Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στην «μάχη» της τρίτης έδρας στην Ξάνθη

«Δημοκρατική Συμπαράταξη» στην «μάχη» της τρίτης έδρας στην Ξάνθη

0
dimokratiki-symbarataxi15

Πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου με Πάρι Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Θόδωρο Μαργαρίτη (ΔΗΜΑΡ) και ηχηρές απουσίες

Κάλεσμα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Χ. Γκαρμπούνη για συσπείρωση του χώρου της κεντροαριστεράς

Το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι μια συγκυριακή συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και της Κίνησης Πολιτών λόγω των εκλογών αλλά ότι είναι το πρώτο σταθερό βήμα για την ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που θα έχει και μετεκλογική πορεία εξέφρασαν από κοινού ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από την ΔΗΜΑΡ στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο «Ελισσώ» και κατά την οποία έγινε η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ξάνθης και στο οποίο ηγείται ο Χρήστος Γκαρμπούνης από την ΔΗΜΑΡ. Νωρίτερα τα δύο πολιτικά στελέχη συνοδευόμενα από τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Χρήστο Αμανατίδη, τον Χρήστο Γκαρμπούνη και τον Ανέστη Αντωνιάδη υποψήφιο στην δεύτερη θέση παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη και τους ανένταχτους φίλους του κεντροαριστερού χώρου της Ξάνθης για συμπαράταξη και συσπείρωση με στόχο την τρίτη έδρα του νομού, στόχο εφικτό –κατά την εκτίμησή τους.

Κουκουλόπουλος: Κεντρικό ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα – Ευθύνες σε Σαμαρά και Τσίπρα για τα μνημόνια

Την εκτίμηση ότι αν είχε βάλει πλάτη ο Σαμαράς και στην συνέχεια ο Τσίπρας θα είχαμε βγει από τα μνημόνια κατέθεσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη εισήγησή του εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως ο ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και αυτό θα γίνει αν κρατήσει χαμηλά τις δυο δυνάμεις που έχουν τεράστια ευθύνη γι αυτά και να δώσει δύναμη σ’ ένα τρίτο πόλο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που είναι μια συνεργασία σε ισότιμη βάση με τη ΔΗΜΑΡ και με κίνηση πολιτών και θα είναι παρούσα και την επόμενη μέρα των εκλογών. Επίσης τόνισε με έμφαση πως έχει κεντρική σημασία να είναι τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Αφ’ ενός για να μη βγει η Χρυσή Αυγή με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό σύστημα και τον δημοκρατικό κόσμο της χώρα αλλά και για να «εκβιάσει» – όπως είπε χαρακτηριστικά το δεύτερο κόμμα να μην δραπετεύσει από τις ευθύνες του αλλά να συμμετέχει σε μια ευρύτερη κυβέρνηση συναίνεσης και συνεργασίας. Αναφερόμενος δε στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης όπου ηγείται στέλεχος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι οι συνεργασίες πρέπει να είναι ισότιμες και να έχουν συμβολισμούς για να είναι υπαρκτές και ότι αυτό που συμβαίνει στην Ξάνθη συμβαίνει και σε άλλους νομούς χωρίς προβλήματα.

Το μεγάλο στοίχημα: Η συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το τοπικό ψηφοδέλτιο και αν όλα όσα έχουν προηγηθεί έχουν αποσυσπειρώσει τη βάση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αμανατίδης δήλωσε: «Η βάση του ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνει ότι το ψηφοδέλτιο συγκροτήθηκε στη βάση της ισότιμης συνεργασίας με την ΔΗΜΑΡ. Με τον ίδιο τρόπο συγκροτήθηκαν και αλλού ψηφοδέλτια. Ήταν ένα πρώτο ξεκίνημα και θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες που έχουν προοπτική» , ενώ ο κ. Γκαρμπούνης επεσήμανε πως : «Ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν πολλές υποψηφιότητες είναι γιατί υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για την εκλογή βουλευτή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη στο νομό μας. Τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν. Υπάρχει μια συσπείρωση που καθημερνά διευρύνεται και το πιο σημαντικό είναι πως στην κίνησή μας προσχωρούν όχι μόνο μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και ένας κόσμος ανένταχτος αλλά πολιτικά ανήκει στην κεντροαριστερά και συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια.

Το κακό πολιτικό παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σε συνέχεια των πολιτικών τοποθετήσεων ο κ. Μαργαρίτης έκανε τρεις παρατηρήσεις που δίνουν το στίγμα της συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ αλλά και τον στόχο. Προηγουμένως όμως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι έχει εισάγει ένα κακό πολιτικό παράδειγμα που βασίζεται στην φιλοσοφία της εξαπάτησης ως πολιτικής μεθόδου και αυτό έχει οδηγήσει σε τραγωδία το πολιτικό μας σύστημα: «Στην χώρα μας τείνει να ισχύει ότι ψηφίζουμε ένα κόμμα με βάση την δημαγωγία και τις υποσχέσεις και τείνει να γίνει και κοινή παραδοχή ότι το ψηφίζουμε ενώ ξέρουμε ότι λέει ψέματα αλλά με την ελπίδα έστω να κάνει λιγότερα από αυτά που είπε», υπογραμμίζοντας ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχει τεράστια απόκλιση μεταξύ των όσων υποσχέθηκε και όσων έπραξε. Η δεύτερη παρατήρηση του αφορούσε τον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάργησης στην πράξη του μπόνους των 50 εδρών: «Το μήνυμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι το μπόνους να καταργηθεί στην πράξη και βασικός όρος σε όποια κυβερνητική λύση αναζητηθεί θα είναι η απλή αναλογική που καταργεί το μπόνους έτσι ώστε και οι κυβερνήσεις συνεργασίας να στηρίζονται σε προγραμματικές δεσμεύσεις». Επεσήμανε δε ότι είναι καίριας σημασίας η τρίτη εντολή να έρθει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι στην Χρυσή Αυγή για να: «υποχρεώσουμε να βρεθεί μια κυβερνητική λύση και ο δεύτερος να μην δραπετεύει ώστε να μαζεύει να ψηφαλάκια της δυσαρέσκειας. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα έχει επόμενη μέρα ώστε να δημιουργήσει αναγέννηση του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας ενώ έκανε άνοιγμα και προς το Ποτάμι να έρθει στο σχήμα.

Ηχηρές απουσίες στην πολιτική εκδήλωση

Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή στελεχών και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στη πολιτική εκδήλωση, προεξαρχόντων των τέως βουλευτών Δημήτρη Σαλτούρου και Σωκράτη Ξυνίδη και Τσετίν Μάντατζη. Τα στελέχη που έδωσαν το παρών ήταν ο Βασίλης Τσολακίδης και Φώτης Καραλίδης , ο Σωτήρης Στολίδης, ο Γιώργος Χουλιάρας, ο Ικσάν Κεχαγιά. Από την ΔΗΜΑΡ απουσίαζαν στελέχη όπως ο Κώστας Γούναρης καθώς και άλλοι που ήταν παλιότερα υποψήφιοι. Επίσης το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, φυσικά, και οι υποψήφιοι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που απηύθυναν από έναν σύντομο χαιρετισμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ευρωεκλογές 2024 – Ανδρουλάκης: Εθνική ανάγκη η πατρίδα μας να αποκτήσει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να οικ…