Σχόλια 22/09/15

0
kondos-alexandros
Ο σοφός λαός μας έδωσε τον Ιανουάριο εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ να σκίσει το Μνημόνιο και το Σεπτέμβριο εντολή στον ίδιο να το εφαρμόσει!


Η απουσία Κοντού
Η απώλεια της έδρας της Ν.Δ. τοπικά εξαιτίας της έδρας στη Λευκάδα, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Κι αυτό διότι η Ξάνθη και η πολιτική σκηνή της χώρας θα στερηθεί της παρουσίας του Αλέξανδρου Κοντού.
Μπορεί ελάχιστοι να έχουν κάποια διαφορετική άποψη. Είναι λογικό. Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις. Για την πλειοψηφία όμως των Ξανθιωτών, πέρα από τα στενά όρια των κομμάτων, η πολιτική προσφορά του Κοντού στον τόπο ήταν αδιαμφισβήτητη. Γι’ αυτό και η απουσία του από το κοινοβούλιο και τα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας θα γίνει αισθητή.
Η από σπόντα απώλεια της έδρας προφανώς στεναχώρησε τον ίδιο και τους φίλους της Ν.Δ. και όχι μόνον. Εξάλλου η απουσία του από τα τοπικά πολιτικά δρώμενα θα φανεί σύντομα.
Γ.Δ.


Καθαρή νίκη
Καθαρή εντολή έδωσε ο Ελληνικός λαός στο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφτασε το 35,5% και τις 145 έδρες.
Έτσι, μαζί με τους ΑΝΕΛ που κερδίζουν 10 έδρες, θα έχουν συνολικά 155 βουλευτές και μια αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή.
Αυτή η πλειοψηφία τους δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις αποφάσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από το 3ο Μνημόνιο που σύντομα θα πρέπει ν’ αρχίσει η υλοποίησή του.
Γ.Δ.


Πως χάθηκε η έδρα του Κοντού
Κοιμήθηκαν οι Ξανθιώτες το βράδυ της Κυριακής με δύο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κι έναν Νέας Δημοκρατίας και ξύπνησαν με τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Ζεϊμπέκ, Γιαννακίδη και Στογιαννίδη.
Τι συνέβη λοιπόν; Ιδού η απάντηση σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφο 4 του Εκλογικού Νόμου για τις τριεδρικές: Το παιγνίδι όλο παίχτηκε με την μονοεδρική της Λευκάδας που την κέρδισε η Ν.Δ. όπου μέχρι αργά παιζόταν ψήφο- ψήφο. Έτσι, η Ν.Δ. εμφανίστηκε συνολικά με 76 έδρες, μια παραπάνω που της αναλογούσε με το ποσοστό της. Άρα αυτή η μία έδρα έπρεπε να αφαιρεθεί από κάποιον τριεδρικό νομό.
Κι αυτός ο νομός, δυστυχώς για τον Κοντό, ήταν η Ξάνθη, που είχε το μικρότερο ποσοστό, 23,8%. Η δε χαμένη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκάδα συμπληρώθηκε από την τρίτη στην Ξάνθη! Καραμπόλα μοναδική, σπάνια αλλά νόμιμη. Γι’ αυτό το ξάφνιασμα το πρωί για τη μη εκλογή του Κοντού τελικά.
Γ.Δ.


43,5% έναντι 37%
Τα δύο νούμερα αφορούν την αποχή που παρατηρήθηκε πανελλαδικά τόσο στις εκλογές προχθές όσο και του Ιανουαρίου. Μάλιστα η αποχή από 25% έφθασε αισίως το 43,5%. Δηλαδή κοντά στο 50%, δηλαδή ένας στους δύο!
Εάν η αποχή συνεχιστεί και στο μέλλον, οι εκλογές θα είναι μια υπόθεση της μειοψηφίας, που αυτή θα καθορίζει, παρότι μειοψηφία, το μέλλον της χώρας, ποιος θα κυβερνά και ποιος θα εκλέγεται βουλευτής κλπ.
Ολοταχώς βαδίζουμε ως κοινωνία σε μια αντιδημοκρατική εκπροσώπηση, διότι ως γνωστόν αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Εδώ όμως οδηγούμαστε αντί στην πλειοψηφία, στη μειοψηφία.
Γ.Δ.


Δικαίωση προγνωστικών
Τελικά δικαιώθηκαν πλήρως τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά που δήλωναν ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί το ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου και οι 2 έδρες, αλλά ότι θα αυξηθεί κιόλας.
Έτσι, το 45,43 του Ιανουαρίου έγινε 49,6 το Σεπτέμβριο!
Τα δύο αυτά στοιχεία αποδεικνύουν ότι «έπεσαν μέσα» στις εκτιμήσεις τους τοπικά οι του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Ισοπαλία στη Ν.Δ.
Αναφορικά με τη Ν.Δ., υπήρξε μια ισοπαλία μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015. Τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 23,58% ενώ το Σεπτέμβριο έφθασε το 23,8%. Ελάχιστη, ασήμαντη διαφορά, παρότι ήρθε στην Ξάνθη η Ντόρα Μπακογιάννη, παρότι υπήρξε υποψήφιος ο Ακήφογλου Μπιρόλ στη δεύτερη θέση. Η απόφαση για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από τη μουσουλμανική μειονότητα ήταν δεδομένη και καταλυτική όπως στις προηγούμενες εκλογές.
Για άλλη μια φορά η μειονοτική ψήφος οδηγήθηκε ολοκληρωτικά σχεδόν προς ένα κόμμα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στον τόπο αυτό.
Γ.Δ.


