Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεάν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C σήμερα στην κεντρική πλατεία

Δωρεάν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C σήμερα στην κεντρική πλατεία

0
kiniti-prolipsis

Για 20 μέρες η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» ταξιδεύει από τη Δράμα έως την Ορεστιάδα εξετάζοντας πολίτες, με προτεραιότητα τους οικισμούς Ρομά

Ένα «ταξίδι πρόληψης» με στόχο την παροχή εξετάσεων, την ενημέρωση, αλλά και τη χαρτογράφηση των νόσων στην περιοχή μας. Πρώτος σταθμός στο νομό ο Τόπειρος

 

Σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της τακτικής εξέτασης και της σεξουαλικής αγωγής, η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» υλοποιεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2015 ένα φιλόδοξο «ταξίδι πρόληψης» σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με σκοπό τη παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες στις κοινότητες Ρομά της συγκεκριμένης περιφέρειας αλλά και στο γενικό πληθυσμό των μεγάλων πόλεών της.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», από το Μάιο του 2015 έχουν ήδη εξεταστεί δωρεάν πάνω από 700 Ρομά σε καταυλισμούς της Αττικής και της περιφέρειας, με την εξελιγμένη μέθοδο «rapid test» που αποτελεί μη ιατρική πράξη και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό.

Αποτελέσματα σε ένα λεπτό, με τη μορφή εξέτασης για το ζάχαρο!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι Ρομά της ΑΜΘ αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της περιοχής και οι οικισμοί τους εντοπίζονται στις παρυφές των αστικών και ημιαστικών κέντρων. Ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 13.000 συμπολίτες μας, η πλειοψηφία των οποίων ζει σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, που επιτείνεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Όπως σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος, στον τομέα της υγείας τα σημαντικότερα προβλήματα των κοινοτήτων Ρομά αφορούν στη δυσκολία πρόσβασης του πληθυσμού στο εθνικό σύστημα υγείας και στις αντίστοιχες δομές, στην ανεπάρκεια πρόληψης και φροντίδας σε θέματα υγείας, κυρίως λόγω κουλτούρας και της ελλιπούς ενημέρωσης.

Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας «Checkpoint» στη Θράκη στοχεύει επίσης μέσω της δειγματοληψίας, στη χαρτογράφηση του επιπολασμού του HIV και των ηπατιτίδων Β και C εντός του συνόλου των κοινοτήτων Ρομά, στη διασύνδεσή τους με τα τοπικά νοσοκομεία σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος και στη ευαισθητοποίησή τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας. Παράλληλα, μέσω της εξέτασης είναι δυνατό να διαγνωστεί ποια άτομα είναι εμβολιασμένα για την ηπατίτιδα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποτελέσουν τον οδηγό για τον τρόπο που οι διοργανωτές θα μπορέσουν να παρέμβουν και να καταθέσουν προτάσεις στην Πολιτεία. «Αν για παράδειγμα δούμε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί θα κάνουμε ανάλογες παρεμβάσεις στην Πολιτεία», εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης.

Ομάδα στόχου οι 3.200 περίπου Ρομά του νομού μας

Στο νομό μας βρίσκεται από την Τρίτη η κινητή μονάδα πρόληψης CHECKPOINT με σκοπό να παρέχει δωρεάν εξετάσεις στους Ρομά, που εκτιμώνται σε περίπου 550 στο δήμο Τοπείρου και 2.743 στο Δροσερό του δήμου Ξάνθης. Όπως σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης, στόχος είναι να εξεταστεί τουλάχιστον ένα άτομο από κάθε οικογένεια, ώστε να εντοπίζεται έτσι η τυχόν εξάπλωση κάθε κρούσματος.

Η παρέμβαση ξεκίνησε από το δήμο Τοπείρου, απ’ όπου ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δραστηριότητες αυτές που σκοπό έχουν την βοήθεια, την προστασία, την πρόληψη και την ενημέρωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ο Αντιδήμαρχος Τοπείρου κ. Κοτόπουλος παρευρέθηκε στην πρώτη ενημέρωση που ξεκίνησε από το Εύλαλο και εξετάστηκε πρώτος δίνοντας το παράδειγμα.

Σήμερα δωρεάν εξετάσεις στην πλατεία για όποιον πολίτη το επιθυμεί

Σήμερα, η κινητή μονάδα «Checkpoint» θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα ενημερώνει τους πολίτες και θα προβαίνει σε δωρεάν εξετάσεις, που γίνονται βεβαίως ανώνυμα και από εξειδικευμένο προσωπικό. Για να συμμετέχει κάποιος στις εξετάσεις δε χρειάζεται απολύτως καμία προϋπόθεση, οπότε είναι μία ευκαιρία για όλους τους πολίτες να εξεταστούν, αλλά και με τη συμμετοχή τους να δώσουν και ένα μήνυμα στα παιδιά τους για την ανάγκη πρόληψης και φροντίδας της σωματικής υγείας.

Την Παρασκευή και το Σάββατο το «ταξίδι πρόληψης» συνεχίζεται στο Δροσερό, όπου διαμένει και η κύρια ομάδα στόχου.

Μέχρι στιγμής πάντως, η ανταπόκριση του πληθυσμού είναι εξαιρετική, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, ο οποίος αναφέρει ότι αρχικά ανέμεναν επιφυλακτικό, αλλά τελικά εντυπωσιάστηκαν από την υποδοχή, την ανταπόκριση και τα χαμόγελα με τα οποία τους υποδέχθηκαν οι Ρομά, αλλά και όχι μόνο.

Το έργο «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…