Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειραματικού αγρού της Γενισέας
Καλή τιμή για την στέβια στην αγορά – Συνιστάται καθετοποιημένη παραγωγή και μεταποίηση από Ομάδες παραγωγών
Πεδίο νέας καλλιέργειας …λαμπρό ανοίγεται για τους αγρότες της Ξάνθης που αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους δεδομένου ότι οι συμβατικές φθίνουν. Η νέα καλλιέργεια άγνωστη στην χώρα μας είναι η στέβια ένα φυσικό γλυκαντικό έως και 300 – 400 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη χωρίς ωστόσο τις παρενέργειες της ζάχαρη΄ς όπως η παχυσαρκία ενώ ενδείκνυνται για διαβητικούς,. Στην Ξάνθη καλλιεργήθηκε πειραματικά από το 2006 – 2007 σε αγρόκτημα στην Γενισέα και τα αποτελέσματα του πειραματικού αγρού παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Π. Λόλλα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου στην ΕΑΣ Ξάνθης. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Ε.Υ. για το ΙΕΤΕΘ της δράσης πειράματα αγρού (ΕΕ1) του προγράμματος GreekStevia στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Το πείραμα της στέβιας πέτυχε στην Ξάνθη
Όπως ανέφερε ο κ Λόλλας μιλώντας στο «Ε» η καλλιέργεια της στέβια εντάσσεται στις εναλλακτικές καλλιέργειες. Πρώτο την ξεκίνησε πειραματικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2005 μέσα από διάφορα ερευνητικά προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά και το 2006 – 2007 έγινε δοκιμαστική καλλιέργεια στην Γενισέα με πείραμα λίπανσης. Το πείραμα έδειξε πως μπορεί να καλλιεργηθεί στέβια στην Ξάνθη και όπως και σ’ όλη τη χώρα ( Το 2015 καλλιεργήθηκαν 2000 στρέμματα στην χώρα μας) όμως το πρόβλημα έγκειται στην διάθεση του φυτού για το λόγο αυτό συμφέρει μόνο αν γίνει καθετοποιημένη παραγωγή δηλαδή να γίνει και μεταποίηση και αυτό γίνεται – όπου έχει καλλιεργηθεί – από ομάδες παραγωγών που οι ίδιοι κάνουν την μεταποίηση.
Καλή τιμή για την στέβια στην αγορά – Συνιστάται καθετοποιημένη παραγωγή και μεταποίηση από Ομάδες παραγωγών
Σ’ ότι αφορά την τιμή ο κ. Λόλας ανέφερε πως το 2012 οι ομάδες παραγωγών στην Θεσσαλία πούλησαν 2,5 ευρώ το κιλό μια τιμή που θεωρείται εξαιρετική όμως είχαν πρόβλημα με τον αγοραστή ο οποίος δεν βγήκε αξιόπιστος. Για το λόγο αυτό ανέλαβαν οι Ομάδες να ελέγχουν όλη τη διαδικασία από την παραγωγή και την μεταποίηση έως την διάθεση του προϊόντος με συμβολαιακή γεωργία.ÂÂ ÂÂ
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Λόλλας είναι γνωστός στην Ξάνθη από την συνεργασία του με την ΣΕΚΕ στην καλλιέργεια των καπνών της ποικιλίας Βιρτζίνια. Στην ημερίδα προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης ενώ την παρακολούθησαν αρκετοί αγρότες, μέλη και υπάλληλοι της ΕΑΣ Ξάνθης.
Â