Το ΟΧΙ μπορεί να νίκησε αλλά το ΝΑΙ υπερίσχυσε προς το παρόν. Με βάση την πρόταση Γιούνκερ πάει στις Βρυξέλες για συμφωνία ο πρωθυπουργός…
Η μειονοτική ψήφος
Είναι προφανές ότι δεν θα αναλύσουμε τη μειονοτική ψήφο του δημοψηφίσματος της Κυριακής στο νομό μας. Κι αυτό διότι θα επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα που πολύ καιρό γράφουμε.
Τα ίδια και ίδια επί σειρά ετών. Χωρίς καμία αλλαγή. Μια μονοσήμαντη υπόθεση με προδιαγεγραμμένη πορεία που δεν εκπλήσσει. Απεναντίας έχει καταντήσει ανιαρή ρουτίνα.
Από λόγους επαγγελματικής διαστροφής όμως θα πούμε δύο λόγια έτσι για να τα πούμε διότι είναι πέρα από σίγουρο πως τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.
Έτσι λοιπόν, η μειονοτική ψήφος είναι ένα άθροισμα ψήφων που κινούνται σαν εκκρεμές, πότε δεξιά, πότε αριστερά. Κατά το παρελθόν κινήθηκε πολλές φορές προς τα δεξιά. Κάποια χρονική περίοδο έμεινε καθηλωμένος ο δείκτης στο κέντρο. Ήταν η περίοδος ΠΑΣΟΚ. Έστω και για λίγο χρόνο μετακινήθηκε προς τ’ Αριστερά. Πόσο θα μείνει εκεί άγνωστο. Ή μάλλον αυτό εξαρτάται από διάφορα δεδομένα που θα ληφθούν υπ’ όψιν την κρίσιμη περίοδο.
Αυτά τα λίγα για όσα ισχύουν για τις μειονοτικές ψήφους σε Ξάνθη και Ροδόπη.
Γ.Δ.
216-4
Τέσσερα ΝΑΙ πλειοψήφησαν στο νομό στα 216 εκλογικά τμήματα! Σε όλα τα υπόλοιπα πλειοψήφησε το ΟΧΙ. Τα τέσσερα αυτά εκλογικά τμήματα είναι το 20ο Αβδήρων (Βαφέικα), το 39ο Πολυσίτου, το 181ο Πασχαλιάς και το 192 Τοπείρου (Κρεμαστής).
Περιττό να πούμε βέβαιο ότι το ΟΧΙ πλειοψήφισε με πολύ μεγάλη διαφορά στην ορεινή μειονοτική περιοχή, στα μειονοτικά χωριά του κάμπου και στα εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν κάτοικοι από Πούρναλικ, Κασκανέ και Δροσερό.
Τα πλέον φτωχά μέρη του νομού, με το χαμηλότερο εισόδημα τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ του ΟΧΙ. Προφανώς περιμένοντας και προσδοκώντας κάτι καλύτερο.
Μακάρι να’ ρθει αυτό. Αλλά θ’ αργήσει. Και πολύ μάλιστα.
Γ.Δ.
Σε εκκρεμότητα μηνών
Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος 61% ΟΧΙ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα. διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία! Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι με την παρούσα κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτούν δεδομένου ότι στο δημοψήφισμα έχει πάρει θέση υπέρ του «Οχι» στη συμφωνία που είχαν προτείνει οι θεσμοί. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα εισέρχεται σε επικίνδυνους ατραπούς αφού χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οικονομία καταρρέει και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος.
Από την προηγούμενη Δευτέρα της επιβολής των capital controls και το πάγωμα των συναλλαγών η αγορά εισήλθε σε περιδίνηση. Η ιδιωτική οικονομία που συντηρεί το δημόσιο ταμείο αιμορραγεί. Οι εταιρείες δίνουν υποχρεωτικές άδειες στους εργαζομένους και το φάντασμα της ανεργίας απειλεί χιλιάδες απασχολουμένους. Οι επιχειρηματίες δεν κρύβονται: «Θα επέλθει αναπροσαρμογή των αμοιβών και απολύσεις αφού η μείωση των εισπράξεων σε όλους τους κλάδους – πλην τροφίμων, βενζινών και φαρμάκων- κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 50% έως 70%».
Τα απόνερα από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και η αδυναμία εξυπηρέτησης των κοινωνικών δομών.
Γ.Δ.
Σεβαστή η απόφαση του λαού
Βασική αρχή της δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Σεβασμό στην όποια απόφαση που προήλθε μέσα από τη διαδικασία αυτή.
Έτσι και με το δημοψήφισμα. Απόλυτος σεβασμός στο αποτέλεσμα που αποτελεί απόφαση- επιλογή του ίδιου του λαού. Είτε κανείς συμφωνεί με την απόφαση αυτή, είτε διαφωνεί, οφείλει να την αποδεχθεί και συμφωνήσει πως προήλθε μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας μέσω ελεύθερης επιλογής.
Βέβαια η απόφαση αυτή όπως και κάθε απόφαση θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
Γ.Δ.
Έν αναμονή
Αναμονή. Αυτή είναι η λέξη που αποδίδει καλύτερα το πολιτικό περιβάλλον των ημερών μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ένα δημοψήφισμα που ο ελληνικός λαός με συντριπτικό ποσοστό ψήφισε το ΟΧΙ απορρίπτοντας το ΝΑΙ.
Τώρα όμως, μετά τους πανηγυρισμούς, ήρθε η ώρα των επαφών, συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο διάλογος για το τι μέλλει γενέσθαι, για το νέο δρομολόγιο, για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας, για τις κλειστές τράπεζες, για την τελμάτωση της οικονομικής ζωής.
Όλα αυτά είναι σε αναμονή, μάλιστα με μια αναμονή από το 100% του ελληνικού λαού.
Γ.Δ.
Παράνοιας συνέχεια
Το ισχυρό «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος φαίνεται ότι έκανε κάποιους στην κυβέρνηση να πάρουν πολύ ψηλά τον αμανέ. Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι θα αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία θα ζητεί από τον κ. Σουλτς αφενός να «απόσχει από περαιτέρω δηλώσεις, οι οποίες δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση και στην ετυμηγορία μέσα από μια διαδικασία λαϊκής κυριαρχίας, όπως το πρόσφατο δημοψήφισμα, αφετέρου να συνδράμει αποφασιστικά στην ενημέρωση όλων των μελών του Ευρωκοινοβουλίου -που συνεδριάζει σε Ολομέλεια στο Στρασβούργο- σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, την έλλειψη της βιωσιμότητας που συνομολογείται πια από το ΔΝΤ και σε σχέση με τις ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των κατοίκων της Ελλάδας από τις πολιτικές των Μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης». Απίθανες καταστάσεις. Τουλάχιστον, κάποιοι ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων περιορίζουν τις εκδηλώσεις φασισμού εντός της χώρας τους. Δεν την βγάζουν σεργιάνι και στο εξωτερικό. Και περιμένουμε εμείς να μας πάρουν στα σοβαρά…
Χ.Δ.
Τιμή προς τον διδάσκαλο
Ως γνωστόν, ο εθνικός σταρ-υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση από την Δευτέρα. Πιστός για άλλη μια φορά στις δηλώσεις του πριν το δημοψήφισμα, όταν είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν υπέρ του «ΝΑΙ», μόλις πήρε την συντριπτική πλειοψηφία το «ΟΧΙ»… παραιτήθηκε πάλι. Δεν θα σταθούμε στο τι προσέφερε αυτούς του πέντε μήνες υπουργίας, όταν γνωρίσαμε την δημιουργική ασάφεια και την θεωρία των παιγνίων, όσοι δεν την ήξεραν. Θα σταθούμε, όμως, λίγο στον διάδοχο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε το βράδυ της Δευτέρας ως η διάδοχη κατάσταση στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω των εντάσεων και προστριβών που είχε δημιουργήσει ο κ. Βαρουφάκης. Είθισται να λες καναδυό καλές κουβέντες για τον απερχόμενο, να τον τιμάς όσο γίνεται. Ευκλ. Τσακαλώτος: «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές. Έχω μεγάλο τρακ και μεγάλη αγωνία».
Χ.Δ.
Σεμνά γιατί εκτίθεστε!
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να επηρεάσουν την βούληση των ψηφοφόρων με όποιο θεμιτό, και καμιά φορά αθέμιτο, μέσο διαθέτουν. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα είδαν πολλά τα μάτια μας. Η σύντομη περίοδος προετοιμασίας οδήγησε πολλούς σε σπασμωδικές κινήσεις ιδιαίτερα ατυχείς. Όπως η πρόσφατη ανάρτηση στο διαδίκτυο από το γραφείο τύπου του απελθόντα κ. Σαμαρά, που παρουσίαζε λεωφορείο να ξεφορτώνει, δήθεν, κόσμο από την Τουρκία που ήρθε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Η βιασύνη και η απροσεξία τους εξέθεσαν, όμως, καθώς όλοι οι επιβαίνοντες ήταν ντυμένοι με μπουφάν και κασκόλ, εν μέσω καλοκαιριού!
