Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ουρές για τις κάρτες σίτισης στα ΚΕΠ της Ξάνθης

Ουρές για τις κάρτες σίτισης στα ΚΕΠ της Ξάνθης

0
kep smyrnis

Σε 2.500 ανέρχονται οι δικαιούχοι στην Ξάνθη – Ο μεγαλύτερος όγκος στο ΚΕΠ Σμύρνης

Από την Παρασκευή θα ενεργοποιηθούν οι κάρτες για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Σε λειτουργία τίθεται από την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Ιουλίου, το μέτρο της χρήσης καρτών για αγορές σε καταστήματα τροφίμων. Από την Τρίτη ξεκίνησαν να διανέμονται από τα ΚΕΠ οι κάρτες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γνωστές και ως κάρτες σίτισης του προγράμματος για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης, στους 145.360 δικαιούχους της επιδότησης σίτισης (συνολικά 349.826 άτομα) και έως την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει πιστωθεί σε αυτές και το χρηματικό ποσό της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να καταφτάνουν οι κωδικοί (pin), τους οποίους οι δικαιούχοι προμηθεύτηκαν έκπληκτοι, αφού δεν είχαν παραλάβει ακόμη τις κάρτες. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στην συνέχεια, η διαδικασία της παραλαβής των καρτών προγραμματίστηκε για την Τρίτη. Έτσι, οι κάτοχοι των εν λόγω καρτών θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα με τρόφιμα που διαθέτουν μηχανήματα ανάγνωσης τραπεζικών καρτών.

Μεγάλες ουρές στα ΚΕΠ – Ο κύριος όγκος στο ΚΕΠ Σμύρνης

Στην Ξάνθη, η κίνηση στα ΚΕΠ, μέσω των οποίων γίνεται η διάθεση των καρτών, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη μόλις ξεκίνησε η διαδικασία λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τρίτης. Μόνο στον δήμο Ξάνθης οι δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης ανέρχονται σε 2.500, ενώ εξίσου μεγάλος είναι ο αριθμός των δικαιούχων σε ολόκληρο την Π.Ε. Ξάνθης. Αν αναλογιστεί κανείς τις προϋποθέσεις που τέθηκαν ως κριτήριο για την ένταξη των πολιτών στο εν λόγω πρόγραμμα, δηλαδή την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του καθενός, διαπιστώνει για ακόμη μια φορά το μέγεθος τόσο της ανεργίας, που πλήττει την περιοχή, όσο και την δραματική αύξηση του αριθμού των πολιτών που χρήζουν ουσιαστικής στήριξης. Έξω από το κεντρικό ΚΕΠ, επί της οδού Σμύρνης, σχηματίζονταν ουρές από τους πρώτους δικαιούχους που έσπευσαν να παραλάβουν τις κάρτες σίτισης, κάτι που συνεχίστηκε και την Τετάρτη, με τα πεζοδρόμια να είναι γεμάτα. Οι αριθμοί σειράς εξυπηρέτησης έφτασαν σε μεγάλους αριθμούς στο ΚΕΠ της οδού Σμύρνης, ενώ σε αυτό της οδού Αγ. Ελευθερίου η κίνηση ήταν μειωμένη και χωρίς το γνωστό ‘’χαρτάκι’’ με τον ‘’μαγικό’’ αριθμό. Ενδεικτικά, στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης ο αριθμός εξυπηρέτησης έδειχνε 260, ενώ τα ‘’χαρτάκια’’ έφταναν στον αριθμό 380.

