Σχόλια 09/07/15

0
arkas-4
Λεπέν, Φάρατζ, Λέγκα του Βορρά και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις στο πλευρό της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο….


Εθνική κατάθλιψη
Έντονη είναι η ανησυχία και η αγωνία όλων μας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμφωνία. Την αρχική ευφορία του Δημοψηφίσματος διαδέχθηκε η αγωνία για το μετά και αυτό όπως φάνηκε δεν ήταν ευοίωνο αφού οι εταίροι πάλι τελεσίγραφο έδωσαν στον πρωθυπουργό. Στο μεταξύ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές κα τα λεφτά τελειώνουν. Η αγορά είναι νεκρή, οι επιχειρήσεις δίνουν αναγκαστική άδεια στο προσωπικό τους. Όσες εισάγουν πρώτες ύλες απ’ έξω έχουν πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές ζητάνε τοις μετρητοίς. Ακυρώνονται παραγγελίες , συμφωνίες και συναλλαγές. Επιχειρήσεις που εισάγουν την πρώτη ύλη τους απέξω κάνουν αναστολή εργασιών. Η ψυχολογία είναι στο ναδίρ. Είναι Ιούλης, η ζέστη είναι έντονη αλλά πού μυαλό, διάθεση και κυρίως λεφτά για διακοπές!
Διάγουμε μέρες εθνικής μοναξιάς και εθνικής κατάθλιψης!
Μ.Ξ.


Έκλεισε το Πράσινο Λιβάδι
Το ότι η αγορά διέρχεται δύσκολες ημέρες αυτό είναι γνωστό σε όλους. Καίρια δε έχει χτυπηθεί ο επαγγελματικός κόσμος που διέρχεται μία πρωτοφανή κρίση λόγω ακριβώς των κλειστών τραπεζών, της μειωμένης ρευστότητας αλλά και της κακής ψυχολογίας που επικρατεί.
Πρόσφατο και μάλλον όχι τελευταίο θύμα αυτής της κατάστασης, το κλείσιμο του Σούπερ Μάρκετ «Το Πράσινο Λιβάδι» επί της Λεωφόρου Στρατού. Ο ανταγωνισμός μεγάλος, η χρονική συγκυρία δύσκολη και το λουκέτο ήταν η κατάληξη. Βέβαια θα υπήρξαν μάλλον και επιχειρηματικές αστοχίες στην όλη υπόθεση όπως η έλλειψη διαφήμισης –έστω και της παραμικρής – προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.
Εκείνο που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι πως το κλείσιμο της επιχείρησης έγινε αρχές Ιουλίου ενώ υπάρχουν στα ράφια προϊόντα.
Γ.Δ.


Ζέστες με τα όλα τους
Άντε, οι γκρίνιες και οι βροχές τέλος. Ο Ιούλιος μας ζέστανε, μας παραζέστανε θα λέγαμε και έστειλε τον κόσμο στις παραλίες, στα αναψυκτήρια και στην αναζήτηση της δροσιάς. Λείπει βέβαια η θετική ψυχολογία αλλά τι να κάνουμε, στη ζωή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Επίκαιρη ως εκ τούτου η ευχή για καλό καλοκαίρι.
Γ.Δ.


Αγωνία για τις εξελίξεις
Όλη η Ελλάδα ζει με την αγωνία τι θα γίνει με τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των ημερών και περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα. Διότι το αποτέλεσμα αυτό το θεωρούν όλοι ως καθοριστικό για την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη ή την οπισθοδρόμηση.
Η χώρα ζει πρωτόγνωρες στιγμές. Εμπειρίες μοναδικές και ανεπανάληπτες. Γεγονότα που κανείς δεν είχε φανταστεί και πολύ περισσότερο δεν περίμενε να ζήσει.
Έχει αλλάξει η ζωή των ανθρώπων. Πήγε προς τα πίσω πλέον και η πορεία είναι άγνωστη. Γι’ αυτό και η αγωνία.
Γ.Δ.


Σεβαστή η απόφαση του λαού
Βασική αρχή της δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Σεβασμό στην όποια απόφαση που προήλθε μέσα από τη διαδικασία αυτή.
Έτσι και με το δημοψήφισμα. Απόλυτος σεβασμός στο αποτέλεσμα που αποτελεί απόφαση- επιλογή του ίδιου του λαού. Είτε κανείς συμφωνεί με την απόφαση αυτή, είτε διαφωνεί, οφείλει να την αποδεχθεί και συμφωνήσει πως προήλθε μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας μέσω ελεύθερης επιλογής.
Βέβαια η απόφαση αυτή όπως και κάθε απόφαση θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
Γ.Δ.


