ΑΤΜ Κοινωνία…
Να και η αποχή
Ο Ευάγγελος Ζουγρής, με επιστολή του προς τα ΜΜΕ συστήνει και προτείνει την αποχή για την ψηφοφορία της Κυριακής. Είναι δικαίωμά του. Η αποχή όμως δεν είναι θέση ούτε άρνηση. Είναι μη θέση. Κι αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι δημοκρατικό σε μια ελεύθερη κοινωνία. Η ζωή εξάλλου είναι μια διαρκής επιλογή. Έστω με λάθη.
Η αποχή όμως είναι εγκατάλειψη της όποιας προσπάθειας, είναι η απομόνωση. Και πολίτης σημαίνει και είναι αυτός που συμμετέχει στα κοινά.
-Ψηφίζουμε λοιπόν αύριο Κυριακή και έτσι δικαιώνουμε την ανθρώπινη ευθύνη της συνδιαμόρφωσης των όποιων αποφάσεων.
Γ.Δ.
Κρίσιμη περίοδος
Δοκιμάζεται η Δημοκρατία τις ημέρες αυτές. Και η δοκιμασία αυτή υλοποιείται τις ημέρες αυτές εν μέσω μιας ψηφοφορίας που δυστυχώς για τη χώρα και τους κατοίκους, διχάζει.
Δοκιμασία λοιπόν της Δημοκρατίας. Και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκε και ανδρώθηκε. Δυστυχώς, όντας οι Έλληνες αεί παίδες, συνεχίζουν να μην σέβονται το δημιούργημα των προγόνων τους αλλά και να το ευτελίζουν στην πράξη.
Στα λόγια όλοι «τιμούν» την Δημοκρατία. Την επικαλούνται. Όμως στην πράξη την καταπατούν, την αγνοούν, την βιάζουν. Ας ελπίσουμε πως στην παρούσα περίοδο για την ψηφοφορία πως δεν θα υπάρξουν ενέργειες αντιδημοκρατικές. Δεν θα γίνουν φανερά ή κρυφά δράσεις για την αλλοίωση της επιλογής των πολιτών, δεν θα ασκηθούν πιέσεις κάθε μορφής για να αλλάξει η όποια επιλογή. Θα πρέπει ελεύθερα και χωρίς πιέσεις ν’ ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ψηφοφορία της Κυριακής.
Γ.Δ.
Με ψυχραιμία στην κάλπη
Ο δρόμος για την κάλπη του δημοψηφίσματος έχει πλέον ανοίξει ανεπιστρεπτί. Οι εκλογείς αναλαμβάνουν την Κυριακή την ιστορική ευθύνη να επιλέξουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για το μέλλον της χώρας μας. Ας συζητήσουμε με νηφαλιότητα, ας ανταλλάξουμε απόψεις χωρίς φωνές, ας αναζητήσουμε πληροφορίες και απόψεις στα ΜΜΕ με φίλτρο, η προπαγάνδα, ό,τι κι αν πρεσβεύει, δεν είναι καλός σύμβουλος, ας σκεφτούμε το επόμενο βήμα της χώρας και το διπλανό μας με τον οποίο σήμερα διαφωνούμε, ο οποίος και αύριο μαζί μας θα είναι στα δύσκολα.
Ψυχραιμία και καλή ψήφο!
Ε.Δ.
Ραντεβού με το κούρεμα
Στο χθεσινό (νέο) διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Την ίδια στιγμή οι πολίτες αγωνιούσαν για τις καταθέσεις τους την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. «Κούρεμα» χρέους ή «κούρεμα» καταθέσεων; Μια βόλτα από τον κουρέα πάντως, όλοι θα περάσουμε…
Ε.Δ.
Μαθήματα ταχείας εκπαίδευσης για παππούδες στα ΑΤΜ’ ς
…ή αλλιώς όταν «τώρα στα γεράματα μάθε γέρο το ΑΤΜ»! Μαθήματα ταχείας εκμάθησης πως θα βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ παραδίδονται και μάλιστα εντατικά σε παππούδες και γιαγιάδες οι οποίοι και εκπαιδεύονται και μάλιστα επιδεικνύοντας περισσό ζήλο στο πως θα βγάζουν τα 60 ευρώ που έγιναν 50 ευρώ από τα ΑΤΜ’ς. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν έχουν μια καλή σχέση με την τεχνολογία για να μην πούμε ότι είναι τελείως άσχετοι. Δεν είχαν στον καιρό τους κάρτες, δεν είχαν ΑΤΜ’ς ,δεν είχαν κινητά, δεν είχαν laptop ούτε tablets και φυσικά δεν μπήκαν στην διαδικασία να μάθουν προφανώς γιατί δεν χρειάστηκε . Κάποιοι είδαν κατοχές, εμφύλιο, δικτατορία, αλλά δεν είδαν κλειστές τράπεζες! Έτσι τώρα που η ανάγκη το επιτάσσει θέλουν δεν θέλουν αρχίζουν τα μαθήματα και μάλιστα ταχείας εκμάθησης μπροστά από τα ΑΤΜ΄ς. Και να δεις τι καλοί μαθητές που είναι! Δάσκαλοί τους κυρίως νέοι που περιμένουν στην ουρά και ο παππούς τους καθυστερεί… Έτσι αναλαμβάνουν τα μαθήματα! Φυσικά το χιούμορ δεν λείπει και οι έξυπνες ατάκες… Αυτό είναι το αντίδοτο για να μην μας πάρει από κάτω για τα όσα πρωτόγνωρα ζούμε και κυρίως σ’ ότι αφορά τους ηλικιωμένους που περιμένουν στην ουρά, ώρες για τη σύνταξη και κάποιοι απ’ αυτούς είναι άρρωστοι. Είναι πραγματικά τραγικό!
Μ.Ξ.
Εδώ και τώρα λύση με τις ξένες νταλίκες
Κάποτε πρέπει να γίνει κάτι με τις τούρκικες νταλίκες που για να γλυτώσουν τα διόδια περνούν από την εθνική οδό, μέσα από τα χωριά μας και προκαλούν και τροχαία. Μια νέα γυναίκα έχασε τη ζωή της χθες στο κόμβο της Συδινής από πλαγιομετωπική σύγκρουση με νταλίκα που οδηγούσε τούρκος. Και δεν είναι φυσικά και το μόνο ατύχημα. Ειδικά στην διασταύρωση εκείνη που όπως μας καταγγέλλουν οδηγοί τα φανάρια λειτουργούν όποτε θέλουν… Δηλαδή και περνούν τζάμπα και σκοτώνουν τον κόσμο και χαλούν τους δρόμους. Το κράτος χάνει έσοδα, υπάρχει απώλεια ζωών και κανένας δεν κάνει τίποτε. Επιτέλους ας βρουν μια λύση. Ας προπληρώνουν βρε αδελφέ τα διόδια στα σύνορα και μετά να δούμε αν μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στην Εγνατία οι νταλίκες…
Μ.Ξ.
Άλλο άποψη, άλλο διχασμός
Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες από πολλές απόψεις. Ας προσέξουμε την στάση και την συμπεριφορά μας προς τους συνανθρώπους μας. Όπως έγραψε εύστοχα ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ: «Μην πούμε αυτές τις μέρες σε ανθρώπους που ομορφαίνουν τη ζωή μας λόγια πικρά που θα τα μετανιώσουμε, και δεν θα μπορούμε να τα πάρουμε πίσω. Μα και σ’ αγνώστους ακόμα, λίγη ανθρωπιά: ακόμα κι αν μας εξαγριώνουν η στάση τους και τα όσα ξεστομίζουν, δεν ξέρουμε πάντα τι σταυρό κουβαλάνε». Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου «Ψυχή τε και σώματι», Σοφία Μεσσάρη, κατανοώντας την κρισιμότητα των ημερών ανακοίνωσε το παρακάτω: «Στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, γεμάτες αβεβαιότητα και αγωνία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διατηρήσουμε, όσο είναι δυνατόν, κάποιο πλαίσιο σταθερότητας και ψυχραιμίας. Θέλοντας να στηρίξουμε τους πελάτες μας και την εξαιρετικά σημαντική δουλειά που κάνουν μαζί μας και με γνώμονα τη βαθιά μας πίστη στον υποστηρικτικό και σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ψυχοθεραπεία γενικότερα, αλλά ειδικά σε κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες σαν αυτές που διανύουμε, αποφασίσαμε ότι μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας θα συνεχιστούν κανονικά και οι πελάτες μας θα πληρώνουν ό,τι μπορεί ο καθένας ή και καθόλου αν κάποιος δεν μπορεί». Παραδείγματα ανθρωπιάς και νηφαλιότητας χρειάζονται.
Χ.Δ.
Λάδι στην φωτιά
Κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν να ζουν σε άλλο κόσμο και να μην αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των λόγων και των πράξεών τους. Ενώ η κυβέρνηση ‘’έσυρε’’ την χώρα σ’ αυτό το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα και όλοι οι Έλληνες βιώνουν άμεσα τις τραγικές συνέπειες και μέσω του capital control που επιβλήθηκε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν την κοινή γνώμη με δηλώσεις τους. Μετά την πρόσφατη άποψη Βαρουφάκη ότι θεωρεί ανάρμοστο και μη πρέπον να στέκεται στην ουρά του ΑΤΜ όπως όλοι εμείς, χθες ενέτεινε την ανησυχία λέγοντας ότι τα χρήματα στις τράπεζες για τα ΑΤΜ επαρκούν μέχρι την Δευτέρα, χωρίς να διευκρινίζει τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Εξηγώντας την επιλογή της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται». Αντιδράσεις προκάλεσε η παραδοχή ότι η πρόταση που υπήρχε δεν θα περνούσε από την Βουλή και η κυβέρνηση θα έπεφτε, γι’ αυτό και προτιμήθηκε το δημοψήφισμα. Καλύτερα να μην μιλούν κάποιοι τις ώρες αυτές, γιατί οξύνουν ακόμη περισσότερα τα πνεύματα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν.
Χ.Δ.
Τα ερωτήματα για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ
Πιο διχασμένος από ποτέ είναι ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή. Κι αυτό γιατί οδηγείται σ’ ένα Δημοψήφισμα χωρίς ξεκάθαρο ερώτημα. Τι σημαίνει το ΝΑΙ και τι το ΟΧΙ καθώς άλλο διακύβευμα δίνει η κυβέρνηση και άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εταίροι όπως και ο κόσμος ολόκληρος. Η μεν κυβέρνηση όπως είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ζητά από τον ελληνικό λαό να πει ΟΧΙ με το επιχείρημα ότι αυτό θα το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να πετύχει μια συμφωνία με καλύτερους όρους. Όμως δεν απαντά στο ερώτημα ΟΧΙ σε τι; Στο κείμενο των θεσμών προ της Παρασκευής που το χαρακτήρισε ως τελεσίγραφο; Αυτό ως γνωστόν αποσύρθηκε και ο Γιούνκερ κατέθεσε νέο κείμενο μετά την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος. Δηλαδή θα πούμε ΟΧΙ σε ένα κείμενο που έχει αποσυρθεί ή μήπως στα μέτρα λιτότητας γενικά ή μήπως με το ΟΧΙ αξιώνουμε και διεκδικούμε καλύτερη αντιμετώπιση; Δεν είναι ξεκάθαρο αυτό. Και αν πουν ΟΧΙ αυτοί σε μας; Τι θα γίνει; Θα πάμε ναι ή όχι σε εθνικό νόμισμα; Αλλά και με το ΝΑΙ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα :Ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ αλλά ΝΑΙ σε όλα; Συμφωνία να’ ναι και ότι να’ ναι και ότι μας δίνεται το παίρνουμε κι ας βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στην κρίση παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και ας κλείνουν οι επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ στο 23% και την φορολογία στο 29% και την προκαταβολή στο 100% και από τη βαθιά ύφεση και ας φτάσει η ανεργία στο 50 % και μ’ όλους αυτούς τους φόρους να γιγαντώνεται το χρέος μας να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος και η περιδίνηση της χώρας. 5 χρόνια τώρα με σκληρή λιτότητας τι πήγε καλύτερα; Ναι ήταν ανοιχτές οι τράπεζες και δεν είχαμε αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις αλλά ματώναμε καθημερινά και φως δεν είδαμε. Συνέχεια μας ζητούν και άλλα μέτρα κι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων…
Μ’ αυτές τις σκέψεις οδηγούμαστε στην κάλπη και με ενότητα, ωριμότητα και υπευθυνότητα ας ψηφίσουμε κατά συνείδηση.
Μ.Ξ.
Χαριστική βολή για τον τουρισμό
Η αποκαλούμενη ‘’βαριά βιομηχανία’’ της χώρας μας, ο τουρισμός, σημείωσε αύξηση τα τελευταία χρόνια και τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος την περίοδο που η τουριστική κίνηση μεγαλώνει και η ανασφάλεια που προκάλεσε το capital control, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους απώλειας ρευστού. Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον τουρισμό, με άμεσες επιπτώσεις και στην απασχόληση. Εκπρόσωποι των Τουριστικών Επιχειρήσεων αποκάλυψαν ότι κάθε μέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα. Παράλληλα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, ενώ από τον εσωτερικό τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενισθεί. Μάλιστα, με το ‘’πάγωμα’’ των συναλλαγών με το εξωτερικό υπάρχουν αποθέματα για σειρά τροφών και ποτών που αρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών των καταλυμάτων το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας. «Χτύπημα» και στην ακτοπλοΐα, που έχει ροή κρατήσεων μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Με 3 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες φέτος, τίθενται εκτός τροχιάς τα επιχειρησιακά σχέδια των ακτοπλοϊκών, οι οποίες μετά από 5 χρόνια κρίσης βάδιζαν προς εξυγίανση με κάποιες από αυτές να έχουν γυρίσει σε λειτουργική κερδοφορία.
Χ.Δ.