Παράπονα για καθυστέρηση, αλλά και αποκλεισμό

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την όλη διαδικασία δεν έλειψαν και τα ‘’παρατράγουδα’’. Πέρα από τα παράπονα πολλών δικαιούχων για την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, αφού κάποιοι προσήλθαν την Τρίτη και δεν πρόλαβαν να εξυπηρετηθούν λόγω του μεγάλου αριθμού δικαιούχων στο ΚΕΠ Σμύρνης, υπήρχαν και παράπονα από κάποιους για τον αποκλεισμό από τις άλλες κατηγορίες του προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης. Πολλοί δικαιούχοι, παρότι υπέβαλαν αιτήσεις, δεν εντάχθηκαν στις άλλες δύο κατηγορίες για την δωρεάν επανασύνδεση κομμένου ρεύματος και την δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος ή για το επίδομα ενοικίου. Ανάμεσα στους πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα υπήρχαν και επιτήδειοι, που αν και είχαν χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο διέθεταν καταθέσεις στην τράπεζα. Φυσικά, οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των δικαιούχων.

Τα ποσά που προβλέπονται για τις κάρτες σίτισης

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό που δικαιούται ένα άτομο είναι τα 70 ευρώ. Για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο προστατευόμενο μέλος προστίθενται 30 ευρώ, μέχρι του ποσού των 220 ευρώ που είναι και το πλαφόν για κάθε οικογένεια. Το πρόγραμμα του επιδόματος σίτισης είναι σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο και στόχος είναι τα αναδρομικά να δοθούν στους δικαιούχους έως τον Οκτώβριο. Αν οι δικαιούχοι δεν ξοδέψουν όλη την δόση μέσα στον μήνα –οι δόσεις αναμένεται να είναι εννέα μηνιαίες– θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο της κάρτας τους τον επόμενο μήνα, μαζί με τα νέα πιστωμένα χρήματα.

Πώς χρησιμοποιείται η κάρτα σίτισης

Οι δικαιούχοι την κάρτα σίτισης θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων με το σήμα MasterCard στην Ελλάδα, όπως supermarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία. Για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, παραδίδεται η κάρτα στο ταμείο της επιχείρησης και πληκτρολογείται το PIN στην ειδική συσκευή POS. Το ποσό χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Με την κάρτα σίτισης οι δικαιούχοι μπορούν επίσης να πραγματοποιούν μέσω των i-bank ATM της Εθνικής Τράπεζας: ερώτηση υπολοίπου, λήψη αντιγράφου των 7 τελευταίων κινήσεων της κάρτας, αλλαγή PIN. ​Η Κάρτα Αλληλεγγύης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές με άτοκες δόσεις ή στο διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές​​. Επίσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών και το ποσό με το οποίο είναι πιστωμένη δεν μπορεί να εισπραχθεί σε μετρητά. Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με την κάρτα είναι να υπάρχει επαρκές διαθέσιμο υπόλοιπο.

Προχωρούν οι άλλοι δύο πυλώνες του προγράμματος

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την επιδότηση ενοικίου, πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής μόνο 6.500, περίπου, από τους 30.575 δικαιούχους (συνολικά 87.541 άτομα) έχουν φροντίσει να τακτοποιήσουν τα διαδικαστικά τους και αναμένεται να συγκεντρωθεί μια πρώτη «κρίσιμη μάζα», ώστε να ξεκινήσουν οι πιστώσεις. Σε αυτή την κατηγορία δεν θα υπάρχουν αναδρομικά, αλλά όσοι έχουν μπει στο πρόγραμμα θα δικαιούνται εννέα μηνιαία επιδόματα ενοικίου (αφορολόγητα για τον ιδιοκτήτη). Τα ποσά είναι από 70 μέχρι 220 ευρώ όπως και για τη σίτιση. Για τον τρίτο πυλώνα του προγράμματος, την δωρεάν επανασύνδεση και μερική παροχή ρεύματος, οι διαδικασίες προχωρούν ήδη για τους περίπου 84.000 από τους 89.200 δικαιούχους (συνολικά 212.216 άτομα) και εκτός απροόπτου η ωφέλεια (δωρεάν ρεύμα μέχρι 1.200 κιλοβατώρες το 4μηνο και μετά κοινωνικό τιμολόγιο) θα είναι εμφανής στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …