Σχόλια 28/08/15

0
Karabinis 1a-empros
Το γεγονός στην Κω
Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με το περιστατικό εις βάρος του προέδρου των ΑΝΕΛ στην Κω από ντόπιους κατοίκους. Νερά, καφέδες, γιαούρτια και άλλα είδη, δεν αποτελούν μέσο επικοινωνίας ή επίλυσης θεμάτων. Γι’ αυτό το καταδικάζουμε και τώρα όπως καταδικάζαμε και τα γεγονότα εις βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Όμως, θα πρέπει η μνήμη να γίνει οδηγός και να μας οδηγεί σε μονοπάτια αυτογνωσίας και προβληματισμού. Όταν ο Π. Καμμένος δήλωνε για τον δήμαρχο Ιερισσού προς μερίδα κατοίκων (τον Πάχτα συγκεκριμένα), «λιντσάρετέ τον κι εγώ μαζί σας», έβαζε το μπαρούτι για την έκρηξη. Σε μια λοιπόν από αυτές, συμπεριελήφθη κι αυτός.
Προσοχή λοιπόν όταν εκστομίζονται λόγια βαριά από τους πολιτικούς. Μπορούν να τα βρουν μπροστά τους ή και επάνω τους… ως μπουκάλια νερού και κεσεδάκια γιαουρτιών.
Γ.Δ.


Προεκλογική περίοδος
Είμαστε πλέον και τυπικά στην προεκλογική περίοδο, αφού ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Μια περίοδος προεκλογική που σωστά ονομάστηκε ως εξπρές, όταν μια μερίδα ψηφοφόρων είναι ακόμη σε διακοπές. Από την άλλη, ο χρόνος για την σωστή ενημέρωση των πολιτών είναι ιδιαίτερα περιορισμένος κι αυτό προφανώς γίνεται σκόπιμα και με ιδιοτέλεια. Έτσι θα γίνει εκλογική συζήτηση με περιορισμένο εξαιρετικά το χρόνο ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και διεξαγωγής διαλόγων.
Έτσι όμως οι ψηφοφόροι δεν θα έχουν άνεση χρόνου, δεν θα ενημερωθούν σωστά για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα της χώρας. Κάποιοι βιάζονται να γίνουν εκλογές ακριβώς για να μην ενημερωθεί ο κόσμος.
Γ.Δ.


Δικαίωση Καραμπίνη
Διατυπώσαμε από την αρχή της υπόθεσης με το όλο θέμα της διατροφής των φοιτητών του Δημοκριτείου τις επιφυλάξεις μας για το περιεχόμενο της καταγγελίας εις βάρος του πνευματικού μας ιδρύματος.
Λίγο χρόνο μετά, ήρθε η δικαίωση. Τόσο για τον Πρύτανη Αθ. Καραμπίνη όσο και τους υπόλοιπους του Ιδρύματος. Για μας αναμενόμενο διότι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα.
Η απόφαση βάζει τα πράγματα στη θέση τους και κυρίως σταματάει τις υπόγειες φήμες που κάποιοι σκόπιμα διέδιδαν.
Γ.Δ.


Ξεκινούν οι περιοδείες
Έρχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη Θράκη. Η ανακοίνωση έγινε από το Οργανωτικό Τμήμα και βέβαια, εκλογές έχουμε, ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που ξάφνιασε ευχάριστα τους Νεοδημοκράτες είναι ότι έρχεται πολύ σύντομα, την επόμενη εβδομάδα και ότι μάλιστα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Έβρο.
Καλή αρχή λοιπόν. Το σύνθημα δόθηκε και ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε.
Γ.Δ.


