χρόνος θα εκταμιευτούν οι πιστώσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα και θα προχωρήσουν τα έργα.

Καλά προχωράει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού – Συνάντηση με Πολιτόπουλο

Συνάντηση με τον Δημήτρη Πολιτόπουλο, σύμβουλο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη είχε επίσης ο κ. Δημαρχόπουλος. Θέμα της συζήτησης το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των Απορριμμάτων. Ο δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε τον κ. Πολιτόπουλο για τους άξονες του Τοπικού Σχεδίου που συνέταξαν και οι 4 δήμοι του νομού σε μια διαδημοτική συνεργασία επισημαίνοντας πως για τον νομό Ξάνθης είναι πρωτοπόρος και πως αυτό το μοντέλο που προωθεί τώρα το υπουργείο, τη διαχείριση δηλαδή σε τοπικό και όχι σε περιφερειακό επίπεδο ο νομός Ξάνθης το έχει δοκιμάσει και το εφαρμόζει με επιτυχία δεκαετίες τώρα ήδη. Συμφώνησαν δε ότι η διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο είναι ασύμφορη καθώς ανεβαίνουν πολύ τα κόστη τα οποία και επωμίζονται οι δημότες. Να σημειώσουμε ότι έχει ξεμπλοκάρει από τον Επίτροπο το πρόβλημα που είχε προκύψει με την πληρωμή του αντιτίμου στον ΣΔΑΝ από τον Δήμο Νέστου για την μεταφορά των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Ξάνθης και ήδη έχει γίνει οικονομική τακτοποίηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…