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε μια φράση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, ο οποίος σε τηλεοπτικό πάνελ κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος σε μειονοτικό εκλογικό τμήμα των Αρριανών Ροδόπης, που έδειχνε ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» 89,9%, είπε ότι εκεί οι άνθρωποι είναι «πρόβατα». Η ατυχής φράση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.
Χ.Δ.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Αίσθηση προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και προτείνει κούρεμα 30%. Η έκθεση αυτή έγινε γνωστή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο του διάγγελμα πριν το Δημοψήφισμα. Ο Πρωθυπουργός το ανέφερε χαρακτηρίζοντας ως θετική την κίνηση του ΔΝΤ να δημοσιεύσει την έκθεση η οποία ουσιαστικά δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για αναπροσαρμογή του χρέους ως προϋπόθεση μια συμφωνίας και υποτέλεια ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ των ελληνικών θέσεων.  Το σημαντικό αυτό θέμα πέρασε λίγο στα ψιλά των καναλιών όπου κυριαρχούσαν άλλου είδους …σοβαρά θέματα όπως το τι είπε και ο τελευταίος άγνωστος αξιωματούχος για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Σ’ ότι αφορά την έκθεση ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ΔΝΤ για την δημοσίευση της έκθεσης, φήμες όμως αναφέρουν ότι δημοσιεύτηκε με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμούσε διακαώς να μην γίνει κάτι τέτοιο για προφανείς λόγους( να μην πάρουν αέρα οι έλληνες!).
Μ.Ξ.
Ο Μανώλης Γλέζος και οι …τύραννοι
Μάθημα Δημοκρατίας παρέδωσε ο ελληνικός λαός με το Δημοψήφισμα της Κυριακής στους λαούς της Ευρώπης αλλά μάθημα Δημοκρατίας παρέδωσε και μια άλλη εμβληματική μορφή και σύμβολο της ελευθερίας και της Δημοκρατίας και Ιστορίας ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος. Με ένα απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και με μία ρήση του Θωμά του Ακινάτη στα Λατινικά απευθύνθηκε στον Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μανώλης Γλέζος. «Πρῶτον μὲν ἤρξω τοῦ λόγου ψευδῶς, ξένε, ζητῶν τύραννον ἐνθάδ᾽· οὐ γὰρ ἄρχεται ἑνὸς πρὸς ἀνδρὸς ἀλλ᾽ ἐλευθέρα πόλις. δῆμος δ᾽ ἀνάσσει διαδοχαῖσιν ἐν μέρει ἐνιαυσίαισιν, οὐχὶ τῷ πλούτῳ διδοὺς τὸ πλεῖστον ἀλλὰ χὠ πένης ἔχων ἴσον (Πρώτα – πρώτα, ξένε, άρχισες το λόγο σου μ’ ένα λάθος, όταν ζητάς δυνάστη εδώ · η πόλη αυτή δεν εξουσιάζεται από έναν άνδρα, είναι ελεύθερη. Εδώ κυβερνούν οι πολλοί που εναλλάσσονται στα αξιώματα χρόνο το χρόνο, δεν δίνουν πιο πολλά στον πλούτο, και ο φτωχός έχει τα ίδια)». «Είναι», είπε ο Μανώλης Γλέζος στην Ευρωβουλή, «λόγια του Θησέα, όταν ο Θηβαίος ζήτησε να του πει ποιος είναι τύραννος στην Αθήνα»!
-Το θέμα είναι ότι η σημερινή Αθήνα ξέρει τους «τυράννους» της!
Μ.Ξ.
Έχασε η… απάθεια
Στο δημοψήφισμα αν μη τι άλλο έχασε η απάθεια. Πολλοί πολίτες που απαξιούσαν ή αδιαφορούσαν, ενημερώθηκαν και διαμόρφωσαν άποψη. Κάποιοι το έκαναν νηφάλια και άλλοι δίχως την αίσθηση της κρίσης και του φίλτρου παρασύρθηκαν από τον ορυμαγδό δηλώσεων, τηλεοπτικών εκπομπών, δημοσιευμάτων και σχολίων από… πάσα κατεύθυνση και προς… πάσα κατεύθυνση.
Η ευθύνη του πολίτη είναι να είναι ενεργοποιημένος, να έχει άποψη, αλλά και να ξέρει γιατί την έχει!
Ε.Δ.