Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πέντε αλλαγές προσώπων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Πέντε αλλαγές προσώπων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

0
xartis periferia kommata

Μεγάλη ανατροπή με Ιλχάν Αχμέτ και τρεις μειονοτικούς βουλευτές στην Ροδόπη. Εκτός ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης

Μόλις 3 οι βουλευτές της ΝΔ στην ΑΜΘ από Έβρο και Καβάλα. Μία βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Δράμα

Μεγάλες ανατροπές έφεραν οι κάλπες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μόνο στον Έβρο η κατάσταση παρέμεινε χωρίς αλλαγές, ενώ στους υπόλοιπους νομούς υπήρχαν απρόοπτα, αλλά και αναμενόμενες αλλαγές με βάση την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και αποχωρήσεων. Συνολικά, τρεις βουλευτές διαθέτει η Νέα Δημοκρατία στην ΠΑΜΘ, δώδεκα ο ΣΥΡΙΖΑ, έναν το Ποτάμι και μία η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι βουλευτίνες της ΑΜΘ είναι δύο, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.

Στην Ξάνθη παραμένουν ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Στάθης Γιαννακίδης και την τρίτη έδρα καταλαμβάνει ο Γρηγόρης Στογιαννίδης, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής.

Στο νομό Έβρου αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί με ελαφρώς περιορισμένες δυνάμεις και το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με αυξημένα ποσοστά και με τρεις βουλευτές. Αναλυτικά, εκλέγονται ο Αναστάσιος Δημοσχάκης με τη ΝΔ και Γιώργος Καΐσας, Αναστασία Γκάρα και Δημήτρης Ρίζος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγαλύτερη έκπληξη σημειώθηκε στο νομό Ροδόπης, όπου ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης που εκλέγεται αδιάκοπα από το 2000 έμεινε εκτός βουλής, αφού η ΝΔ δεν κερδίζει έδρα στο νομό. Στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει δύο έδρες και η τρίτη έδρα πηγαίνει στο Ποτάμι, παρότι δεύτερο κόμμα η ΝΔ, η οποία μάλιστα αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου . Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο πήρε 20,56% ενώ στις εκλογές της Κυριακής 22,67%. Σύμφωνα όμως με τον εκλογικό νόμο στις τριεδρικές περιφέρειες, λόγω εξομάλυνσης η έδρα από το δεύτερο κόμμα, πηγαίνει στο τρίτο.

Έτσι, για πρώτη φορά στο νομό Ροδόπης εκλέγονται τρεις μειονοτικοί βουλευτές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Καραγιουσούφ Αϊχάν ενώ από το Ποτάμι ο Αχμέτ Ιλχάν, που είχε εκλεγεί στο παρελθόν με τη ΝΔ.

Στο νομό Δράμας, σημαντικό στοιχείο είναι η αποχή που έφτασε στο 50,48% και είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Περιφέρεια, το οποίο και δείχνει ότι ούτε ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στην κάλπη. Στη Δράμα επικράτησε η ΝΔ και εξέλεξε και πάλι βουλευτή τον Δημήτρη Κυριαζίδη, παραμένει επίσης ο Χρήστος Καραγιαννίδης από το ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκφράσει με το «παρών» του κάποιες διαφωνίες στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, ενώ εκλέγεται και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία παίρνει την έδρα από το Ποτάμι και τον Κυριάκο Χαρακίδη.

Τέλος, στο νομό Καβάλας, όπου αποχώρησαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών, ο τελευταίος επικράτησε και πάλι με ελαφρώς περιορισμένες δυνάμεις και καταλαμβάνει και πάλι τρεις έδρες. Παραμένει ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης και εκλέγονται για πρώτη φορά ο Κώστας Μορφίδης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΑ στην ΑΜΘ και ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Στην έδρα της ΝΔ παραμένει ο Νίκος Παπαγιωτόπουλος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…