Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τουριστική «άνθηση» για την ΑΜΘ

Τουριστική «άνθηση» για την ΑΜΘ

0
gkiola-thassos

15 – 20% αύξηση σε αφίξεις και κρατήσεις δωματίων – Τα πρωτεία σε Ρουμάνους και Βουλγάρους. Ναυαρχίδα του τουρισμού της ΑΜΘ, η Θάσος

Ξάνθη – Δράμα ουραγοί όμως με προοπτικές σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Φεστιβάλ “VIA Egnatia” – Ένας αρχαίος δρόμος που ενώνει την περιφέρειά μας

Θεαματική αύξηση καταγράφει η τουριστική κίνηση στην περιφέρειά μας φέτος το καλοκαίρι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η επιτροπή τουρισμού της περιφέρειας από τις αεροπορικές αφίξεις και από τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Πραγματική έκρηξη παρουσιάζει η αγορά της Ρουμανίας με τους Ρουμάνους τουρίστες να κατακλύζουν τη Θάσο, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Κομοτηνή αλλά και την Ξάνθη και τους ξενοδόχους της Ξάνθης και Ροδόπης να κάνουν λόγο για «το καλύτερο καλοκαίρι»! Ναυαρχίδα του τουρισμού στην ΑΜΘ η Θάσος η οποία διαθέτει 26.000 κλίνες (11.500 σε ξενοδοχεία – 14.500 ενοικιαζόμενα δωμάτια) ενώ όλη η υπόλοιπη περιφέρεια διαθέτει 14.000 συνολικά κλινες(11.000 σε ξενοδοχεία – 3.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια).

15 – 20% αύξηση του τουρισμού στην ΑΜΘ

Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας, τίμησαν δεόντως την ΑΜΘ, με τους Ρουμάνους και τους Βουλγάρους να κρατούν τα πρωτεία στις αφίξεις και τους πρώτους να έχουν κάνει κατάληψη τις παραλίες από Αλεξανδρούπολη μέχρι Τούζλα με ιδιαίτερη προτίμηση στη Θάσο ενώ τους συναγωνίζονται οι τούρκοι που έχουν επεκταθεί επίσης σ’ όλο το εύρος της περιφέρειας. Επίσης – όπως αναφέρει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης – υπάρχουν αφίξεις από Πολωνούς, Ουκρανούς στην Αλεξανδρούπολη, Ιταλούς, Άγγλους, Γερμανούς και Αυστριακούς που παραθερίζουν στις παραλίες της Ροδόπης και της Καβάλας. Η μόνη μείωση που έχει καταγραφεί είναι σε Ρώσους τουρίστες που φέτος δεν μας επισκέφτηκαν και σε …έλληνες τουρίστες που είναι είδος υπό εξαφάνιση ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls. Στην Θάσο συναντά κανείς …κάθε καρυδιάς καρύδι σε μια πληρότητα που ξεπέρασε το 90% τον Αύγουστο ενώ το άλλο νησί της περιφέρειάς μας η Σαμοθράκη έχει το δικό της φανατικό κοινό κυρίως από έλληνες που επιζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Να σημειώσουμε ότι η Σαμοθράκη διαθέτει λίγες κλίνες και δεν προσφέρεται για μαζικό τουρισμό αλλά για ήπιας μορφής. Η τουριστική της κίνησης παρουσίασε μια κάμψη τον Ιούλιο αλλά ανάκαμψη τον Αύγουστο.    

Ξάνθη – Δράμα ουραγοί όμως με προοπτικές σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Παρότι η Ξάνθη διαθέτει παραλίες και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κίνηση κυρίως από Βουλγάρους τουρίστες φέτος υπήρχε κίνηση και από Ρουμάνους οι οποίοι μάλιστα προτιμούν τη διαμονή σε ξενοδοχεία της πόλης μας. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σ’ ότι φορά τη Δράμα αυξημένη επισκεψιμότητα παρουσιάζει η περιοχή του Βόλακα στο Φαλακρό από θιασώτες του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και από ποδοσφαιρικές ομάδες που κάνουν τις προπονήσεις τους. Να σημειώσουμε ότι όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη τόσο η Ξάνθη όσο και η Δράμα προσφέρονται εκτός του παραλιακού (η Ξάνθη μόνο) και για άλλε μορφές τουρισμού και σε άλλες εποχές του χρόνου.

Άνοιξε η αγορά της Ρουμανίας

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης επισημαίνοντας ότι είναι η ευόδωση μιας στοχευμένης προσπάθειας να καταστεί η περιφέρειά μας τουριστικός προορισμός για τους γείτονές μας αλλά και τους βορειοευρωπαίους. Ιδιαίτερα για την θεαματική αύξηση σε Ρουμάνους ο κ. Αμοιρίδης είπε: «Η Ρουμανία είναι μια αγορά 25 εκ. κατοίκων. Η προβολή που κάνουμε μέσω εκθέσεων αλλά και της φιλοξενίας των δημοσιογράφων απέδωσε καρπούς. Οι Ρουμάνοι είναι ένας λαός με πολύ φιλικά αισθήματα για μας και αυτό φαίνεται και η θετική απήχηση που έχει σ’ αυτούς η προβολή της περιφέρειάς μας από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γενικά πήγαμε καλά και συνεχίζουμε αδιάκοπα την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε και να προβάλλουμε το τουριστικό μας προϊόν ώστε να αυξήσουμε το μερίδιο της περιφέρειάς μας στον τουρισμό τόσο τον ξένο όσο και τον εγχώριο».

Φεστιβάλ “VIA Egnatia” – Ένας αρχαίος δρόμος που ενώνει την περιφέρειά μας

Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η διοργάνωση σε διαπεριφερειακό επίπεδο των εκδηλώσεων με θέμα “VIA Egnatia”. Μια ιδέα που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός που θα ενώσει όλες τις περιφερειακές ενότητες με άξονα την αρχαία Εγνατία. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού, παράδοσης και γαστρονομίας που θα διοργανώνονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα στα σημεία που διαπερνά η αρχαία Εγνατία. Για παράδειγμα στην Ξάνθη ια διοργανωθούν στην περιοχή των Στενών του Νέστου στην Γαλάνη το τριήμερο 11 – 12 – 13 Σεπτεμβρίου και θα είναι εκδηλώσεις αθλητικές με κανό καγιάκ στο Νέστο, έκθεση φωτογραφίας, γαστρονομία και χορευτικές ενώ επίσης θα περιλαμβάνουν και συναυλία με τοπικά μουσικά σχήματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Να σημειώσουμε ότι οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν 1 μήνα και ιδιαίτερα για την Ξάνθη θα αποτελούν και μια αναβίωση των Γιορτών του Νέστου που διοργάνωνε παλαιότερα η Νομαρχία Ξάνθης γι αυτό και θα ονομαστούν   “VIA Egnatia – Γιορτές Νέστου”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…