Έν αναμονή
Αναμονή. Αυτή είναι η λέξη που αποδίδει καλύτερα το πολιτικό περιβάλλον των ημερών μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ένα δημοψήφισμα που ο ελληνικός λαός με συντριπτικό ποσοστό ψήφισε το ΟΧΙ απορρίπτοντας το ΝΑΙ.
Τώρα όμως, μετά τους πανηγυρισμούς, ήρθε η ώρα των επαφών, συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο διάλογος για το τι μέλλει γενέσθαι, για το νέο δρομολόγιο, για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας, για τις κλειστές τράπεζες, για την τελμάτωση της οικονομικής ζωής.
Όλα αυτά είναι σε αναμονή, μάλιστα με μια αναμονή από το 100% του ελληνικού λαού.
Γ.Δ.


Ευκαιρία για την Τουρκία η κρίση στην Ελλάδα
Επιλύθηκε το τεχνικό πρόβλημα που “έριχνε” το σύστημα έκδοσης Visa στο ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης για τους Τούρκους τουρίστες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Ο Έλληνας Πρέσβης στην Τουρκία, Κυριάκος Λουκάκης, διέψευσε τουρκικά δημοσιεύματα ότι το πρόβλημα οφείλονταν στη γενικότερη οικονομική κρίση στη χώρα μας. Με την ευκαιρία, ο Πρέσβης επαναβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και ότι οι Προξενικές Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν την είσοδό τους στη χώρα μας. Το πρόβλημα με το σύστημα, πάντως, αξιοποιήθηκε δεόντως από Τούρκους παράγοντες και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του προέδρου του τουρκικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, που απέδωσε το πρόβλημα στο ότι οι υπάλληλοι του ελληνικού Προξενείου δεν πληρώνονται καλά. Ο ίδιος δήλωσε ότι φέτος υπήρχαν εκτιμήσεις για 1 εκατ. Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα (από 750.000 πέρυσι), αλλά η κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τα προβλήματα στην έκδοση βίζας μπορούν να κρατήσουν πολλούς Τούρκους στο εσωτερικό της χώρας για διακοπές. Σύμφωνα με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μιχάλη Αμοιρίδη, η φετινή σεζόν προδιαγράφονταν εξαιρετική για τον τουρισμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με τα στοιχεία να δείχνουν αυξήσεις άνω του 20%. Τώρα καταγράφονται ακυρώσεις Ελλήνων, Ρουμάνων και άλλων Ευρωπαίων, με φόβους για μία άνευ προηγουμένου ζημιογόνα χρονιά.
Χ.Δ.


Άγνοια κινδύνου ή… ατυχία;
Το λέμε συνήθως για τα μικρά παιδιά. Ότι έχουν άγνοια κινδύνου, δεν καταλαβαίνουν, δηλαδή, πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί μια πράξη τους, γι’ αυτό και κινούνται προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάπως έτσι φαίνεται να κινείται η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Μεγάλα ρίσκα, μπλοφάρισμα, δοκιμή των ορίων της Ε.Ε. και των δανειστών. Βλέποντας αλλεπάλληλες αποτυχίες από τους χειρισμούς αυτούς, φτάνει κανείς να αναρωτηθεί αν οφείλεται σε ανικανότητα, αν υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο που δεν το γνωρίζουμε ή αν είμαστε απλά… άτυχοι. Δεν είναι για γέλια. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Πριν μερικές εβδομάδες ο κ. Τσίπρας φιλοξενήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή. Διημείφθη μεταξύ άλλων ο παρακάτω διάλογος:
Α.Τ.: Θα κάνουμε στη Μέρκελ μία πρόταση που δε θα μπορεί να αρνηθεί.
Ν.Χ.: Κι αν αρνηθεί;
Α.Τ.: Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να αρνηθεί.
Δεν μας φτάνουν, δηλαδή, όλα τα άλλα, είμαστε και άτυχοι. Πέσαμε ακριβώς πάνω στην μία στο εκατομμύριο.
Χ.Δ.


Φίλοι των ευρωσκεπτικιστών
Φορτισμένα στιγμιότυπα, συχνά εν μέσω αποδοκιμασιών, εκτυλίχθηκαν σε μια ιστορική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ελλάδας. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, αλλά τη βασική ευθύνη την έχουν τα πέντε χρόνια των προγραμμάτων», δήλωσε σε όλο το Σώμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Υπήρξε πολύ αρνητικό κλίμα και φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις πώς ερμήνευσαν οι ευρωπαίοι το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος. Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές, θεωρώντας ότι το ηχηρό μήνυμα της κάλπης αφορούσε την έξοδο από την Ευρώπη και την επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας, UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ: «Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Το γνωρίζετε καλά αυτό. Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί η ΕΕ δεν λειτουργεί, ο Βορράς με τον Νότο βρίσκονταν πάντα σε σύγκρουση, όσοι επικρίναμε την ιδέα της ΕΕ μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς». Ασφαλώς, υπάρχει δόση αλήθειας, καθώς αντιμετωπίζονται ενιαία χώρες της Σκανδιναβίας με χώρες της Μεσογείου, με ένα σωρό διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεδομένα. Προς το παρόν πάντως, δεν φαίνεται να έχει δοθεί ένα σαφές μήνυμα από το «ΟΧΙ» προς την Ευρώπη.
Χ.Δ.


Σώζει πλέον το χιούμορ;
Πνευματώδης αστεϊσμός, εύθυμη διάθεση, που εκδηλώνεται με άκακη ειρωνεία και προκαλεί στους άλλους διασκέδαση και ευχαρίστηση. Ακόμη, μορφή πνεύματος που παρουσιάζει την πραγματικότητα έτσι ώστε να προβάλλεται η διασκεδαστική και παράδοξη όψη της. Κάπως έτσι ορίζουν οι ειδικοί το χιούμορ. Ένα προσόν, ένα στοιχείο του χαρακτήρα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σε κάποιους ανθρώπους, που μπορούν να προκαλέσουν γέλιο και ευχαρίστηση στους άλλους, χωρίς να γίνονται γελοίοι. Το τελευταίο διάστημα, με τις δραματικές εξελίξεις για την χώρα και το αίσθημα ανασφάλειας και προσμονής, πολλοί άνθρωποι μας πρόσφεραν στιγμές γέλιου με την ευφυΐα τους. Όσο οι μέρες περνούν και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, πιο ασφυκτικά, πιο απαισιόδοξα, τα χαμόγελα κάθε φορά που διαβάζουμε ή ακούμε κάτι πνευματώδες και χιουμοριστικό είναι μικρότερης διάρκειας και έντασης. Ο πεσιμισμός και η άνευ όρων αποδοχή της καταστροφής δεν είναι, ασφαλώς, λύση, αλλά είναι εμφανές πλέον το σφίξιμο στα πρόσωπα, στα ‘’στομάχια’’ και τις ‘’καρδιές’’. Ο Αρκάς για άλλη μια φορά εύστοχος με το σκίτσο του.
Χ.Δ.


Μπορεί να ρθει το τέλος;
Το σενάριο του Grexit, της εξόδου δηλαδή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το οποίο διαμόρφωσε μία ορολογία και προβληματισμό που στηρίχτηκε πάνω στα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δείχνει τώρα πιο πιθανό από ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραυνώθηκε από μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δίνοντας τέλος σε ένα «παράθυρο αισιοδοξίας» που άνοιξε στο όνομα της ελπίδας να αποφύγει η Ελλάδα νέα μέτρα ύφεσης και λιτότητας για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πάνε πακέτο, δεν είναι απλή υπόθεση. Πέρα από κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, μία έξοδος κράτους μέλους από την ευρωπαϊκή οικογένεια σηματοδοτεί και την «εξάτμιση» της ίδιας της ουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύθηκε για να εδραιώσει θεμέλια ειρήνης και σταθερότητας, για να διατηρήσει το «ποτέ πια…». Γι’ αυτό δεν προβλέφθηκε η δυνατότητα εξόδου, γιατί είναι άτοπο, γιατί δε συμβαδίζει με ότι η Ένωση πρεσβεύει. Δεν ήταν παράλειψη. Μαζί με την Ελλάδα χάνεται και η ευρωπαϊκή οικογένεια και γίνεται μόνο μία ανοιχτή αγορά, με μέλη που μπορούν να «μπαινοβγαίνουν» και ένα νόμισμα που δεν είναι πλέον σύμβολο ισχύος και σταθερότητας.
Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νομικό μόρφωμα-παρθενογένεση. Δεν υπάρχει όμοιό του και διαμορφώνεται συνεχώς, εξελίσσεται και προχωράει ανάλογα με τις προθέσεις, τη βούληση και τις ενέργειες των κρατών-μελών, όπως αυτή εκφράζεται από τους εκπροσώπους τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Επομένως, τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Απλά, αλλάζει η στροφή. Και μαζί της η ταυτότητα της ΕΕ μια και… καλή.
Ε.Δ.


Η πιο δύσκολη ώρα είναι τώρα…
Δεν καταλαβαίνουν ούτε από Δημοψηφίσματα ούτε από την βούληση ενός λαού να επιβιώσει και να πάρει ανάσα οι ευρωπαίοι εταίροι μας αν κρίνουμε από το πώς υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό μας στις Βρυξέλες. Ιδιαίτερα οι μικρές χώρες όπως η Λετονία και η Μάλτα οι πρωθυπουργοί τους έβγαλαν τόση χολή εναντίον των ελλήνων λέγοντας ότι μας πληρώνουν αυτοί που παίρνουν μικρότερους μισθούς για να καλοπερνάμε εμείς και να γλεντάμε! Αυτή είναι η Ευρώπη της Αλληλεγγύης των λαών!  
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και όλα θα κριθούν αυτή την εβδομάδα. Το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια θα κριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας! Ο πρωθυπουργός έχει την εντολή να υπογράψει συμφωνία, το θέμα είναι τι συμφωνία θα είναι αυτή και με τι μέτρα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει οι εταίροι δείχνουν ανυποχώρητοι και όλα είναι στον αέρα. Ο κίνδυνος του Grexit είναι πιο ορατός από ποτέ και το ζήτημα είναι ότι αν συμβεί αυτό το απευκταίο σενάριο τότε πάμε σε αχαρτογράφητα νερά!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…