Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια… μπαλώματα!

Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια… μπαλώματα!

0
kapnergaton dounavis

Κεντρικοί δρόμοι της πόλης με τρύπες, σκασίματα, μπαλώματα, σχάρες ομβρίων και μεταλλικά καπάκια σε άλλο ύψος από το οδόστρωμα…

Οδός Καπνεργατών και 12 Αποστόλων μερικά από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα

Δεν γνωρίζω πώς και πότε ξεκίνησε να αποκαλείται η Ξάνθη «πόλη με τα χίλια χρώματα», πάντως το σίγουρο είναι ότι έχει δώσει τροφή για πολλά λογοπαίγνια που εξαίρουν άλλες… χάρες της. Κάθε οδηγός που διασχίζει, αν όχι όλους σίγουρα τους περισσότερους, δρόμους της, θα σκεφτεί να την αποκαλέσει, πόλη με τις χίλιες λακκούβες, τα χαντάκια, τα μπαλώματα, παρά με χίλια χρώματα.

Οδός Καπνεργατών, μια δοκιμή των… αμορτισέρ σας

Για να περάσουμε, όμως, από τα αστεία στα σοβαρά, πρέπει να αναφερθούμε στο πρόβλημα που χρόνια απασχολεί την πόλη, χωρίς να δίνεται κάποια λύση. Κάθε παρέμβαση συνεργείου για επιδιόρθωση, αντικατάσταση, νέα εγκατάσταση, δημιούργησε και ένα σημάδι, ανεξίτηλο προς το παρόν, στους δρόμους της πόλης. Σκαψίματα, μπαλώματα μη συμβατά με το προηγούμενο οδόστρωμα, πρόχειρες αποκαταστάσεις της λογικής «αφού θα το ξανασκάψουν». Είναι αλήθεια ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων ‘’συνέδραμαν’’ στην εικόνα που έχουν οι δρόμοι μας, με την καθίζηση της ασφαλτόστρωσης να δημιουργεί έργα σύγχρονης τέχνης και εικαστικών παρεμβάσεων. Οι οδηγοί με παλιά αυτοκίνητα δεν το βιώνουν καθόλου ως τέχνη, πάντως, ούτε και αυτοί, όμως, που έχουν ένα καινούριο αμάξι είναι διατεθειμένοι να περνούν ένα καθημερινό crash test.

12 Αποστόλων, και… ο Θεός βοηθός

Κάποιοι χριστιανοί έχουν την συνήθεια να κάνουν τον σταυρό τους όταν περνούν έξω από κάποιο ναό. Οι οδηγοί που διέρχονται από την οδό 12 Αποστόλων έχουν κάθε λόγο να κάνουν τον σταυρό τους ή να επικαλεστούν όποια δύναμη πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύσει το όχημά τους, αλλά και τους ίδιους. Τα συχνά τροχαία στην γνωστή διασταύρωση, τα σταθμευμένα αυτοκίνητα που στενεύουν επικίνδυνα τον δρόμο, σε συνδυασμό με τα πολλά προβλήματα στην άσφαλτο αποτελούν ένα συνδυασμό που σκοτώνει, δυστυχώς, όχι μόνο μεταφορικά. Αστυνομικός που μας είδε να φωτογραφίζουμε και πληροφορήθηκε τον σκοπό μας είπε σκωπτικά: «Αρχικά νόμιζα ότι ο δήμος έχει κάποια σύμβαση με τα συνεργεία, γι’ αυτό αφήνει έτσι τους δρόμους».

Αυτά που κατέγραψε ο φακός

Μερικά παραδείγματα, προς αποφυγήν, από τα εκατοντάδες, για να μην πούμε χιλιάδες, που υπάρχουν στους δρόμους της πόλης μας και τα οποία καθημερινά βιώνουν οι δημότες της Ξάνθης, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του «E», με την ελπίδα να δοθεί κάποια λύση από τον δήμο. Αν και με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα, φαίνεται ότι οι τρύπες και τα μπαλώματα θα ταλαιπωρούν για αρκετό καιρό τους οδηγούς.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …