Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Με τα τρακτέρ στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι χθες και σήμερα

Με τα τρακτέρ στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι χθες και σήμερα

0
agrotes trakter

Με σύνθημα: «Είμαι παρών, έχω μέλλον» το ραντεβού των αγροτών της Κομοτηνής σήμερα

Δεν θα προβούν σε κινητοποιήσεις οι παραγωγοί της Ξάνθης λόγω… εκλογών

Με προσυγκεντρώσεις και παράταξη αγροτικών μηχανημάτων στα άτυπα καθορισμένα σημεία των αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε χθες το προγραμματισμένο διήμερο διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων του Έβρου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σήμερα, συντονισμένα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, θα μεταβούν στο τελωνείο των Κήπων και θα το αποκλείσουν συμβολικά, εμποδίζοντας μόνο την διέλευση των φορτηγών, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους. Τόνισαν, επίσης, πως μετά το πρώτο διήμερο διαμαρτυρίας αναμένεται συνέχεια μέσα στον Οκτώβριο, οπότε και έρχεται προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο των αγροτών.

Εντονότερα τα προβλήματα στον Έβρο λόγω πλημμυρών και ζωονόσων

Τα κύρια αιτήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου αφορούν στο φορολογικό, ενώ οι παραγωγοί του Έβρου έχουν επιπρόσθετα την καθυστέρηση αποκατάστασης των αναχωμάτων και την γενικότερη έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού, ενώ, ειδικά για τους κτηνοτρόφους, κυρίαρχο παραμένει το θέμα της οζώδους δερματίτιδας. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της πρόσφατης εκδήλωσης του νοσήματος έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 βοοειδή, ενώ έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 6.000 ζώα. Ο προγραμματισμός προβλέπει τη συνέχιση των εμβολιασμών σε όλα τα βοοειδή του νομού (16.000-18.000 ζώα). Εν τω μεταξύ, προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος που χορηγείται στα ζώα, από το οποίο κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι αναμένουν την αναστολή εξάπλωσης της οζώδους δερματίτιδας.

Στον δρόμο και οι αγρότες της Κομοτηνής

Στο νομό Ροδόπης ξεκινούν σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγροτικούς συλλόγους των δήμων Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών να δίνουν ραντεβού με τα τρακτέρ τους στις 9 το πρωί στον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής. Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής με συγκέντρωση αγροτών. Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, οι αγρότες θα στήσουν τα τρακτέρ στα εκλογικά κέντρα και σε συνοριακούς σταθµούς. Μέρος σε αυτές θα λάβουν οι νεολαίοι της πανελληνίας συντονιστικής επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων, στο πλευρό των οποίων τάχθηκε πριν λίγες µέρες και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Απέχει από τις κινητοποιήσεις η Ξάνθη λόγω… εκλογών

Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελεί ο νομός Ξάνθης, οι παραγωγοί της οποίας αποφάσισαν να μην κατέλθουν σε προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Τοπείρου «Η Ενότητα», Κωνσταντίνο Δαλάτση, ο οποίος μας ενημέρωσε για την απόφαση που έλαβαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης. Παρότι στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 26 Αυγούστου είχε αποφασιστεί η συμμετοχή με συμβολικό αποκλεισμό μερικών ωρών, εν τέλει επικράτησε η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος κινητοποίησης στην παρούσα προεκλογική περίοδο και εφόσον δεν υπάρχει, ουσιαστικά, κυβέρνηση για να απευθύνουν τα αιτήματά τους. «Είμαστε εν αναμονή των εκλογών και της στάσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν, αφού προεκλογικά όλοι δεσμεύονται ότι δεν θα τα ψηφίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλάτσης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…