Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το δίλημμα παλιό ή νέο

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το δίλημμα παλιό ή νέο

0
syriza olomeleia 2015 1

Τελευταία Ολομέλεια πριν τις εκλογές στην Ξάνθη. Οι επιτυχίες και τα λάθη της επτάμηνης διακυβέρνησης

Κριτική χωρίς προκλήσεις για διαμάχη στους «πρώην συντρόφους». Για σκληρό προεκλογικό αγώνα και στην Ξάνθη με «χτυπήματα κάτω από τη μέση», προειδοποίησε ο Χ. Ζεϊμπέκ

Χωρίς την παρουσία μελών από την Κεντρική Επιτροπή, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκε η τελευταία Ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης πριν τις εκλογές. Οι δύο βουλευτές του κόμματος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθης Γιαννακίδης έδωσαν το παρών μαζί με στελέχη του κόμματος προκειμένου να τεθεί η ετοιμότητα της τοπικής οργάνωσης, αλλά και το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης. Στην συνάντηση παρουσιάστηκε και επίσημα το ψηφοδέλτιο του κόμματος, με αλλαγές μόνο στις δύο τελευταίες θέσεις και αυτό για τυπικούς λόγους, όπως σημειώθηκε.

Η εκλογική μάχη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται κυρίως στην επικράτηση του νέου, έναντι του παλιού και φθαρμένου πολιτικού προσωπικού, όπως τόνισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Γιώργος Χατζηθεοδώρου, προτάσσοντας την ανάγκη η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην περιοριστεί σε μία σύντομη αριστερή παρένθεση. Αναφέρθηκε στην επίπονη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ υπογράμμισε ότι η προσήλωση σε αυτή οδήγησε σε λάθη και παραλείψεις, αφού παραγκωνίστηκε η διακυβέρνηση στα υπόλοιπα ζητήματα της χώρας, ενώ τα λάθη ήταν πολλά και στις επιλογές των προσώπων. Κυρίως δε οι λάθος επιλογές έγκεινται στην παραμονή προσώπων σε θέσεις διοίκησης. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδώρου: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δείγματα γραφής», τα οποία απαρίθμησε συνοπτικά ο ίδιος, δίνοντας βαρύτητα στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την επιστροφή καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και «διαθεσίμων» και βέβαια την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Σχετικά με τις μετεκλογικές συμμαχίες, ο ίδιος σχολίασε ότι: «εξαρτάται από μας, από το ποσοστό που θα φτάσουμε».

 

Σ. Γιαννακίδης: «Δε θα είμαστε τόσο ελαστικοί με τις επιλογές των προσώπων»

Στα όσα επιτεύχθηκαν επικεντρώθηκε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Στάθης Γιαννακίδης, αναδεικνύοντας το εγχείρημα για μετάθεση της εφαρμογής των μέτρων, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής του κόμματος, σημείωσε ότι τόσο κεντρικά όσο και τοπικά παρέμειναν σε κομβικές θέσεις «άνθρωποι που επιλέγουν να μην κάνουν τη δουλειά τους, εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες», τονίζοντας ότι «από δω και πέρα δε θα πρέπει να είμαστε ελαστικοί με αυτό». Έδωσε βαρύτητα στα κενά που εμφανίζουν στην πολιτική τους ανάλυση οι «πρώην σύντροφοί» τους, αλλά και στα αντισταθμιστικά οφέλη που επιχειρούνται για να μην εφαρμοστούν δυσβάσταχτα μέτρα με επίκεντρο τη φορολόγηση των αγροτών. Τέλος, σχολίασε: «θέλουν να εξομοιώσουν τη δική τους διακυβέρνηση με τη δική μας, αλλά άλλο είναι 40 χρόνια δικομματισμού και άλλο 7 μήνες ΣΥΡΙΖΑ».

 

Χ. Ζεϊμπέκ: «Δε μας επιτρέπεται να κάνουμε άλλα λάθη»

«Στις 25/1 κάναμε τη μεγάλη ανατροπή. Δε μας επιτρέπεται να κάνουμε άλλα λάθη», υπογράμμισε ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, εξηγώντας και αυτός την προσήλωση στην εύρεση ισοδυνάμων, προκειμένου να πληγούν κατά το δυνατόν λιγότερο οι πολίτες. Έστρεψε επίσης τα βέλη του στους αποχωρούντες, σημειώνοντας χωρίς περιστροφές ότι «η αριστερή κυβέρνηση έπεσε από τους δικούς της βουλευτές και αυτό είναι συναισθηματικά σκληρό. Δε θα μπω σε διαμάχη, αλλά δυστυχώς είναι οι υπαίτιοι των πρόωρων εκλογών. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το αύριο». Ειδικά για την Ξάνθη, είπε ότι «ανεβάσαμε τον πήχη», αφού το 37% του ΣΥΡΙΖΑ έγινε 46% στις τελευταίες εκλογές και απηύθυνε κάλεσμα για αγώνα και συζητήσεις με τους πολίτες σε όλα τα παρευρισκόμενα μέλη, ενώ εκτίμησε ότι στην πόλη μας θα υπάρξουν κατά την προεκλογική περίοδο και «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Στο τέλος της συνεδρίασης έγινε η αποδοχή αιτημάτων νέων μελών και διεγράφησαν και τυπικά οι ελάχιστοι που προσχώρησαν στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …