Σχόλια 16/09/15

0
debate
Ελληνικό debate: Ένα τηλεοπτικό παιχνίδι κατά το οποίο ασχέτως με το ποιος πιστεύετε ότι έπαιξε καλύτερα, στο τέλος κερδίζει το Μνημόνιο…


Πενήντα-πενήντα
Η εκτίμησή μας από το δεύτερο ντιμπέιτ είναι ότι οι δύο επικεφαλής των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πως τα πήγαν αρκετά καλά. Γι’αυτό και το «ματς» έληξε ισόπαλο. Αλλού πέρασε ο Μεϊμαράκης, αλλού ο Τσίπρας, η υπόθεση έκλεισε στο πενήντα-πενήντα. Αυτό το αποτέλεσμα από έναν ουδέτερο παρατηρητή που έκρινε τους δύο αρχηγούς αντικειμενικά.
Συμπληρωματικά αξίζει να σημειωθεί το άνετο και φιλικό στυλ του Μεϊμαράκη, με το χιούμορ του, με τις εκφράσεις του και την απλότητά του. Εξέπληξε ευχάριστα.
Γ.Δ.


Ουρά για δουλειά

Ουρά πολλών μέτρων σχηματίσθηκε χθες στην οδό Καραολή έξω από το Σούπερ Μάρκετ «Γαλαξίας».
Ήταν νέοι και νέες που πήγαν να καταθέσουν την αίτησή τους για την πρόσληψή τους. Σημεία των καιρών. Όταν έχουν κλείσει δεκάδες βιοτεχνίες-βιομηχανίες, όταν δεν ανοίγουν νέες, όταν κλείνουν καταστήματα, είναι λογικό να βλέπει κανείς την ουρά αυτή σε μια πόλη όπου η ανεργία είναι σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.
Γ.Δ.


Στο δρόμο οι αγρότες
Πλέον οι αγρότες το αποφάσισαν. Να κατέβουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους. Η αρχή γίνεται σήμερα από τον Έβρο και έπεται συνέχεια. Διότι το χτένι έφτασε στον κόμπο. Διότι τα προβλήματα πολλά και οι λύσεις ασήμαντες.
Και αν ο ξεσηκωμός δεν είναι γενικός οφείλεται στην προεκλογική περίοδο και λόγω της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Θα περιμένουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει για να τα συζητήσουν μαζί της.
Γ.Δ.


Απουσίαζε το μέλλον
Στο ντιμπέιτ των δύο αρχηγών, ήταν οφθαλμοφανές πως απουσίαζε το μέλλον. Το τι προτίθενται δηλαδή να κάνουν για το μέλλον της χώρας, των Ελλήνων. Υπήρξαν υψηλοί τόνοι στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις που έδωσαν ζωντάνια στη συζήτηση – τηλεμαχία, όμως η πόλωση αυτή είναι δευτερευούσης σημασίας. Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι το μέλλον και μόνον αυτό.
Αυτό όμως «ξεχάστηκε» προφανώς διότι το εγγύς μέλλον είναι το 3ο Μνημόνιο και μόνον και ό,τι αυτό περιλαμβάνει.
Τέλος πάντων, η δεύτερη τηλεμαχία ήταν πιο ζωντανή και πλέον ενδιαφέρουσα.
Γ.Δ.


Οφειλόμενη εξήγηση
Η Κυριακή των εκλογών πλησιάζει. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου σήμερα και απομένουν τρεις ημέρες συν μία της ψηφοφορίας. Σημαντική η εκλογική αναμέτρηση. Ίσως από τις πλέον σημαντικές και κρίσιμες για τη χώρα, για τους Έλληνες.
Αυτή την κρισιμότητα οφείλουν να συναισθανθούν όλοι, έστω οι περισσότεροι και να προσέλθουν να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν. Να πάνε όμως.
Όχι αποχή. Διότι η αποχή μηδενίζει τον ρόλο και την αποστολή του υπεύθυνου πολίτη στο να συμμετέχει στα κοινά όπως οφείλει να πράττει. Και να θυμούνται όλοι πως την Κυριακή ψηφίζουμε κόμμα, όχι πρωθυπουργό.
Γ.Δ.


Έρχεται ευρωπαϊκός στρατός
Τη φύλαξη των υδάτινων συνόρων μας θα αναλάβει από τον επόμενο μήνα ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, όπως αποφάσισε εχθές η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αδυναμία της χώρας μας να ελέγξει τα σύνορά της και να εμποδίσει τους δουλεμπόρους να αλωνίζουν στην περιοχή είναι εμφανής – και επικίνδυνη – και η Ε.Ε. αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της, καθώς έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Γερμανία. Για τα δικά μας νησιά και την πρωτεύουσα είναι γνωστό ότι έχουν πλέον μετατραπεί σε υπαίθριους καταυλισμούς. Οι μαρτυρίες ότι τουρκικά πλοία δεν διστάζουν να μπαίνουν και μέσα στα λιμάνια μας ρυμουλκώντας φουσκωτά με πρόσφυγες είναι ενδεικτικές της κατάστασης χάους που επικρατεί.
Η ευρωπαϊκή δύναμη θα χρησιμοποιεί στρατιωτική βία εναντίον των διακινητών, ενώ τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές και θα κάνουν και συλλήψεις.
Το ερώτημα είναι αν η κατάσταση που δημιουργήθηκε οφείλεται σε αδυναμία ή στην πολιτική των ανοικτών συνόρων της προηγούμενης κυβέρνησης…


Αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη για το προσφυγικό
Το προσφυγικό ζήτημα που έχει προκύψει απασχολεί πλέον όλη την Ευρώπη. Την παραμονή της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ επί του σχεδίου Γιούνκερ και στη σκιά δηλώσεων ότι φθάνει στα όρια των δυνατοτήτων της ως προς την υποδοχή προσφύγων, η Γερμανία έκανε μεταστροφή στο προσφυγικό, σταματώντας τα τρένα από την Αυστρία. Το Βερολίνο επανέφερε προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, ενόψει των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στο Μόναχο. Να σημειώσουμε εδώ, όμως, την χαώδη διαφορά μεταξύ του «αναστέλλω την σύμβαση Σένγκεν», που χρησιμοποιείται σαν τίτλος από τα περισσότερα ΜΜΕ και του «εφαρμόζω την πρόβλεψη της συνθήκης Σένγκεν για επαναφορά συνοριακών ελέγχων για περιορισμένο χρόνο και για συγκεκριμένο έκτακτο λόγο». Συνέπεσε, βέβαια, και με το Oktoberfest, που ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο, για το οποίο περιμένουν περίπου 6 εκατομμύρια τουρίστες και γύρω στο… 1 δις ευρώ. Η έκτακτη αυτή αλλαγή προβλέπεται από την Συνθήκη για ένα δίμηνο, κατά το οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις θα πραγματοποιούν ελέγχους για το ποιος δικαιούται άμεσα άσυλο. Είναι, πάντως, πολύ διαφορετικό αυτό από το «η μία μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν την εφαρμογή του Σένγκεν», που γράφεται παντού.
Χ.Δ.


Οι Εθελοντές Αιμοδότες φροντίζουν για έκτακτες ανάγκες αίματος
Τις προηγούμενες μέρες απευθύνθηκε έκκληση μέσω διαδικτύου, η οποία αναπαράχθηκε από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για την άμεση ανάγκη αίματος για 15χρονο από την Ξάνθη. Πρόκειται για τον οδηγό μοτοσικλέτας που συγκρούστηκε με άλλο δίκυκλο στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, πριν από ακριβώς δύο μήνες. Ο νεαρός νοσηλεύεται από τότε στην εντατική του Νοσοκομείου Καβάλας και παρότι η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί, πριν λίγες μέρες υποτροπίασε. Από την αρχή υπήρξε άμεση ανταπόκριση των Ξανθιωτών, καθώς η ομάδα αίματος του ανήλικου είναι ΑΒ αρνητικό, η πλέον σπάνια που συναντάται μόλις σε 1% των ανθρώπων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης, Γιάννης Παπαχρόνης, ήταν σε επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα με την Ξανθιώτισσα διευθύντρια της Αιματολογικής Καβάλας, Βούλα Παπαδοπούλου, που φρόντισε για την κάλυψη δύο φιαλών αίματος από άλλα Νοσοκομεία, για μία επέμβαση στο στομάχι του άτυχου νέου. Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, δύσκολη είναι όμως και η κατάσταση της οικογένειας που ζει στα όρια της φτώχειας και είχε τον νεαρό Ρουσιάν ως στήριγμα. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται παρόμοιες τραγικές περιπτώσεις για να προβληθούν οι ίδιοι και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται, χωρίς ωστόσο να μπουν στον κόπο να προσφέρουν και από το δικό τους αίμα. Ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο για τον νεαρό συντοπίτη μας.
Χ.Δ.


Έχει ξεφύγει κάθε έλεγχο η ανεργία στην Ξάνθη
Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια! Ούτε ο ΟΑΕΔ μπορεί να την μετρήσει ούτε το Εργατικό Κέντρο. Ενδεικτικό είναι πως δεν πρόλαβε καλά καλά να ανακοινώσει η εταιρεία «Γαλαξίας» στην Μ. Καραολή την Δευτέρα ότι θα προσλάβει κόσμο και ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι και σήμερα και έγινε λαϊκό προσκύνημα! Αυτά να δουν οι πολιτικοί …πού κατάντησαν τον κόσμο, πού κατάντησαν την Ξάνθη! Ένα νομό βιομηχανικό που έχει γεμίσει εργοστάσια κουφάρια! Ένα νομό που άλλοτε ήταν πόλος έλξης για δουλειά και επενδύσεις από άλλους νομούς και τώρα οι νέοι του γίνονται οικονομικοί μετανάστες και αυτοί που μένουν κάνουν ουρά στον ΟΑΕΔ ή ψάχνουν κανένα μεροκάματο από εδώ και από εκεί! Αυτά να δουν οι πολιτικοί κι ν’ αφήσουν τα μεγάλα λόγια… Ο κόσμος θέλει δουλειά και αυτό γίνεται μόνο αν υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον χαμηλότερη φορολογία για να γίνουν επενδύσεις.
Μ.Ξ.
 
 
Το Debate….
 
Σαφώς καλύτερο ήταν το Debate των δύο πολιτικών αρχηγών. Πιο ζωντανό, πιο ενδιαφέρον, πιο ανοιχτό και όχι τόσο στημένο. Έδινε την δυνατότητα να υπάρχει διάλογος μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη και σε αρκετές περιπτώσεις αυτός ήταν αιχμηρός και κέντριζε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Το ερώτημα είναι βέβαια ποιον από τους δύο «μονομάχους» ωφέλησε. Ποιος κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων. Αυτό δηλαδή που ήταν εξ αρχής το ζητούμενο και κατά τη γνώμη μου παραμένει. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο απ’ την πλευρά του Τσίπρα είναι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση τετραετίας και πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα δεν θα συνεργαστεί με την ΝΔ αλλά με Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Όχι “παρά φύση” κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Απ’ την πλευρά Μεϊμαράκη πως θα επιδιώξει μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν κληθεί να κάνει κυβέρνηση θα επιλέξει ένα ευρύτερο σχήμα προσωπικοτήτων και όχι απαραίτητα πολιτικών.
Τι να πούμε, Κυριακή κοντή γιορτή!
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Τουρισμός Υγείας Ι Στο επίπεδο του Τουρισμού Υγείας, υπάρχει και αυξάνεται χρόνο τον χρόνο…