Περί τουρισμού
Τηρεί την υπόσχεσή του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ότι θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού. Το είχε δηλώσει και μάλιστα με έναν τρόπο που προβλημάτιζε γιατί ήταν απόλυτος. Τελικά, τα πρώτα σημάδια της δράσης αυτής είναι όντως θετικά και δείχνουν μια σταθερότητα προς τον στόχο που είναι ο τουρισμός.
Μας ικανοποιεί λοιπόν ότι η ηγεσία της Περιφέρειας ξεκίνησε την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Αξίζει όμως να υπενθυμίσουμε ότι κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης δικαιούται και ο Νομός Ξάνθης. Είναι νομός που έχει τις δυνατότητες να διακριθεί και να ξεχωρίσει στους ιδιαίτερους τομείς του τουριστικού γίγνεσθαι.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Πυρετός δημοσκοπήσεων
Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα από τις δημοσκοπικές εταιρείες τις τελευταίες ημέρες και στο νομό μας όπως μας ενημερώνουν αναγνώστες της εφημερίδας, καθώς είναι σε εξέλιξη τέσσερις μεγάλες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δούμε στα Κυριακάτικα φύλλα.
Τα ερωτήματα είναι σχεδόν κοινά: Πως κρίνετε τη στάση των πολιτικών αρχηγών στις πρόσφατες εξελίξεις, αν πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνουν τώρα εκλογές ή αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τι κυβέρνηση θέλετε, τι ψηφίσατε τον Ιανουάριο, τι θα ψηφίσετε τώρα κλπ.
Βέβαια θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων γιατί πολύς κόσμος (κυρίως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει κατανοήσει ακόμα πλήρως τι έχει συμβεί, τελεί σε κατάσταση σοκ και θα χρειαστεί χρόνο για να πάρει τις αποφάσεις του. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη λόγος που οι δημοσκοπήσεις ήταν ανακριβείς στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Επειδή γίνονται κατά κύριο λόγο μέσω σταθερών τηλεφώνων δεν προσμετρείται καθόλου η τάση των νέων ψηφοφόρων οι οποίοι δεν έχουν σταθερό τηλέφωνο. Πρόκειται για ψηφοφόρους 18-25 περίπου ετών οι οποίοι εκτός του ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ψηφίζουν πολύ διαφορετικά από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, πιο μαζικά και πιο ακραία, όπως φάνηκε και από το δημοψήφισμα.
Οπότε καλό είναι να μην θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις και πολύ ασφαλείς προβλέψεις…


Εθνικός… αριστερισμός
Έτσι όπως πάμε, το κυρίαρχο στίγμα (και) του αριστερού ριζοσπαστισμού φαίνεται ότι θα είναι ο εθνικισμός. Τουλάχιστον ως προς το λαϊκό του σκέλος, όταν δηλαδή κάποια κόμματα και οργανώσεις απευθύνονται σε μια «κοινωνική βάση». Στο περιθώριο, βέβαια, του οπισθοδρομικού αντι-φιλελευθερισμού (ως κουλτούρας και τρόπου έκφρασης) θα διαμορφωθεί αναλόγως το λεξιλόγιο και το στιλ ανάλυσης της ακαδημαϊκής ακροαριστεράς, με τους φιλοσόφους, τους καλλιτέχνες, τα έντυπα και τα συνέδριά τους. Η θετική υποδοχή Λαφαζάνη από τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, μια κεντρική φιγούρα του γαλλικού αριστερού λαϊκισμού, είναι χαρακτηριστική αυτής της πορείας προς τα πίσω με την αποκοπή από κάθε «ανανεωτική» κληρονομιά. Έτσι υποτίθεται πως μπορεί να κερδηθεί η χαμένη επαφή της Αριστεράς με τα λαϊκά στρώματα και να περιοριστεί η διείσδυση της ριζοσπαστικής δεξιάς στον λαό. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, φαίνονται αντίθετα, αφού όσο περισσότερο ο αριστερός ριζοσπαστισμός συνδυάζει τα ιδεαλιστικά ευχολόγια, π.χ. στο μεταναστευτικό, και τον «αντιστασιακό» εθνικισμό, τόσο πιο αδρανής γίνεται ως πραγματική δύναμη θετικών αλλαγών. Βυθίζεται στην ικανοποίηση μιας επιθετικής ρητορικής και λιμνάζει ως ο χώρος μοναχά των κλαδικών πόνων (αγροτών, καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.) και νοσταλγεί κάθε λίγο την αντιατλαντική, αντιδυτική και τριτοκοσμική ταυτότητα των παλιότερων χρόνων.
Χ.Δ.


