Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θάλασσα και ήλιος αλλά με μέτρο και σύνεση

Θάλασσα και ήλιος αλλά με μέτρο και σύνεση

0
paidaki antiliako

Οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες της άμετρης έκθεσης στον ήλιο

Σ. Στεφανίδης: «Προσεκτική έκθεση υπό προστασία για να αποφύγουμε στο μέλλον μορφές καρκίνου του δέρματος»

Ο ήλιος είναι ένα μεγάλο αγαθό για όλο τον πλανήτη, κάτι που στην χώρα μας απολαμβάνουμε με αφθονία για αρκετούς μήνες τον χρόνο. Φωτοσυνθέτουμε και αυτό μας προκαλεί ευεξία και διάθεση να βγούμε από το σπίτι, για να χαρούμε τις ομορφιές της ελληνικής φύσης. Η κατάχρηση και υπερβολική έκθεση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα με σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Και αυτό οφείλεται και στο γεγονός της έλλειψης φυσικών φίλτρων στην ατμόσφαιρα, που θα συγκρατήσουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Το «Ε» επικοινώνησε με τον ιατρό-δερματολόγο, κ. Συμεών Στεφανίδη, ο οποίος μας μετέφερε μερικές πολύ σημαντικές συμβουλές από την εμπειρία του, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις που μπορούν μελλοντικά να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος ή μελανώματα.

Να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία

Όπως μας τόνισε ο κ. Στεφανίδης, θα πρέπει να περιοριστεί η έκθεση στον ήλιο, κυρίως τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 16:00. Η ηλιοθεραπεία (που δεν συνιστά ‘’θεραπεία’’ πλέον) είναι προτιμότερο να αποφεύγεται τελείως. Σε περίπτωση που είναι αναγκαστική όμως η έκθεση στον ήλιο για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δέρματος. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ, όχι για λόγους επίτευξης ενός επιθυμητού χρώματος στο δέρμα, αλλά για την προστασία του. Ο κ. Στεφανίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν λέμε ότι βάζουμε αντηλιακό, δεν εννοούμε μία φορά μέσα στην μέρα και θεωρούμε ότι είμαστε καλυμμένοι. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες τουλάχιστον, ενώ μετά από έντονη εφίδρωση ή βουτιά στην θάλασσα, θα πρέπει να ξαναβάζουμε αφού σκουπιστούμε, ώστε να είναι ενεργή η προστασία του». Ερωτώμενος για τους βαθμούς προστασίας που ενδείκνυνται, μας απάντησε ότι μέχρι τον βαθμό 30 είναι ικανοποιητική για παιδιά και μέχρι τον βαθμό 50 για τους ενήλικες. «Πάντα παίζει ρόλο το χρώμα του δέρματος. Οι ανοιχτόχρωμοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί» είπε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Όταν λέμε αντηλιακό σε παιδιά, εννοούμε τουλάχιστον άνω του ενός έτους και με όσο το δυνατόν μικρότερη παραμονή στον ήλιο. Τα μικρά παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα και από την έμμεση ακτινοβολία, που αντανακλάται από την επιφάνεια της θάλασσας ή την αμμουδιά, γι’ αυτό καλό είναι να μην μεταβαίνουν καθόλου στην παραλία».

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα κάψιμο από τον ήλιο;

Ο δερματολόγος κ. Στεφανίδης, επέμεινε ιδιαίτερα στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η έκθεση στον ήλιο μακροπρόθεσμα. Δήλωσε ότι τα άμεσα προβλήματα από ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι η ερυθρότητα και το τσούξιμο, αλλά αν αυτά τα εγκαύματα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ή και δύο φορές τον χρόνο, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος. Για τον λόγο αυτό, πέρα από την χρήση αντηλιακών γαλακτωμάτων, θα πρέπει όσοι εκτίθενται στον ήλιο για αρκετές ώρες, κυρίως κατά την παραμονή τους στην παραλία, να φροντίζουν ώστε να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα με εφαρμοστά υφάσματα, να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου. Πιο επιρρεπείς σε εκδήλωση παθήσεων που σχετίζονται με καρκίνο του δέρματος είναι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια. «Έχουμε πολλά περιστατικά στην περιοχή από ανθρώπους της ορεινής ζώνης, πομακικής καταγωγής, οι οποίοι είναι συνήθως ξανθοί και περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στα χωράφια» δήλωσε ο κ. Στεφανίδης.

Οι ελιές στο σώμα και ο κίνδυνος από τον ήλιο

Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο έδωσε έμφαση ο κ. Στεφανίδης ήταν οι σπίλοι, κοινώς οι ελιές που έχουν πολλοί στο σώμα τους. Ακόμη και αν οι ελιές αυτές είναι ‘’καλές’’ και δεν μαρτυρούν κάποια κακοήθεια, δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, γιατί δημιουργούνται αρνητικές προϋποθέσεις που οδηγούν σε εκτροπή και μετάλλαξη των σπίλων, καθώς απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Οι δερματολόγοι συστήνουν προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των σπίλων στο σώμα. «Το ιδανικότερο είναι να γίνεται ένας έλεγχος την άνοιξη, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο, και να ακολουθεί ένας δεύτερος έλεγχος γύρω στον Οκτώβριο, ώστε να δούμε σε τι φάση βρίσκονται οι ελιές και αν έχουν επηρεαστεί», τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Την σημασία της ενημέρωσης και της έγκυρης πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος πρόβαλε η φετινή δράση του ΑγκαλιάΖΩ με την διοργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης από 10 έως 26 Ιουνίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του δέρματος: το Μελάνωμα και ο Μη Μελανωματικός καρκίνος, ο οποίος περιλαμβάνει: Α. τις ακτινικές υπερκερατώσεις, που εμφανίζονται τοπικά στην επιφάνεια του δέρματος, Β. το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που προσβάλλει 1 στους 5 ενηλίκους ηλικίας >50 ετών, Γ. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφανίζεται σαν σκληρές υπερκερατωσικές πλάκες και έχει αυξημένη πιθανότητα μετάστασης. Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή.

Τι κάνουμε για να αποφύγουμε αρνητική εξέλιξη

Συμπερασματικά, η ανακοίνωση καταλήγει ότι: Για το μελάνωμα, έναν όγκο που σκοτώνει εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωσή του. Άρα:

1) Αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως τα ανοιχτόχρωμα άτομα.

2) Αυτοεξεταζόμαστε, ιδίως τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) όσο γίνεται συχνότερα.

3) Κάθε μεταβολή στο μέγεθος χρώμα, σχήμα μιας ελιάς δεν την ‘’περνάμε’’ επιπόλαια. Συμβουλευόμαστε αμέσως τον δερματολόγο μας που έχει την ειδική γνώση να μας πληροφορήσει πως πρέπει να κινηθούμε.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …