Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στάση εμπορίου στην αγορά της Ξάνθης!

Στάση εμπορίου στην αγορά της Ξάνθης!

0
agora kleisti

Μηδενικά ταμεία όλη την εβδομάδα- Η χαριστική βολή για την αγορά της Ξάνθης, λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου

Άδειες και οι ταβέρνες – Άδειες άνευ αποδοχών παίρνουν οι υπάλληλοι – Πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτες

Στο …κουβεντολόι έξω από τα μαγαζιά τους το’ ριξαν οι έμποροι καταστηματάρχες ειδών ένδυσης – υπόδησης αφού είναι ζήτημα αν έκαναν σεφτέ πολλά καταστήματα όλη την εβδομάδα! Η γενικότερη κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους πολίτες, έχει μειώσει την αγοραστική τους δυνατότητα στα ασφυκτικά περιθώρια των 50 – 60 ευρώ ημερησίως και επιπλέον έχει δημιουργήσει μια αρνητική ψυχολογία που έχει αντίκτυπο σ’ όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Η χαριστική βολή για την αγορά της Ξάνθης

Ήταν στραβό το κλίμα στην αγορά της Ξάνθης και το επεσήμαναν κάθε τόσο οι έμποροι δια των εκπροσώπων τους ωστόσο τα τελευταία γεγονότα τους έδωσαν τη χαριστική βολή. Τους έμειναν αμανάτι οι παραγγελίες αφού κανείς δεν έχει ούτε λεφτά ούτε διάθεση να ψωνίσει τίποτε άλλο πλην από είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα. Είναι δε τόσο χάλια τα πράγματα που όπως μας έλεγε κατάστημα με ξηρούς καρπούς, ο κόσμος δεν ψωνίζει ούτε ξηρούς καρπούς γιατί δεν τους θεωρεί είδος πρώτης ανάγκης και προσπαθεί μόνο να αγοράσει τα απαραίτητα. Γι αυτό και έχουν δουλειά μόνο τα μάρκετ τα μανάβικα και τα κρεοπωλεία. «Η αγορά μας ήταν που ήταν μουδιασμένη ήρθε αυτό τώρα και μας γονάτισε τελείως. Είναι η χαριστική βολή για τα εμπορικά καταστήματα. Δεν μπαίνει άνθρωπος μέσα… Έχει ένα 50ευρώ την μέρα, λογικό είναι να το διαθέσει για τρόφιμα. Εδώ τις καλές μέρες δεν ψώνιζε …Πέρα απ ‘ αυτό το κλείσιμο των τραπεζών μας επηρεάζει πολύ αρνητικά και στις συναλλαγές μας. Πώς θα πληρώσουμε τον ΦΠΑ; Ευτυχώς έδωσαν παράταση και δεν θα πληρώσουμε προσαυξήσεις. Οι προμηθευτές μας θέλουν πληρωμή σε μετρητά …Ο κόσμος δεν ψωνίζει … Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν μηδενικά ταμεία όλη την εβδομάδα… Έχουμε στάση εμπορίου . Όλοι είμαστε αγχωμένοι και ανησυχούμε για την επόμενη μέρα. Εύχομαι να επικρατήσει η λογική», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου. Να σημειώνουμε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα και στους υπαλλήλους των καταστημάτων. Παρότι τα εμπορικά της Ξάνθης είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις όσα μαγαζιά έχουν υπαλλήλους οι εργοδότες τους αναγκάζονται να τους δίνoυν άδεια άνευ αποδοχών ή να μην τους καταβάλλουν τον μισθό επειδή είναι κλειστές οι τράπεζες παρότι υπάρχει η επιλογή του eBanking.

Άδειες και οι ταβέρνες…

Μειωμένος πολύ και ο κύκλος εργασιών σε καταστήματα εστίασης της πόλης, όπως εστιατόρια ταβέρνες, τσιπουράδικα. Η γραμματέας του σωματείου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κα Μαίρη Τσιακίρογλου και αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα εστίασης: «Έχει μειωθεί πολύ ο κύκλος εργασιών αυτή την εβδομάδα μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν. Έτσι απ’ την πλευρά μας μειώσαμε τις αγορές μας γιατί τα προϊόντα είναι ευπαθή. Οι προμηθευτές μας έκοψαν την πίστωση και ζητάνε μετρητά και πολλές επιχειρήσεις δίνουν άδεια άνευ αποδοχών στο προσωπικό τους. Αυτή είναι η κατάσταση… Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει και όλοι περιμένουμε τι εξελίξεις…».

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν δέχονται κάρτες

Προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού: Με πρόστιμα που φθάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ (!), αλλά και φυλάκιση απειλούνται επιχειρήσεις, οι οποίες αρνούνται την αποδοχή χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών από καταναλωτές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους για αγορές από σούπερμαρκετ, βενζινάδικα ή άλλα εμπορικά καταστήματα. Η χρήση των καρτών σε εμπορικά καταστήματα (και όχι για αναλήψεις) κατά την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις, είναι απεριόριστη με βάση το όριο που διαθέτει κάθε κάρτα και τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο κάτοχος με την τράπεζα.

Αυτό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία προβλέπεται επίσης ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παράγραφος 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν. Η χρήση των καρτών έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς πολλοί καταναλωτές καταφεύγουν στο πλαστικό προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια ρευστών, που επέβαλλε το όριο για αναλήψεις 60 ευρώ την ημέρα. Μεγάλη αύξηση εμφανίζει επίσης η ζήτηση για χρεωστικές κάρτες και ήδη οι τράπεζες κατά τις τρεις μέρες λειτουργίας τους εξέδωσαν 100.000 νέες κάρτες.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…