Σαν δυο βλέμματα
Τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια, με τις αλλεπάλληλες πολιτικές αναταράξεις και την οικονομική βύθιση, δυο «βλέμματα» στάθηκαν συχνά το ένα απέναντι στο άλλο. Η θέα της Ελλάδας μέσα από το πρίσμα του εξωτισμού ως χώρας της εξέγερσης, της ανυπακοής, της αντίστασης. Η θέα της Ελλάδας ως τόπου γενικευμένης ανομίας, θεσμικής κακοδαιμονίας και πρωτότυπης δημαγωγίας.
Ο ‘’ριζοσπάστης’’ παρατηρητής ή επισκέπτης δημοσιογράφος θεμελίωσε και ενίσχυσε τον φιλελληνισμό του με βάση την πρώτη ματιά. Το πρώτο βλέμμα έδειχνε μια χώρα που είναι ευτυχής εξαίρεση στον κανόνα που βιώνουν οι περισσότεροι στο εξωτερικό, μιας καταθλιπτικής, δηλαδή, νεοφιλελεύθερης ομοφωνίας. Ο «ανθελληνισμός», από την άλλη, ενός μέρους των ελίτ και άλλων διεθνών παρατηρητών στηρίχτηκε στην δεύτερη εικόνα, στην ιδέα ότι αυτή η χώρα και ο λαός της ενσαρκώνουν την παρασιτική διαφθορά. Για το ποιο βλέμμα ήταν πιο καθαρό και αντικειμενικό, είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί κανείς. Σίγουρα, όμως, και τα δύο υπονόμευσαν την όποια κριτική και αυτογνωσία μας. Οι ρομαντικοί της εξέγερσης απογοητεύονται πλέον με την συνέχεια της ιστορίας και ανακαλύπτουν, εσχάτως, τον «χαρισματικό Βαρουφάκη» ως ευρωπερσόνα. Οι πικρόχολοι ηθικολόγοι, από την άλλη, δεν αναγνώρισαν ποτέ την πολυπλοκότητα της κατάστασης και συχνά πιπίλισαν την από χρόνια γνωστή καταδίκη των τεμπέληδων του Νότου. Αν φύγουμε από τα βλέμματα αυτά και αφήσουμε πίσω την εικόνα της Ελλάδας, είτε ως δημοκρατικού αντιστασιακού παραδείγματος, είτε ως παρασιτικής ύπαρξης, υπάρχει ελπίδα. Αυτό όμως χρειάζεται δουλειά και πέραν της πολιτικής σκηνής, όπου χορεύουν οι ανταγωνιστές της ψήφου μας.
Χ.Δ.


Σιγά μην τα βρουν…
Μπορεί να γίνονται κάποιες προσπάθειες από τους πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ – ΚιΔηΣΟ να βρουν ένα κοινό τόπο και να συνεργαστούν στις εκλογές για το καλό και των δύο βέβαια καθώς τα πράγματα πολύ δύσκολα και για τα δύο συγγενή κόμματα όμως δεν βλέπω να βγάνει λευκός καπνός. Έχουν αναπτυχθεί πολλές αντίρροπες δυνάμεις που έχουν αναπτύξει τους δικούς τους μηχανισμούς και στα δύο κόμματα που είναι αδύνατο μέσα σε τόσο μικρό διάστηκα να γεφυρωθούν οι διαφορές. Υπάρχει η παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ ο ι λεγόμενοι «δημογέροντες» που επηρεάζουν την Γεννηματά και δεν του το συγχωρούν του Γιώργου, υπάρχουν οι Βενιζελικοί που επίσης δεν του το συγχωρούν αλλά και στο ΚιΔηΣο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Είναι πολλοί αυτοί που λένε καλύτερα μόνοι μας αλλά και υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν επιστροφή στο σπίτι… Ο χρόνος όμως πιέζει και αν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει τώρα!
Μ.Ξ.


Με χαμηλά τα «φτερά» ο Αλέξης Τσίπρας…
Πιο συγκαταβατικός, πιο προσγειωμένος, με «χαμηλωμένα φτερά» και πιο ώριμος αλλά πάντως αποφασισμένος να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία από τον ελληνικό λαό φάνηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον Alpha. Απαλλαγμένος από την άλλοτε μαξιμαλιστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε ένα άλλο αφήγημα πιο κοντά στην πραγματικότητα και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και πάλι όμως επέλεξε να ρισκάρει όπως έκανε πολλές φορές κατά την διάρκεια της σύντομης θητείας του. Είπε πως δεν θα δεχτεί να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας κόβοντας τις γέφυρες με τα άλλα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ. Ζητά δηλαδή αυτοδυναμία και ρισκάρει ποντάροντας ίσως στην υψηλή δημοφιλία του
Μπορεί όμως και να σχεδιάζει ηρωική έξοδο γιατί η αυτοδυναμία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μ’ ένα ΣΥΡΙΖΑ που συνεχώς φυλλοροεί…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …