Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κουδούνι… «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα χτυπήσει και στον Κένταυρο

Κουδούνι… «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα χτυπήσει και στον Κένταυρο

0
kentauros

Δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας μετά από παρέμβαση του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και υπογραφές των κατοίκων

Χ. Ζεϊμπέκ: «Ακούσαμε την φωνή του κόσμου που θέλει μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση»

Ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατέθεσε αναφορά με την επιστολή υπ’ αριθμόν 743/5-6-2015 της Σχολικής Εφορείας του 14/Θ Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κενταύρου, με θέμα την «Λειτουργία Τμήματος Δεύτερης Ευκαιρίας στον οικισμό Κενταύρου Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης», στην οποία τονίζεται η ανάγκη λειτουργίας του Τμήματος Δεύτερης Ευκαιρίας κατά το Σχολικό Έτος 2015-2016, στον οικισμό Κενταύρου δήμου Μύκης. Στην αναφορά αυτή τονίζει την ανάγκη λειτουργίας του Τμήματος στον μεγαλύτερο οικισμό του δήμου Μύκης, στον Κένταυρο, καθώς στερούνται του δικαιώματος στην εκπαίδευση πολλοί ενήλικοι πολίτες. Σε απάντηση της εν λόγω αναφοράς, εκδόθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς με αριθμό πρωτοκόλλου Κ1/95969/17-06-2015, με την οποία ορίζεται η δημιουργία τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Κένταυρο του δήμου Μύκης.

Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικούς

Με την από 15-07-2015 απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου Κ1/113736 δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πλήρωση θέσεων με επιλογή Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Κάλυψη Θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στα οποία περιλαμβάνεται και το Τμήμα Κενταύρου.

Βούληση για ίσες δυνατότητες από το υπουργείο Παιδείας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτού Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ: «Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς καταδεικνύει τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων να παρέχει ίσες δυνατότητες για την πρόσβαση στη Δια Βίου Μάθηση σε όλους τους πολίτες της χώρας και την σημασία της σύστασης Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλες τις περιοχές της χώρας έχοντας ως στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο όλων των πολιτών».

Χ. Ζεϊμπέκ: «Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ήταν μια απαίτηση του κόσμου»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, λόγω της ψηφοφορίας την Τετάρτη στην Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα του δεύτερου πακέτου στήριξης. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Η λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Κένταυρο ήταν μία απαίτηση του κόσμου, που είχε μαζέψει περίπου 80 υπογραφές για τον σκοπό αυτό. Εμείς απλά κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το υπουργείο αγκάλιασε αμέσως την πρωτοβουλία, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Μάνταινα. Ο Κένταυρος, όμως, είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό και έχει πλέον ξεπεράσει και τον Εχίνο στην τελευταία απογραφή που έγινε». Ο ίδιος περιέγραψε τους κατοίκους και κατ’ επέκταση όλο το χωριό του Κενταύρου ως μία δυναμική κοινότητα με πολλούς αποφοίτους ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, όπου σημειώνεται μια κινητικότητα στο θέμα της εκπαίδευσης. Στην κινητικότητα και το ενδιαφέρον αυτό απέδωσε ο κ. Ζεϊμπέκ την απαίτηση των κατοίκων, καθώς δίνεται πλέον ένα κίνητρο στους νέους που δεν είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Δεύτερη ευκαιρία στην ζωή

Ο κ. Ζεϊμπέκ μεσολάβησε ώστε να διαβιβαστούν οι υπογραφές των κατοίκων στο αρμόδιο υπουργείο και, όπως είπε: «Είχαμε το ευχάριστο αποτέλεσμα να ξεκινήσει από φέτος το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και στον Κένταυρο, για την λειτουργία του οποίου ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προλάβουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς που ξεκινάει». Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από την έκβαση της υπόθεσης, καθώς θεωρεί ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορούν να λυθούν κάποια, έστω μικρά, προβλήματα. «Γι’ αυτό και στηρίζουμε κάθε μορφή εκπαίδευσης, και την μειονοτική και την δημόσια, και βέβαια και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, όπου γίνεται σοβαρή δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να προσθέσει την προσωπική του εμπειρία: «Πρέπει να σκεφτούμε ότι η δική μου γενιά είχε υποχρεωτική εκπαίδευση έξι ετών, ενώ τώρα έχει αυξηθεί στα εννέα. Πολλοί, που δεν έχουν πτυχία Γυμνασίου, χάνουν και θέσεις εργασίας, όπως τα διάφορα εξάμηνα προγράμματα που προκηρύσσονται. Δίνεται έτσι μία λύση και σ’ αυτά τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι για να αποκτήσει κάποιος άδεια οδηγού ταξί, πρέπει να έχει απολυτήριο Γυμνασίου. Είναι κάποια μικρά, αλλά υπαρκτά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας».

Νέα πνοή για μια δυναμική κοινότητα

Ο βουλευτής Ξάνθης, κ. Ζεϊμπέκ, τόνισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι το αίτημα αυτό προήλθε από τους κατοίκους του χωριού και δεν ξεκίνησε από μια πολιτική παρέμβαση, κάτι που τον χαροποίησε ιδιαίτερα. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι ο ορεινός όγκος της περιοχής μας αποκλείεται πιο εύκολα από τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία, οπότε μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από την λειτουργία του σχολείου. Όπως σημείωσε ο κ. Ζεϊμπέκ: «Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που, μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, αποφάσισαν να συνεχίσουν τελειώνοντας το Λύκειο και συνεχίζοντας και στο Πανεπιστήμιο. Ο Κένταυρος είναι μια δυναμική κοινωνία με ενεργή νεολαία, που διοργανώνει το γνωστό Φεστιβάλ, με μια βιβλιοθήκη, ένα κοινωνικό χωριό που προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανό και εμείς πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …