Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ‘’εφιάλτης’’ του καλοκαιριού χτύπησε ανελέητα τις παραλίες της περιοχής

Ο ‘’εφιάλτης’’ του καλοκαιριού χτύπησε ανελέητα τις παραλίες της περιοχής

0
nauagosostes

Νέος παρ’ ολίγον πνιγμός για 57χρονη στην παραλία της Αρωγής χθες

Πολλά και φέτος τα περιστατικά πνιγμών στην περιοχή με θύματα παιδιά και ηλικιωμένους

Νέο κρούσμα του καλοκαιρινού ‘’εφιάλτη’’ είχαμε χθες, αυτή την φορά στην παραλία της Αρωγής στην περιοχή του Φαναρίου. Τυχερή, ευτυχώς, στάθηκε η 57χρονη που κολυμπούσε το πρωί της Τετάρτης, καθώς λουόμενος, που βρισκόταν κοντά της, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι βρισκόταν σε κίνδυνο και έσπευσε να την βοηθήσει μέχρις ότου προσεγγίσει με το ταχύπλοο ο ναυαγοσώστης που ήταν εκείνη την ώρα σε υπηρεσία και να τις παράσχει τις πρώτες βοήθειες αφού την μετέφερε στην παραλία.

Κολύμπησε μέχρι τις σημαδούρες

Όπως μας πληροφόρησε η προσωρινή αντικαταστάτης του λιμενάρχη Λάγος, κα Ιωάννα Μαραβέλη, η 57χρονη κυρία κολυμπούσε το πρωί της Τετάρτης, λίγη ώρα αφότου ανέλαβε υπηρεσία ο εντεταλμένος ναυαγοσώστης, φτάνοντας στις σημαδούρες που υπάρχουν στην θάλασσα της Αρωγής. Οι σημαδούρες σκοπό έχουν την προειδοποίηση και προστασία των λουομένων, ώστε να μην βρεθούν σε βαθειά νερά και να μην απομακρυνθούν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή. Ο ελαφρός κυματισμός της θάλασσας δεν ήταν επικίνδυνος, ωστόσο η 57χρονη ένιωσε κόπωση από την απόσταση που κάλυψε και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην παραλία, κάτι που της προκάλεσε πανικό. Λουόμενος που, για καλή της τύχη, βρισκόταν κοντά, αντιλήφθηκε την αδυναμία της κυρίας και έσπευσε να την συγκρατήσει, καλώντας με φωνές τον ναυαγοσώστη που έσπευσε άμεσα στο σημείο με το ταχύπλοο που διαθέτουν όλες οι οργανωμένες παραλίες για τον σκοπό αυτό. Όπως ανέφερε η κα Μαραβέλη, ο κύριος λόγος κρουσμάτων πνιγμού σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι η υπερεκτίμηση των δυνάμεων που έχει ο λουόμενος, που σε συνδυασμό με πιθανά παθολογικά αίτια μπορεί να αποβεί μοιραία. Ακόμη και στους ενήλικους, η παρουσία άλλου προσώπου είναι αναγκαία και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γλίτωσε από πνιγμό 11χρονο κοριτσάκι στην παραλία Μαγγάνων τη Δευτέρα

Παρόμοιο περιστατικό, που και αυτό, ευτυχώς, είχε αίσιο τέλος, είχαμε το απόγευμα της Δευτέρας στην παραλία των Μαγγάνων. 11χρονο κοριτσάκι κολυμπούσε στα ρηχά νερά της πλαζ μαζί με την ανήλικη, μικρότερη, αδελφή της, όταν λίγο μετά τις 17:00 παρασύρθηκε ξαφνικά από έντονα κύματα που επικρατούσαν εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει άμεσα με πνιγμό. Με την άμεση επέμβαση μιας κυρίας που κολυμπούσε κοντά στο σημείο, καθώς και του ναυαγοσώστη της πολυσύχναστης παραλίας της Ξάνθης, το κοριτσάκι διασώθηκε και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο, παρότι είχε καταπιεί αρκετό θαλασσινό νερό, αλλά παραπέμφθηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο Ξάνθης για περαιτέρω εξετάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που καταγράφεται αντίστοιχο περιστατικό φέτος, καθώς πριν από λίγες μερικές ημέρες ένα 6χρονο αγοράκι απειλήθηκε με πνιγμό στην ίδια παραλία. Και σε εκείνη την περίπτωση η άμεση επέμβαση των λουομένων που βρίσκονταν στην πλαζ και του ναυαγοσώστη απέτρεψαν τα χειρότερα. Και όλα αυτά παρότι φέτος οι παραλίες της Ξάνθης αριθμούν τέσσερις ναυαγοσώστες, καθώς υπάρχει από ένας σε Μάγγανα, Εράσμιο, Μυρωδάτο και Πόρτο Μόλο, οι οποίοι είναι στις θέσεις τους από τις 10:30 μέχρι τις 17:30.

Πνίγηκε 18χρονος στην Γλυφάδα Κομοτηνής την Δευτέρα

Την τύχη των ανωτέρω δεν είχε, δυστυχώς, 18χρονος Κομοτηναίος, που βρήκε τραγικό θάνατο το απόγευμα της Δευτέρας στην παραλία Γλυφάδα της περιοχής Φαναρίου Κομοτηνής. Ο άτυχος νέος κολυμπούσε μαζί με την αδερφή του και ένα φίλο του. Κάποια στιγμή, οι τρεις τους ανοίχτηκαν προς τα βαθιά και λίγο αργότερα, τα δύο παιδιά βγήκαν και ο ίδιος έμεινε κοντά στην ακτή σε βάθος μισού μέτρου. Μετά από λίγο τον αντιλήφθηκαν να επιπλέει μπρούμυτα. Έσπευσαν αμέσως αλλά είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του. Ειδοποιήθηκε το Α.Τ. Καλλίστης που έσπευσε στις 5 το απόγευμα και ταυτόχρονα το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου μεταφέρθηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο νεαρός ήταν αθλητής μπάσκετ της ΑΕ Κομοτηνής, και μόλις είχε τελειώσει το Λύκειο, έτσι είναι ανεξήγητο μέχρι στιγμής τι του συνέβη και πνίγηκε. Για τα αιτία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ο πνιγμός διενεργεί προανάκριση το Β’ Λιμενικό Τμήμα Λάγος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Ο χαμός του προκάλεσε θρήνο σε οικογένεια και φίλους, οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν πως έφυγε από τη ζωή, στο άνθος της ηλικίας του.

Τραγωδία στην Κεραμωτή – Πνίγηκαν 2 ηλικιωμένοι άνδρες

Η Δευτέρα αποδείχθηκε τραγική μέρα για την περιοχή, αφού εκτός από το ανωτέρω περιστατικό του πνιγμού του 18χρονου Κομοτηναίου, είχαμε ακόμη δύο τραγικά περιστατικά στην θάλασσα της Κεραμωτής. Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κεραμωτή, δύο ηλικιωμένοι φίλοι από την περιοχή της Χρυσούπολης. Πρόκειται για ένα 73χρονο και ένα 78χρονο, οι οποίοι έκαναν μπάνιο στην πλαζ της Κεραμωτής. Μεταφέρθηκαν με ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν επιχειρηματία από την Χρυσούπολη και ένα φίλο του από το Χαϊδευτό, που ζει μόνιμα στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Λιμενική Αρχή, οι δύο άνδρες βρίσκονταν στην θάλασσα, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες πνίγηκαν. Σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάκριση της Λιμενικής Αρχής, ενώ φαίνεται πως οι δύο άτυχοι ηλικιωμένοι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις και είχαν πάει μαζί για μπάνιο.

Δύο ακόμη πνιγμοί στην Καβάλα πριν λίγες μέρες

Με τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν τα κρούσματα πνιγμών στην περιοχή, καθώς πριν από λίγες μόλις ημέρες προηγήθηκαν ακόμη δύο πνιγμοί ηλικιωμένων στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας. Πρόκειται για μια 67χρονη, η οποία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στην Νέα Ηρακλείτσα, καθώς και έναν 86χρονο άνδρα, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην ίδια περιοχή. Τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του καλοκαιριού, με το Λιμενικό να εφιστά την προσοχή όλων των λουομένων, ανεξαιρέτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στις θάλασσες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…