Σχόλια 01/07/15

0
pirros-dimas
Για όσους δε θυμούνται, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με το «δε θέλουμε χρήματα, χρόνο θέλουμε….». Και τώρα προσκυνάμε με τις ώρες τα ΑΤΜ για 60 ευρώ!


Και η ζωή προχωράει…
Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, προσπαθούν να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν, τις επιθυμίες και τους στόχους τους, την επαγγελματική αποκατάσταση και φυσικά τις… δυνάμεις των γονιών που υπό αυτές τις συνθήκες να κληθούν να τα σπουδάσουν.
Σκεφτείτε, συμβουλευτείτε, συζητείστε, ρωτήστε και στο τέλος αποφασίστε, με την πεποίθηση ότι είστε όσο πιο κοντά γίνετε σε αυτό που πραγματικά ονειρεύεστε να ακολουθήσετε. Καλή φώτιση!
Ε.Δ.


Τι να σε τρομάζει
Να μη σε τρομάζει το «ναι» ή το «όχι» της Κυριακής τόσο πολύ, όσο οι συνθήκες που σήμερα διαμορφώνουμε για την επόμενη μέρα. Η σχέση με το διπλανό, το φίλο, το γείτονα, το συνεργάτη. Τη Δευτέρα θα είμαστε και πάλι εδώ, μαζί να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που ούτως ή άλλως μας περιμένουν. Το «μάρμαρο» όλοι μαζί θα το πληρώσουμε και με το «ναι» και με το «όχι».
Γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και όχι διχόνοιες, ούτε συγκρούσεις τύπου εμφυλίου.
Ε.Δ.


Δεν απέχει μόνο το ΚΚΕ
Και διαφωνεί με το δημοψήφισμα και θέλει τη χώρα εντός ευρώ, αλλά για μια ακόμη φορά το μοναχικό δρόμο της αποχής διάλεξε το ΚΚΕ.
Βέβαια, μαζί με αυτό θα συμπορευτεί και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, που ούτε και αυτή τη φορά θα προσέλθει στις κάλπες, είτε πρόκειται για αδιάφορους (ναι, ναι υπάρχουν), είτε για κάποιους που βρίσκονται μακριά, είτε για αυτούς που είναι ανήμποροι ή νοσηλεύονται, ή και αυτοί που άφησαν τον κόσμο αυτό, αλλά παραμένουν στους καταλόγους.
Βέβαια, υπάρχει και η άποψη, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί τί ρεύμα συγκεντρώνει, εκείνων που διαφωνούν με την απόφαση του δημοψηφίσματος και επιλέγουν την αποχή, ως «όπλο», προκειμένου να μη συγκεντρωθεί το 40% των εκλογέων και άρα να μην είναι η απόφαση δεσμευτική για την κυβέρνηση.
Ε.Δ.


Καλοκαιρινές ευωδιές
Πολύ σωστά έπραξε η ΔΕΥΑΞ και ρύθμισε τα χρέη προς αυτήν σε 100 δόσεις. Ξέχασε όμως ότι πέρα από τις δόσεις χρειάζονται… χρήματα. Άρα ναι μεν οι δόσεις πολλές και βολικές, το χρήμα όμως απουσιάζει λένε κάποιοι που μονίμως αρνούνται να πληρώσουν…
Ως προς τον εντοπισμό των παράνομων συνδέσεων, δεν χρειάζεται τα λαγωνικά της ΔΕΥΑΞ να κουραστούν. Μια βόλτα μέσα στην πόλη να κάνουν, τώρα το καλοκαίρι, θα τους έρθουν οι… μυρωδιές από τα φρεάτια ομβρίων!
Είναι τόσο απλό το θέμα, γιατί το παιδεύουν;
Γ.Δ.

Μια πρόταση
Μετρητή χρημάτων (κερμάτων) σκέφτεται να πάρει ο δήμος Ξάνθης. Για να μετράει τα κέρματα ο υπάλληλος με σχετική ευκολία. Σωστό και απαραίτητο.
Μέχρι να γίνει όμως, η αγορά του μετρητή, έχουμε να προτείνουμε μια αξιόπιστη λύση. Κι αυτή έγκειται στο ζύγισμα των κερμάτων. Πρώτα ζυγίζουμε 1 κιλό δηλαδή κερμάτων 1 ευρώ. Μετρούμε το ποσό π.χ. 200 ευρώ και γνωρίζουμε ότι τα 2 κιλά μονόευρα είναι 400, και ούτω καθεξής.
Ας το δοκιμάσουν και θα μας θυμηθούν. Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη, και απόλυτα έγκυρη.
Γ.Δ.


Είναι θέμα των Ελλήνων αν θα χρεοκοπήσουν
Μας το είπαν και μας το ξαναλένε συχνά. Σε πολλούς τόνους. Ότι είναι δικό μας θέμα, των Ελλήνων, εάν θα χρεοκοπήσουμε ως χώρα.
Έχουν άραγε άδικο; Ας το δούμε. Χρόνια τώρα, αρκετά, ζούσαμε σε μια ψεύτικη και δανεική οικονομική ζωή. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την πληρωμή του χρέους. Ενός μεγάλου χρέους που εμείς το διογκώσαμε για χίλιους λόγους που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν παραδεχόμαστε. Το χρέος όμως υπήρχε, υπάρχει. Όπως υπάρχουν κι άλλα πολλά που δεν κάναμε, δεν διορθώσαμε σαν κοινωνία, σαν κυβερνήσεις. Άρα δική μας αποκλειστική η ευθύνη.
Το να ψάχνουμε και να φορτώνουμε ευθύνες στους ξένους συμμάχους μας είναι η εύκολη λύση. Δεν είναι όμως η αλήθεια. Τέλος πάντων, η ώρα της αλήθειας ήρθε έστω μέσω του δημοψηφίσματος. Ήρθε η ώρα για το μεγάλο ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Από τι θα επιλέξουμε είναι στο χέρι μας εάν θα χρεοκοπήσουμε εκτός ευρώ και εκτός Ευρώπης.
Γ.Δ.


Πύρρος Δήμας: «Όχι στην Αλβανοποίηση της Ελλάδας»
Ούτε τον μεγάλο μας Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, σεβάστηκαν οι σκοτεινοί σχολιαστές του διαδικτύου, και του συνέστησαν να «μην μιλάει γιατί είναι Αλβανός!». Ο άνθρωπος που μας έκανε να κλάψουμε από υπερηφάνεια στο παρελθόν έπεσε κι αυτός θύμα του διχασμού και των ακραίων στοιχείων που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ξεσαλώνουν το τελευταίο διάστημα.
Η απάντησή του ήταν συγκλονιστική: «Δέχομαι κριτική για το γεγονός ότι επιλέγω να είμαι ανοικτός ως προς το τι πιστεύω (και ναι κυρίες και κύριοι αυτό είναι δημοκρατία). Μου είπανε ότι είμαι Αλβανός και δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω. Εγώ πράγματι μεγάλωσα στην Αλβανία. Και επειδή έζησα ότι γινόταν εκεί αρνούμαι την αλβανοποίηση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία. Αρνούμαι τα παιδιά μας να στέκονται σε ουρές για 1 κιλό τυρί ή 10 αυγά ή 60 γραμμάρια κιμά (αμφιβόλου προελεύσεως) κάθε μήνα με ένα κουπόνι στο χέρι όπως στάθηκα εγώ. Αρνούμαι να μεγαλώσουν με έναν Χότζα πάνω απ’ το κεφάλι τους και τον φόβο στην ψυχή τους. Επειδή ευτυχώς οι περισσότεροι από εσάς που με βρίζετε για προδοσίες και άλλου τέτοιου είδους ακρότητες δεν το έχετε ζήσει, ελπίζω να το φαντάζεστε αλλά να μην το ζήσετε ποτέ».


Σταματούν οι δίκες
Το Δημοψήφισμα που αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή 5 Ιουλίου θα έχει και τις παρενέργειές του. Μία από αυτές το «κλείσιμο» των δικαστηρίων, δηλαδή της μη διεξαγωγής των δικών.
Έτσι, από την Τετάρτη 1 Ιουλίου σταματούν οι δίκες και θα ξαναρχίσουν από την Τετάρτη 7 Ιουλίου.
Γ.Δ.


Τι θα συμβεί με λογαριασμούς, εφορία, δάνεια;
Αναπαράγονται συνεχώς από προχθές οι οδηγίες που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το τι ισχύει στις τραπεζικές μας συναλλαγές το διάστημα αυτό της τραπεζικής αργίας. Αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ, για τα νέα δεδομένα που επέφερε το capital control, ότι η κυβέρνηση καθησυχάζει τους πολίτες ότι δεν συντρέχει, θεωρητικά, λόγος ανησυχίας για την μη πληρωμή δανείων, εφορίας και λογαριασμών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ). Έχουν, όντως, δοθεί εντολές να μην πραγματοποιείται διακοπή παροχής υπηρεσιών σε καθυστερημένους λογαριασμούς αυτό το διάστημα, που οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, ακόμη και σε λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας. Με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απαλλάσσονται από τόκους υπερημερίας και κυρώσεις όσοι δεν πληρώσουν εγκαίρως την δόση τους ή δεν τηρήσουν την ρύθμιση που είχαν. Τραπεζικοί κύκλοι, όμως, σημειώνουν ότι υπάρχουν ασάφειες, γνωρίζοντας εκ των έσω ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταβληθεί τόσο άμεσα το σύστημα λειτουργίας της τράπεζας και να μην χρεωθούν με τόκους οι οφειλέτες. Με την τόση ανασφάλεια που επικρατεί, είναι απίθανο να σπεύσει κάποιος να πληρώσει δόσεις, ρύθμιση στην εφορία ή λογαριασμούς. Θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν, ότι υπάρχει πιθανότητα να φανούν εν τέλει εκπρόθεσμοι και να μην τους ‘’καλύψει’’ η τραπεζική αργία.
Χ.Δ.


Στις κάλπες με δυσνόητο δίλημμα
Σοβαρές επικρίσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εκφράζουν επιφανείς συνταγματολόγοι. Ταυτόχρονα, θεωρείται ότι θίγεται η γνησιότητα της εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, αφού υπάρχει πολιτική υπόδειξη του «Όχι» προς τους ψηφοφόρους. Επιπλέον, τίθεται ένα εξαιρετικά περίπλοκο ερώτημα. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν «Ναι» (εγκρίνεται) ή «Όχι» (δεν εγκρίνεται) για «το Σχέδιο Συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015», δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη, σχέδιο το οποίο στη συνέχεια άλλαξε. Για μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, σίγουρα, είναι ένα άκρως δυσνόητο δίλημμα, την ίδια στιγμή που η νομοθεσία ορίζει ότι τα ερωτήματα που τίθενται στα δημοψηφίσματα πρέπει να είναι απλά και κατανοητά. Το κόστος γίνεται προσπάθεια να «περιοριστεί» στα 40 εκατ. ευρώ.
Ο σκιτσογράφος Αρκάς επανέρχεται με το γνωστό, οξύ, και πολλές φορές διττό, χιούμορ του για να σχολιάσει το θέμα του δημοψηφίσματος. Δεν χρειάζεται σχόλια.
Χ.Δ.


Με ηρεμία και χιούμορ….
Ηρεμία επικρατεί στην κοινωνία της Ξάνθης. Παρότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τις τράπεζες κλειστές και το πλαφόν ανάληψης στα 60 ευρώ ωστόσο φαινομενικά τουλάχιστον τίποτε δεν διαταράσσει την καθημερινότητα. Τα καφέ της πλατείας γεμάτα, τα στέκια των συνταξιούχων επίσης. Συζητήσεις ζωηρές, γέλια και πειράγματα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει την νέα κατάσταση με ψυχραιμία αλλά και με χιούμορ. Δίνουν και παίρνουν τα αστεία άλλοτε καυστικά άλλοτε περιπαιχτικά στις ουρές στα ΑΤΜ. Όλοι τους φαίνονται ενημερωμένοι για κάθε νέα εξέλιξη. Υπάρχει μια προσμονή ότι κάτι καλύτερο θα συμβεί αλλά και πολύς θυμός ενάντια στους ευρωπαίους εταίρους. Νιώθουν ότι μας εμπαίζουν και αυτό τους χτυπάει στο φιλότιμο. Αυτοί που προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΝΑΙ κυρίως οδηγούνται σ’ αυτή την απόφαση από φόβο μήπως βγούμε από το ευρώ, μήπως απομονωθούμε σαν χώρα, μήπως ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτοί που προσανατολίζονται στο ΟΧΙ είναι αυτοί που απηύδησαν, κουράστηκαν από τα μέτρα και τις περικοπές αλλά όχι όμως ότι πιστεύουν ότι κάτι θ’ αλλάξει. Απλά θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα: «Φτάνει πια»!
Μ.Ξ.


Στο μεταξύ στην αγορά δεν κινείται φύλλο…
Όσοι δεν έχουν βγάλει χρήματα πριν γίνει το capital control και περιμένουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα 60 ευρώ δεν πρόκειται βέβαια να τα διαθέσουν για αγορές εκτός από τα βασικά, όπως τρόφιμα. Αναγκαστική οικονομία δηλαδή μόνο που αυτό έχει ισοπεδώσει την αγορά, ιδίως τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης υπόδησης. Εκεί που γίνεται ο μέγας χαμός είναι τα σουπερ μάρκετ βέβαια… Όλες οι οικονομικές πράξεις και οι συναλλαγές έχουν παγώσει και όλοι περιμένουν τι θα γίνει… Ζούμε ιστορικές στιγμές και ευτυχώς ο κόσμος σε γενικές γραμμές επιδεικνύει μεγάλη ωριμότητα. Απ’ την άλλη δεν θα λέγαμε το ίδιο και με κάποιους πολιτικούς που βγαίνουν ασύστολα και σπέρνουν τον πανικό!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…