Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα ιδιαίτερο πάρκο, όαση καλαισθησίας, στο κέντρο της πόλης

Ένα ιδιαίτερο πάρκο, όαση καλαισθησίας, στο κέντρο της πόλης

0
anemodeiktis-limnio

Ολοκληρώνεται το έργο ανάπλασης του «Λιμνίου» με πρωτότυπα παιχνίδια για παιδιά και ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον αναψυχής

Αναμένεται η έκδοση κανονιστικής διάταξης για την λειτουργία του και λύση στο θέμα της φύλαξης

Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο αναμόρφωσης του «Λιμνίου» Ξάνθης με την δημιουργία του χώρου αναψυχής. Προσεγμένο, με πρωτότυπα και πρωτοποριακά για την πόλη παιχνίδια, χωρισμένα σε ενότητες, το νέο θεματικό πάρκο αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή, όπως είχε αποτυπωθεί και στην βραβευμένη μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης, Κυριάκος Στεφανόπουλος. Ο χώρος επέμβασης περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 11,5 στρεμμάτων, η οποία χωρίστηκε σε θεματικές ενότητες, περιλαμβάνοντας πεζοδρόμους περιπάτου με καθιστικά, ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για κατοικίδια ζώα και ποδηλατόδρομο. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε επίσημα από τις 8 Ιουλίου του 2013 και πλέον, δύο χρόνια μετά, είναι στο τελικό στάδιο οι αισθητικές παρεμβάσεις πριν παραδοθεί στον δήμο Ξάνθης. Όλος ο χώρος έχει περιφραχθεί και απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων, αφού προορίζεται για ποδηλάτες και πεζούς, αλλά κυρίως για μικρά παιδιά, που μπορούν να βρουν πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις μέσα σε αυτό. Σημειώνουμε ότι το έργο «Αξιοποίησης περιοχής Λιμνίου» είναι προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, ενώ ανάδοχος του έργου είναι κοινοπραξία Α. Πιαλόγλου – Ν. Μάνταλης – Φ. Χατζηκωνσταντίνου.

Χώρος άθλησης, περιπάτου και αναψυχής

Το «Ε» βρέθηκε στον κλειστό ακόμη χώρο του πάρκου και εξασφάλισε φωτογραφίες για τους αναγνώστες του, ώστε να πάρουν μία γεύση του τι θα επακολουθήσει. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα κυρίως από τα πρωτότυπα παιχνίδια που έχουν επιλεγεί και θα αποτελέσουν δημιουργική και εκπαιδευτική απόδραση για τους μικρούς επισκέπτες του πάρκου. Βέβαια, η βλάστηση είναι οργιώδης εντός του πάρκου και θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά στο κομμάτι αυτό, ώστε το πάρκο αναψυχής του «Λιμνίου» να αποτελέσει ένα «διαμάντι» για το κέντρο της πόλης εύκολα προσβάσιμο. Έναν χώρο άθλησης, περιπάτου, παιχνιδιού, αναψυχής για μικρούς και μεγάλους και διαφυγής από την καθημερινότητα και τον θόρυβο της πόλης, πλάι στον δροσιστικό Κόσυνθο. Στις ενότητες που δημιουργήθηκαν περιλαμβάνονται έντεκα πιστοποιημένα παιχνίδια, ιταλικής κατασκευής, κατά κύριο λόγο μεταλλικά, ώστε να είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στην μαζική χρήση: Μεταλλική άρπα, μεταλλικό παιχνίδι γύρο από το άπειρο, καθρέπτης παιχνίδι βαρύτητας, μεταλλικό ανεμόμετρο, καλειδοσκόπιο (καλυδώνιο), μεταλλικό περισκόπιο, μεταλλικό παιχνίδι κύκλος στη βροχή, μεταλλικό παιχνίδι συνομιλία, μεταλλικό ηλιακό ρολόι, μεταλλικό παιχνίδι υψηλή ακοή και μεταλλικοί περιστρεφόμενοι κύκλοι σε βάση.

Τα παιχνίδια και η σημειολογία τους

Η άρπα είναι ένα αστικό γλυπτό «κλεμμένο» από τον κόσμο της μουσικής. Η άρπα προσθέτει πρωτοτυπία και ταυτότητα σε ένα δημόσιο χώρο. Οι άκαμπτες ράβδοι, που θυμίζουν χορδές άρπας, είναι μια πρόσκληση να «παίξει» το παιδί το όργανο. Το χτύπημα χορδών διαφορετικού μήκους, παράγει διάφορους ήχους δίνοντας φωνή στην άρπα από ανοξείδωτο ατσάλι. Στην ρόδα «γύρω από το άπειρο» το παιδί μπαίνει μέσα και διασκεδάζει προσπαθώντας να την κάνει να περιστραφεί, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία του. Είναι τόσο διασκεδαστικό, που δεν θα θέλει να σταματήσει ποτέ. Μια διασκεδαστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από την αγαπημένη απασχόληση των ποντικών. Οι δύο καθρέπτες «παιχνίδι βαρύτητας» προσφέρουν μία οπτική παράσταση, που παραμορφώνει το σώμα ανάλογα με την κίνηση.

Ένα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι το Ανεμόμετρο, που βοηθά στην μέτρηση της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου, με αρκετή ακρίβεια. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη θέση των βελών του, τα οποία δείχνουν το κύριο σημείο της ώθησης του ανέμου και επίσης χάρη στο «κουτάλι», το οποίο αυξάνεται από τη δύναμη του ανέμου και έτσι δείχνει την έντασή του. Τέλος, ο χρωματιστός «ανεμόμυλος» δίνει μια οπτική ιδέα της ταχύτητας του ανέμου. Ένα ασυνήθιστο εργαλείο, το καλειδοσκόπιο, κάνει όλα τα γύρω αντικείμενα να αντανακλούν στα πάνελ καθρεφτών που βρίσκονται μέσα στο σωλήνα και πολλαπλασιάζονται σε άπειρες φορές, δημιουργώντας θεαματικές εικόνες. Το περισκόπιο από την άλλη βοηθάει στο να καταλάβει ο χρήστης του πως αναπαράγουν το ανθρώπινο οπτικό πεδίο το μικροσκόπιο, το τηλεσκόπιο και το περισκόπιο. Ένα τιμόνι πλοίου δημιουργεί τον ήχο της βροχής ή του τρεχούμενου νερού καθώς γυρίζει, ή ακόμη των ήχο των κυμάτων στην ακτή. Πολλά ακόμη περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες του πάρκου να τα ανακαλύψουν και να παίξουν μαζί τους.

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και σχέδιο κανονισμού λειτουργίας

Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης, στις 28 Ιουλίου, συζητήθηκαν δύο θέματα που αφορούν το πάρκο αναψυχής. Το πρώτο είχε να κάνει με τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στις εισόδους που υπάρχουν περιμετρικά του χώρου αναψυχής του «Λιμνίου», όπου ορίστηκε να τοποθετηθούν πινακίδες που απαγορεύουν την στάση και την στάθμευση οχημάτων σε όλες τις εισόδους. Τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας κλήθηκαν επίσης να παρέχουν την γνώμη τους σχετικά με το εκπονούμενο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του χώρου αναψυχής στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης τοπικής Κανονιστικής Απόφασης και για τον λόγο αυτό εκφράστηκαν παράπονα, αφού οι περισσότεροι δεν είχαν εικόνα από τις εργασίες στο κλειστό πάρκο. Παρόλα αυτά, αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο κανονισμού θα εκπονηθεί από την Επιτροπή Ποιότητας και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η προϊσταμένη του δήμου Ξάνθης, κα Σπανού, έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα του Σώματος αναφορικά με την ασφάλεια του χώρου και την λειτουργία του. Όπως ανέφερε, το κόστος των παιχνιδιών είναι μεγάλο και αναμένεται η απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου ως προς τα μέτρα που θα παρθούν προς αποφυγή βανδαλισμών, χωρίς να είναι ακόμη σίγουρο αν θα τοποθετηθούν φύλακες ή κάμερες ασφαλείας. Ένα από τα λίγα, ίσως, αρνητικά που σημειώσαμε στον χώρο του πάρκου, είναι οι επεξηγηματικές πινακίδες, που είναι αποκλειστικά στα ελληνικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…