Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ξάνθη

Η ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ξάνθη

0
xanthi-ekloges-web

Παρά τις ‘’διαρροές’’ στην ορεινή Ξάνθη, παραμένουν τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – Κέρδισε ψήφους στο ‘’βουνό’’ η ΝΔ, αλλά δεν ήταν αρκετοί

Μικρή αύξηση των ποσοστών της Χ.Α. στον κάμπο, απώλειες σε Ξάνθη και Σταυρούπολη – Η ‘’εξαΰλωση’’ της Δημ. Συμπαράταξης έφερε την Χ.Α. στην τρίτη θέση στον νομό

Ξεκάθαρη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά, παρά την μη επίτευξη αυτοδυναμίας, με τον νομό Ξάνθης να έρχεται πρώτος σε ποσοστά επιτυχίας (49,61%) κλέβοντας την πρωτιά του Ιανουαρίου από Ροδόπη (41,66%) και Ηράκλειο (45,21), με την γειτονική πόλη να έρχεται έκτη πανελλαδικά. Η επιτυχία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη μεταφράστηκε με μία άνοδο της τάξης του 4,18%, παρότι έχασε 861 ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, και με την εκλογή και τρίτου βουλευτή. Εμφανής και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η μειονοτική στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μικρές απώλειες στην ορεινή Ξάνθη, τις οποίες κάλυψε η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε. Πραγματικά συντριπτικά τα αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα που κυριαρχούν οι μειονοτικοί ψηφοφόροι, με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνονται από 67% στην δημοτική ενότητα Θερμών μέχρι και 83% στην δημ. ενότητα Σατρών, καταγράφοντας άνοδο από τις εκλογές στην αρχή του 2015. Τα μεγάλα ποσοστά χαρακτήρισαν και την τεράστια διαφορά με την δεύτερη ΝΔ, που σε μερικά εκλογικά τμήματα μετά βίας ξεπέρασε το 10%, τερματίζοντας όμως σταθερά δεύτερη σε όλες τις δημοτικές ενότητες, λόγω της παταγώδους αποτυχίας του κεντροαριστερού ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι ‘’καραμπόλες’’ που προήλθαν από τον εκλογικό νόμο, άφησαν την ΝΔ χωρίς βουλευτή στην Ξάνθη.

Τα πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα

Συνολικά στον νομό, παρά την μικρή άνοδο στα μειονοτικά χωριά της ορεινής Ξάνθης, ήταν σχετικά μικρές οι απώλειες για την ΝΔ, ξεπερνώντας ελαφρά τις 1.500 ψήφους σε σχέση με την αναμέτρηση του Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να τερματίζει πρώτη σε καμία δημοτική κοινότητα της Ξάνθης, όπως είχε συμβεί στις αρχές της χρονιάς (Άβδηρα, Σταυρούπολη). Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, κατήλθε στις εκλογές ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ. Η πολυσυζητημένη επιλογή του ψηφοδελτίου της Ξάνθης απέδειξε την έλλειψη δυναμικής, καταγράφοντας μια πρωτοφανή ‘’αιμορραγία’’ για την παράταξη, που παρόλα αυτά τερμάτισε τέταρτη πανελλαδικά, ενώ στην Ξάνθη ήρθε 5η με ποσοστό αρκετά χαμηλότερο (4,37%) από αυτό της επικράτειας (6,28%). Αν συνυπολογίσουμε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κατήλθε το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Συγκριτικά, στις εκλογές του Ιανουαρίου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έλαβαν συνολικά 4.398 ψήφους, ενώ το ΚΙΔΗΣΟ 2.547, αθροίζοντας για την κεντροαριστέρα 6.945 ψήφους. Το τελικό αποτέλεσμα των 2.355 ψήφων στην Ξάνθη για την Δημ. Συμπαράταξη δείχνει ότι η μεγάλη απώλεια (συνολικά 4.590 ψήφοι σε σχέση με τους 6.945) μεταφράζεται και σε έλλειψη στήριξης των ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ, που προφανώς επέλεξαν να απέχουν.

Τρίτη η Χ.Α. και στην Ξάνθη – Ψήφος σε Λεβέντη – ‘’Καταποντισμός’’ του Ποταμιού

Έκπληξη για κάποιους η σταθερή παρουσία της Χρυσής Αυγής, που ξεπέρασε ακόμη και τα ποσοστά του 2012, παρά τις μικρές απώλειες στις Δημ. Ενότητες Ξάνθης και Σταυρούπολης. Τερμάτισε στην τρίτη θέση, τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο, ανεβαίνοντας από την τέταρτη θέση όπου ήταν τον Ιανουάριο. Με κύρια περιοχή δράσης της την πεδινή Ξάνθη, από όπου και ο πρώτος υποψήφιος του ψηφοδελτίου, σημείωσε ποσοστά της τάξης του 6-7% στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, φτάνοντας το 11% στην Δημοτική Ενότητα Αβδήρων. Το παράδοξο είναι και η ελαφρά αύξηση των ψήφων της στα εκλογικά τμήματα της ορεινής Ξάνθης, όπου αυξήθηκαν και οι ψηφοφόροι της Ένωσης Κεντρώων. Ο υποστηρικτές του Β. Λεβέντη στην Ξάνθη ανήλθαν σε 1.700 από 840 που ήταν τον Ιανουάριο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από την άλλη, παρά την σταθερή απώλεια ψήφων από το 2012 και εντεύθεν, κατάφεραν να τερματίσουν τέταρτοι στην Ξάνθη, οφείλοντας την άνοδο αυτή στον ‘’καταποντισμό’’ αφενός της Δημ. Συμπαράταξης στην πέμπτη θέση, αφετέρου στην έλλειψης δυναμικής από το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού, που έφτασε από την πέμπτη θέση τον Ιανουάριο, στην έβδομη μέσα σε λίγους μόλις μήνες, τάση που υπήρξε πανελλαδικά, αλλά ταυτόχρονα ‘’πληρώνοντας’’ και τις επιλογές του ψηφοδελτίου που δεν φάνηκε να ‘’πείθει’’ τους Ξανθιώτες. Σταθερό το ΚΚΕ, ελαφρά ανοδικά κινήθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αξιοπρόσεκτη ‘’σύμπτωση’’ οι 829 ψήφοι της πρωτοεμφανιζόμενης Λαϊκής Ενότητας, κοντά στους 861 ψήφους που έχασε συνολικά στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…