Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Νόμος» οι… παράνομες υδροληψίες στον δήμο Αβδήρων

«Νόμος» οι… παράνομες υδροληψίες στον δήμο Αβδήρων

0

Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι και άρχισε η επιβολή προστίμων σε πολλές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν – Γεγονός πλέον οι διακοπές υδροδότησης σε ‘’κακοπληρωτές’’

Ν. Χατζόπουλος: «Η λογική του ‘’δεν πληρώνω, γιατί δεν θα μου το κόψουν’’ πρέπει να σταματήσει»

Ριζικές αλλαγές στην πολιτική της ΔΕΥΑ Αβδήρων, η οποία προχωρά πλέον σε άμεση επιβολή προστίμων σε καταναλωτές που εντοπίστηκαν πρόσφατα με παράνομες υδροληψίες. Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, Νίκο Χατζόπουλο, μετά από συνεχείς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, εντοπίστηκαν αρκετές περιπτώσεις καταναλωτών του δήμου Αβδήρων, που τροφοδοτούνταν μέσω παράνομων υδροληψιών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον δήμο και την δημοτική επιχείρηση τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ουσιαστική λύση μέχρι πρότινος. Η νέα δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αβδήρων δεσμεύτηκε πρόσφατα με σχετική εξαγγελία για την εξάλειψη του φαινομένου. Σε σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν το προσεχές διάστημα με σκοπό την πάταξη τέτοιων παράνομων ενεργειών.

Πλήθος παράνομων συνδέσεων σε παραλία και Σκάλα Αβδήρων

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αβδήρων, Νίκο Χατζόπουλο, ο οποίος μας πληροφόρησε για το μέγεθος του φαινομένου και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Στο πρόσφατο ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης, την προηγούμενη Παρασκευή, πάρθηκε η απόφαση κατασκευής φρεατίων σε κάποια σημεία στην περιοχή της Σκάλας αλλά και της παραλίας Αβδήρων, όπου εντοπίστηκε πλήθος παράνομων συνδέσεων. «Από τους ελέγχους των υδραυλικών της ΔΕΥΑ έχουν εντοπιστεί παράνομες συνδέσεις υδροληψίας σε πολλά μέρη του δήμου, αλλά επειδή το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην παραλία και την Σκάλα των Αβδήρων, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε φρεάτια, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος», εξήγησε ο κ. Χατζόπουλος. Οι παράνομες συνδέσεις στην εν λόγω περιοχή αφορούν τόσο σε οικίες παραθεριστών, όσο και σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 300 ευρώ σε 20 περίπου περιπτώσεις, ενώ για τους επαγγελματίες που υδροδοτούνταν παράνομα έχει θεσπιστεί και η επιβολή τεκμαρτών χρεώσεων για τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες τιμολογιακές πολιτικές.

Ν. Χατζόπουλος: «Δραστικά μέτρα γιατί αλλιώς δεν συμμορφώνονται»

Όσον αφορά την επαγγελματική χρήση, ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι μόνο εκεί έχει νόημα η βεβαίωση των οφειλών στην Εφορία, αφού οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που κάνουν κυρίως χρήση της φορολογικής ενημερότητας. Ως παράδειγμα ανέφερε την κίνηση προκατόχου του στην ΔΕΥΑ Αβδήρων, όταν βεβαιώθηκαν στην Εφορία οφειλές ύψους 200.000 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνον 20.000 ευρώ. «Η βεβαίωση στην εφορία είναι ημίμετρο, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην απόφαση διακοπής της υδροδότησης σε περιπτώσεις οφειλών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον δήμο Αβδήρων», τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στην δημιουργία επιτροπής διακοπών υδροδότησης, η οποία συνέρχεται ανά δέκα ημέρες, με σκοπό την εξέταση αιτήσεων από καταναλωτές, που έχουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα. «Δεν είμαστε ανάλγητοι, γι’ αυτό και καλούμε τον κόσμο σε διακανονισμό. Δεν βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό. Στην Επιτροπή εξετάζουμε περιπτώσεις που πιθανώς υπάρχουν οικονομικές ανάγκες, αλλά συνήθως οι περισσότερες απορρίπτονται, αφού προσκομίζονται φορολογικές δηλώσεις έως και 20.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφερόμενος στην κοινωνική μέριμνα που επιδεικνύει η ΔΕΥΑ Αβδήρων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το μέτρο της διακοπής. Μάλιστα, ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στην μεγάλη αλλαγή που έχει επέλθει στην διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, αφού από το 2010 τα έξοδα της ΔΕΥΑΑ προς την ΔΕΗ δεν καλύπτονται πλέον από τον δήμο, όπως γινόταν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος είπε: «Πρέπει να φροντίσουμε για την λειτουργία της επιχείρησης. Μόνο προς την ΔΕΗ πληρώνουμε 700.000 ευρώ ετησίως».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…