Αυτοδύναμη κυβέρνηση
Αν η αποχή ήταν κόμμα σήμερα θα είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η αποχή επικράτησε με ποσοστά ρεκόρ κι αυτό δείχνει την απαξίωση των Ελλήνων απέναντι στο πολιτικό προσωπικό και την κούραση από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό γιατί οι μισοί αποφασίζουν για τους άλλους μισούς και αφήνουν την τύχη τους στα χέρια των άλλων.
Απολιτίκ ή συνειδητή επιλογή. Ό,τι κι αν είναι όσο δε συμμετέχουν και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και άρα η άσκηση κριτικής από μέρους τους στερείται υποβάθρου, αφού όταν αποφασιζόταν το μέλλον της χώρας, εσύ πού ήσουν;
Ε.Δ.


Εφάρμοσέ το εσύ!
Ο λαός δέχτηκε πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κατάρρευση της οικονομίας, νέο μνημόνιο, capital controls ένα «όχι» που έγινε «ναι» κι όμως επέλεξε να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα με την ίδια συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να αναλάβει την εξουσία. Είναι το μήνυμα των πολιτών ότι θέλουν τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας να είναι αυτοί που θα το εφαρμόσουν. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στήριξαν το Μνημόνιο στο όνομα της αποτροπής μιας άτακτης χρεοκοπίας, αλλά δε το έφεραν αυτοί και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πιο κρίσιμο διάστημα της εφαρμογής του Μνημονίου δεν έπρεπε να είναι αντιπολίτευση.
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε ότι πρέπει να «ξεμπερδεύουμε με το παλιό», παρά την αξιοπρεπή και χωρίς σοβαρά λάθη παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά την προεκλογική περίοδο. Οι 7 μήνες της διακυβέρνησης της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς δεν ήταν ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να κάνει τους πολίτες να αναιρέσουν τις ελπίδες που βάσισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το μήνυμα της κάλπης.
Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον όλα όσα ζήτησε (και με το παραπάνω) για να προχωρήσει, όπως υποσχέθηκε.
Ε.Δ.


Δεν έπεισαν οι… εναλλακτικές
Η Λαϊκή Ενότητα έμεινε εκτός Βουλής γιατί προφανώς οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των συντρόφων του ότι υπάρχει εναλλακτική απέναντι στο Μνημόνιο, αλλά χωρίς προτάσεις ή επιχειρήματα δεν έπεισαν. Ο λαός δε θέλει πια μόνο λόγια και πλέον δεν αρκείται στην αντιμνημονιακή ρητορική που καθόρισε την έκβαση του αποτελέσματος των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τα «βαρίδια» που παγίδευαν τις κινήσεις του στο πλαίσιο της διακυβέρνησης. Ωστόσο, φωνές διαμαρτυριών -53 για αρχή- υπάρχουν ακόμη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα πρώτα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης είναι να μην ανοίξει ξανά ο δρόμος των ενστάσεων.
Αυτό που η χώρα και η οικονομία της χρειάζονται αυτή τη στιγμή είναι μία σταθερή κυβέρνηση που θα αναλάβει το βαρύ, πράγματι, φορτίο της εφαρμογής του Μνημονίου και δε θα ζητήσει σύντομα νέα εντολή.
Ε.Δ.


Τρολάρισμα και στις εκλογές
Η είσοδος του Βασίλη Λεβέντη και της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή είναι ένα ακόμη δείγμα ότι οι εκλογείς αντί να προσέλθουν στην κάλπη με ευθύνη και σοβαρότητα επέλεξαν να ψηφίσουν γραφικότητα και τρολάρισμα! Έχουν δει κι έχουν δει τα μάτια μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε πια;
Ε.Δ.


Πανωλεθρία
Το κόστος του διχασμού, της μικροπολιτικής και της αδυναμίας προώθησης επικοινωνίας και διαλόγου πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ τοπικά, που καταποντίστηκε και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τη συγκυρία που πανελλαδικά έφερε άνοδο στην εκλογική συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Ούτε τους «Πασόκους» έφερε σπίτι τους, ούτε κατάφερε να αποσπάσει έστω την ανοχή ή μικρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Δημοκρατών-Σοσιαλιστών, για τους οποίους το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους προτίμησαν την αποχή.
Τα λάθη είναι μοιραία στην πολιτική και πληρώνονται. Αν στο ΠΑΣΟΚ θέλουν ακόμη να εκφράσουν κάτι από τον κεντροαριστερό χώρο πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων τον εαυτό τους πρώτα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…