Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλειωσαν και… ‘’επισήμως’’ τα έργα πέριξ της Κεντρικής Πλατείας

Τέλειωσαν και… ‘’επισήμως’’ τα έργα πέριξ της Κεντρικής Πλατείας

0
plateia-diavasis

Απομένει η διαγράμμιση, με τις μισές διαβάσεις πεζών να λείπουν και να ‘’αναμένουν’’… λίγες μέρες χωρίς βροχή

Προχωράει η αντικατάσταση του φωτισμού σε δρόμους και συνοικίες της πόλης με δέκτες ακουστικής συχνότητας

Οι άστατες καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών με τις έντονες βροχοπτώσεις, εμπόδισαν πολλές τεχνικές εργασίες να πραγματοποιηθούν. Μία από αυτές είναι και η οριστική ολοκλήρωση των παρεμβάσεων γύρω από την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης. Η διαμόρφωση των πεζοδρομίων στα βορειοανατολικά της πλατείας είχε ξεκινήσει πέρυσι τον χειμώνα με το πεζοδρόμιο μπροστά από το εμπορικό κέντρο «Άστρον». Δεν ολοκληρώθηκε, όμως, το σύνολο των εργασιών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που δεν επέτρεπαν την ασφαλτόστρωση του δρόμου γύρω από την κεντρική πλατεία. Οι εργασίες αυτές εντάσσονται στο γενικότερο έργο της Ενοποίησης των Πλατειών και Χώρων Πρασίνου Κέντρου Πόλεως Ξάνθης, με την πλατεία να έχει δοθεί σε χρήση εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια.

Τελείωσαν, επιτέλους, και τα τελευταία πεζοδρόμια

Από τις 26 Μαΐου διακοπτόταν κατά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων στο τέλος της οδού 28ης Οκτωβρίου, από το ύψος της οδού Τσιμισκή μέχρι και την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, λόγω των εργασιών παρέμβασης στην πλατεία Δημοκρατίας. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στην διαμόρφωση και αναμόρφωση του πεζοδρομίου της ανατολικής πλευράς της κεντρικής πλατείας, μπροστά από τον χώρο όπου στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα, δημιουργώντας αυξημένα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης. Το έργο συνεχίστηκε με κάποιες διακοπές, ενώ από τις 8 Ιουνίου ήταν και πάλι κλειστές οι οδοί 28ης Οκτωβρίου και Μιχ. Καραολή. Οι εργασίες διαμόρφωσης του πεζοδρομίου ανατολικά της κεντρικής πλατείας ξεκίνησαν με αφαίρεση της ασφάλτου στο τέλος της οδού 28ης Οκτωβρίου μέχρι και το σημείο που διασταυρώνεται με την προέκταση της οδού Μιχ. Καραολή. Ολοκληρώθηκε, παράλληλα, η δημιουργία ράμπας αναπήρων στο ανατολικό πεζοδρόμιο, η επίστρωση πλακιδίων για την διάβαση τυφλών, η τοποθέτηση μεταλλικών κολώνων για την αποτροπή στάθμευσης πάνω στο πεζοδρόμιο και νέος φωτισμός.

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία ‘’πράξη’’ του έργου

Η τελευταία ‘’πράξη’’ του έργου της κεντρικής πλατείας ήταν το πεζοδρόμιο μπροστά από την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Άγνωστο για ποιο λόγο οι εργασίες δεν έγιναν στην ίδια χρονική στιγμή. Πάντως, με μια σύντομη παρέμβαση που διήρκησε μία μέρα ολοκληρώθηκε και η διαμόρφωση του εν λόγω πεζοδρομίου, όπου τοποθετήθηκαν τα ειδικά κίτρινα πλακίδια για τους τυφλούς. Παρότι είχε ανακοινωθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας με σύντομη διακοπή ή εκτροπή της στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Μιχ. Καραολή, Θερμοπυλών και Τσαλδάρη, δίπλα στην Κεντρική Πλατεία για τις 21 Ιουνίου, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαγράμμιση των τμημάτων που ασφαλτοστρώθηκαν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μανόλης Τσέπελης, αναμένεται βελτίωση του καιρού χωρίς βροχοπτώσεις για λίγες μέρες, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών σε πολλά σημεία γύρω από την Κεντρική Πλατεία, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των πεζών.

Φωτισμός νέας τεχνολογίας με… παλμό από την ΔΕΗ

Το πρωί της Τετάρτης, συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας από την Ξάνθη τοποθετούσε τον νέας τεχνολογίας φωτισμό σε κολώνες των οδών 4ης Οκτωβρίου και Μεσολογγίου. Ο κ. Τσέπελης ανέφερε στο «Ε» ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί 100 φωτιστικά, τα οποία διαθέτουν δέκτες ακουστικής συχνότητας. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, η νέα αυτή τεχνολογία εφαρμόζεται ευρέως και έρχεται να αντικαταστήσει τους παλιούς χρονοδιακόπτες, που παρουσίαζαν προβλήματα συγχρονισμού με την αλλαγή της ώρας και την διαφοροποίηση του χρόνου ανατολής και δύσης του ήλιου. «Η λειτουργία του φωτισμού θα γίνεται τώρα με ηχητικό παλμό μέσω της ΔΕΗ, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα που είχαμε με τον συγχρονισμό και τις καιρικές συνθήκες. Έχουμε τοποθετήσει ήδη 100 φωτιστικά και αναμένονται ακόμη 100 για διάφορους δρόμους και συνοικίες της πόλης μας, ώστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός», ανέφερε ο κ. Τσέπελης για να προσθέσει ότι: «ζούμε σε ‘’πονηρούς’’ καιρούς και η ασφάλεια των πολιτών είναι σημαντική. Όλοι οι λαμπτήρες είναι βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για καλύτερα αποτελέσματα». Ερωτώμενος γενικότερα για την πορεία των έργων στον δήμο Ξάνθης, ο κ. Τσέπελης δήλωσε ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν ‘’πάει πίσω’’ όλα τα έργα και τις δημοπρασίες, τουλάχιστον για μια περίοδο δύο μηνών.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…