Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο τουρισμός το μεγάλο στοίχημα του Παυλίδη

Ο τουρισμός το μεγάλο στοίχημα του Παυλίδη

0
pamth-tourismos1

Απολογισμός του έργου ενός έτους της περιφερειακής αρχής – «Επιτεύξιμος στόχος η βίζα των 72 ωρών για τους τούρκους τουρίστες

Επιτυχία στην καταπολέμηση των κουνουπιών – Διεκδίκηση αντισταθμιστικών για τις ζωονόσους και τον TAP

Σε απολογισμό των πεπραγμένων ενός έτους στο τιμόνι της περιφέρειας προέβη ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης σε ειδική ενημερωτικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο σύνολο των περιφερειακών ΜΜΕ το μεσημέρι της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» της Ξάνθης. Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύχθηκαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν σ’ όλους τους τομείς στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού, και επαναπροσδιόρισε τους βασικούς άξονες του προγράμματός που στοχεύει στην ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ της περιφέρειας με όχημα τον τουρισμό, την επαναδόμηση του πρωτογενή τομέα και τη σύνδεσή του με την μεταποίηση καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην καινοτομία.

Αδράνεια καταλόγισε στους προκατόχους του

Αναφερόμενος στους προκατόχους του, τους καταλόγισε « αδράνεια» και σημαντική υστέρηση της περιφέρειάς μας επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat του 2013 που την κατατάσσουν στις πιο φτωχές της Ευρώπης με ΑΕΠ 52%. Επίσης έκανε λόγο για αποδόμηση του μεταποιητικού τομέα και υπογράμμισε πως στόχος την νέας περιφερειακής αρχής είναι να κάνει διακήρυξη την περιφερειακή ανάπτυξη εφαρμόζοντας βήμα – βήμα το αναπτυξιακό του όραμα που είναι ξεκάθαρο και στοχευμένο

Ο τουρισμός το όχημα για την ανάπτυξη της περιφέρειά μας

pamth-tourismos2«Εκτιμώ ότι σε 10 – 15 χρόνια από τώρα το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της περιφέρειάς μας θα προέρχεται από τον τουρισμό. Είναι ο φυσικός δρόμος ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παυλίδης για να καταδείξει την βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή αρχή στο να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν που θα καθιστά την περιφέρειά μας τουριστικό προορισμό σε μια αγορά 50 εκ. τουριστών από τις γύρω χώρες. Σ’ αυτό τον στόχο συνέτειναν όλες οι δράσεις που έγιναν μέσα στο χρόνο όπως η 1η Θρακομακεδονική έκθεση SYNERGEIA στην Κομοτηνή που ανέδειξε και προέβαλλε τα τοπικά προϊόντα καθώς επίσης το DMO, να γίνει δηλαδή η περιφέρεια μας Τουριστικός προορισμός Αριστείας με αναγνώριση από τον ΟΗΕ και πυλώνες τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Επίσης η σταθερή διεκδίκηση των βίζας των 72 ωρών που θα συμβάλλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία, ένας στόχος «επιτεύξιμος» όπως εκτίμησε ο κ. Παυλίδης καθώς επίσης και η άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας και διευκόλυνση της διέλευσης με διπλές λωρίδες σε περιόδους αιχμής.

Επιτυχία στην καταπολέμηση των κουνουπιών – Διεκδίκηση αντισταθμιστικών για τις ζοωνόσους και τον TAP

Σ’ ότι αφορά τις παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι ο αναπτυξιακός του σχεδιασμός προκρίνει τη δικτύωση των παραγωγών μέσα από συνεργασίες μεταξύ τους με παράλληλη βελτίωση των υποδομών μέσα από προγράμματα αγροτικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα των ζωονόσων τονίζοντας εμφατικά: «Δεν μπορεί η περιφέρεια μας να προστατεύσει όλη την Ευρώπη από τις ζωογόνους με το αζημίωτο. Θα διεκδικήσουμε πόρους. Από την ευλογιά χάσαμε το μισό ζωικό μας κεφάλαιο. Τώρα μας απειλεί η Οζώδη δερματίτιδα. Ζητήσαμε από τον Ιούνιο εμβολιασμό των ζώων και δεν πήραμε έγκριση». Την ίδια έμφαση επέδειξε και για τον TAP σημειώνοντας ότι: «Διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη από τον φορέα. Δεν μπορεί να δίνονται στην Αλβανία και να μην δίνονται στην περιφέρειά μας…». Σ’ ότι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών ο κ. Παυλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα μετρήσιμα αποτελέσματα του έργου αναφέροντας ότι φέτος στην περιφέρειά μας δεν είχαμε κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου και αυτό είναι αποτέλεσμα του έγκαιρου ψεκασμού και όλων των δράσεων του έργου που έχει προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ.

Αξιοποίηση των εργοστασίων – κουφάρια (;)

Αναφερόμενος στο τρίτο πυλώνα του σχεδιασμού την επιχειρηματικότητα ο κ. Παυλίδης είπε πως βούληση της περιφερειακής αρχής είναι να αξιοποιήσει τα εργοστάσια – κουφάρια που είναι διάσπαρτα σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες καθώς επίσης και να διασώσει μέσω ενισχύσεων με κεφάλαια από προγράμματα των επιχειρήσεων που βρίσκονται λίγο πριν το λουκέτο. Ερωτηθείς από το «Ε» για το πως θα μπορούσε η περιφέρεια να αξιοποιήσει για παράδειγμα το κουφάρι της ΣΕΒΑΘ ο κ. Παυλίδης δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση ενώ στην ερώτηση πότε δημοπρατείται ο κάθετος άξονας στο Δημάριο ο κ. Παυλίδης είπε πως πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο και πως μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί 45 εκ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 10 – 11 χιλιόμετρα και ότι θα γίνουν βελτιώσεις στον νοτιότερο δίκτυο από εθνικούς πόρους.  

Σιδηροδρομική γραμμή Τοξότες – Καβάλα – Αντίγραφα της Νίκης της Σαμοθράκης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ Παυλίδης σημείωσε πως από το πακέτο Γιούνκερ η περιφέρεια θα διαθέσει μέρος των χρημάτων στην ηλεκτροκίνηση με βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμή και με σύνδεση των Τοξοτών με την Καβάλα. Επίσης ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός με έργα υποδομής στα δύο μεγάλα λιμάνια της περιφέρειας.

Τέλος αναφερόμενος στις επιμέρους δράσεις στον τομέα του πολιτισμού είπε πως θα γίνει στους Φιλίππους αναπαράσταση της Μάχης των Φιλίππων προκειμένου να αυξηθεί ο μαθητικός τουρισμός και ότι σε συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου θα φιλοτεχνηθούν δύο αντίγραφα της Νίκης της Σαμοθράκης που θα τοποθετηθούν το ένα στην Σαμοθράκη και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…