Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Συναυλία «Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα»

Συναυλία «Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα»

0
sinavlia-konstandinoupoli

Στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 21:00, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα». Πρόκειται για μια συναυλία, η οποία έχει ως αφορμή της το ενδιαφέρον πολυπολιτισμικό προφίλ της Κωνσταντινούπολης, καθώς αυτό αποτελεί το πλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό στην διαμόρφωση της αστικής μουσικής δημιουργίας των αρχών του 20ου αιώνα.

Για αυτόν το λόγο, το ρεπερτόριο έχει αντληθεί από συνθέτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τις ποικίλες εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές κοινότητες που συγκροτούν το αστικό Οθωμανικό περιβάλλον κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, θα αποδοθούν έργα Τούρκων-μουσουλμάνων συνθετών, καθώς και Ρωμιών, Αρμενίων και Εβραίων, συνθεμένα σε διάφορες φόρμες της Οθωμανικής μουσικής φιλολογίας, όπως είναι εκείνες των Peşrev, Saz Semaîsi, Şarkı και Oyun havası.

Στο λαογραφικό και ιστορικό μουσείο της Ξάνθης, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, οι οποίες συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα. Στο μουσείο παρουσιάζονται στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του ισογείου και του ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες Εργατική τάξη».

Στην αυλή, τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Η είσοδος είναι 5€ με κρασί για την οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μαύρο Αντικείμενο–Κουκλοθέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να …