Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Μαζικές αντιδράσεις στο ‘’στρατόπεδο’’ των ΑΝΕΛ ενόψει δημοψηφίσματος

Μαζικές αντιδράσεις στο ‘’στρατόπεδο’’ των ΑΝΕΛ ενόψει δημοψηφίσματος

0
sgouridis-kammenos

Σύμπνοια και διαχείριση του όποιου αποτελέσματος από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, συστήνει για την επόμενη μέρα ο Π. Σγουρίδης

Ήρθε η πρώτη διαγραφή για βουλευτή των ΑΝΕΛ που τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Οι πρώτοι τριγμοί στο οικοδόμημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ένας μικρός εμφύλιος εντός των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξέσπασε από χθες, καθώς η απόφαση για δημοψήφισμα και οι εξελίξεις που πυροδότησε (πιθανή ρήξη με εταίρους, κλείσιμο τραπεζών, capital controls) αναγκάζουν πολλά στελέχη της συμπολίτευσης σε δεύτερες σκέψεις γύρω από το συμφέρον της χώρας. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν πιο έντονα στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, όπου αρκετά στελέχη σκέφτονται να τηρήσουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Ήδη από χθες, με δημόσιες δηλώσεις τους οι βουλευτές: Νικόλαος Μαυραγάννης (Εύβοια), Κώστας Δαμαβολίτης (Ηράκλειο), Δημήτρης Καμμένος (Πειραιάς), Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Β’ Αθηνών) και Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισα) δήλωσαν ότι δεν έχουν εντολή από τους ψηφοφόρους τους για κλείσιμο των τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων. Από τους ανωτέρω, ξεκάθαρα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «ΝΑΙ» οι τρεις πρώτοι, ενώ οι δύο τελευταίοι τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος.

Β. Κόκκαλης: «Είχα την διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls»

Χθες το πρωί, ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις το εξής: «Εγώ όταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκπροσωπώ τον μέσο Έλληνα, τον νοικοκύρη με τις 5.000 ή 10.000 ευρώ στην τράπεζα που φοβάται. Δεν έχω εντολή να κουρευτούν οι καταθέσεις». Ο ίδιος έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς θεωρεί ότι «αυτό το δημοψήφισμα μόνο θα διχάσει».

Η πρώτη διαγραφή στους ΑΝΕΛ λόγω δημοψηφίσματος

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κώστας Δαμαβολίτης κάλεσε, μέσα από ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου, τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «ΝΑΙ». Όπως είπε σε δηλώσεις του: «Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής». Ο κ. Δαμαβολίτης ξεκαθάρισε ότι σέβεται και εκτιμά τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει διαφορετική άποψη, την οποία όφειλε να εκφράσει. Η στάση του έμελλε να του κοστίσει την θέση του στο κόμμα, αφού υπήρξε άμεση αντίδραση από τον κ. Καμμένο, ο οποίος προχώρησε στην διαγραφή του κ. Δαμαβολίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μάλιστα, ο βουλευτής από το Ηράκλειο κλήθηκε να παραδώσει την έδρα του, μετά και το αυστηρό μήνυμα του προέδρου Π. Καμμένου ότι «όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει».

Π. Σγουρίδης: «Οι ΑΝΕΛ είναι υπέρ μιας συμφωνίας που δεν καταπατά τις ‘’κόκκινες γραμμές’’ μας»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτης Σγουρίδης, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Ε», δεν θεώρησε σοβαρό πλήγμα την αντίθετη στάση των ανωτέρω βουλευτών του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο ίδιος τάχθηκε ανοικτά υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για την ερμηνεία που θα δοθεί στο αποτέλεσμα της κάλπης. «Η διαχείριση του όποιου αποτελέσματος εξαχθεί από το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει από όλο τον πολιτικό κόσμο, με σύμπνοια και συνεννόηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να δούμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα» τόνισε ο κ. Σγουρίδης, για να συμπληρώσει: «Πρέπει να αποφασίσουμε και να καταλήξουμε στην ερμηνεία του κάθε αποτελέσματος. Το ‘’ΟΧΙ’’ σημαίνει ρήξη και το ‘’ΝΑΙ’’ υπακοή σε κάθε απαίτηση των εταίρων;». Ερωτώμενος αν συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω του προχθεσινού του διαγγέλματος, ότι ένα «ΟΧΙ» από τον ελληνικό λαό θα αποβεί σε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, ο κ. Σγουρίδης δεν φάνηκε να μοιράζεται την ίδια αισιοδοξία. «Μπορεί να μην είναι ένα ‘’ισχυρό’’ ΟΧΙ, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη τις παρούσες συνθήκες: τις κλειστές τράπεζες, δηλαδή, και την εναντίωση όλων των ΜΜΕ στο ‘’ΟΧΙ’’. Το αποτέλεσμα του ‘’ΟΧΙ’’ θα έχει, ουσιαστική, πολλαπλασιαστική ισχύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις των ΑΝΕΛ, ο κ. Σγουρίδης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξουν μία συμφωνία που δεν θα καταπατά τις τρεις βασικές ‘’κόκκινες γραμμές’’ που έχει θέσει το κόμμα του: την ρύθμιση του χρέους, τις αμυντικές δαπάνες στον στρατό και την εξασθένιση του τουρισμού μέσω του ΦΠΑ στα νησιά.

Αινιγματική δήλωση Καμμένου περί «εσωτερικής ασφάλειας»

Σάλο προκάλεσε από χθες η αναφορά του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Αμύνης, σχετικά με τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επίμαχη δήλωση του Πάνου Καμμένου ήταν η εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας. Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Είναι προφανές ότι η αναφορά Καμμένου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το Σύνταγμα, που αναφέρει ρητά ότι την ασφάλεια στο εσωτερικό των συνόρων δεν την διασφαλίζει ο Στρατός, αλλά η Αστυνομία. Ο συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τασούλας, επεσήμανε ότι: «Στις δημοκρατίες ο Στρατός εγγυάται τα σύνορα της χώρας από εξωτερικές απειλές. Την ασφάλεια στο εσωτερικό την εξασφαλίζει η Αστυνομία. Αυτό που ακούστηκε είναι προσβολή κατά του στρατεύματος διά στόματος του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης». Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι επισημαίνει: «Όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ενημερώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «…διασφαλίζουν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας..» παρουσία του Πρωθυπουργού, το μόνο που μπορεί να νιώσει ο Ελληνικός λαός είναι τη ραχοκοκαλιά του να παγώνει».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…