Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κλειστές τράπεζες – «κλειστές» επιχειρήσεις

Κλειστές τράπεζες – «κλειστές» επιχειρήσεις

0
trapeza-kleisti

Στέχγνωσαν από ρευστό. Τεράστια προβλήματα στον κλάδο της βιομηχανίας – Ακυρώνονται παραγγελίες – Αναστέλλονται πληρωμές

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προσωρινή αναστολή λειτουργίας», λένε επιχειρηματικοί κύκλοι -Νεκρή και η αγορά αυτοκινήτων

Ασφυκτιά ο βιομηχανικός κλάδος υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας. Δεύτερη εβδομάδα με κλειστές τράπεζες και τα προβλήματα στις συναλλαγές συσσωρεύονται δημιουργώντας μια κατάσταση πλήρους απραξίας με πολύ σοβαρές συνέπειες για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Η κατάσταση όπως την περιγράφουν επιχειρηματικοί κύκλοι είναι δραματική αφού παραγγελίες ακυρώνονται, συμφωνίες αναστέλλονται, εισαγωγές γίνονται με καθυστερήσεις και μόνο με e – bankihg πληρωμές και η κατανάλωση που είναι βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Κατά συνέπεια η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται καθηλωμένη και σε αναμονή των πολιτικών εξελίξεων με την Ευρώπη.

Στέγνωσαν από ρευστό οι επιχειρήσεις

«Την κατάσταση αυτή την πληρώνουν κυρίως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και ο τουρισμός. Επίσης αυτές που εισάγουν πρώτες ύλες από το Εξωτερικό γιατί κάθε νέα παραγγελία πληρώνεται τοις μετρητοίς. Καθυστερούν οι πληρωμές των εργαζομένων. Πολλές επιχειρήσεις δίνουν αναγκαστικές άδειες στους εργαζόμενους. Υπάρχει μια αναταραχή στο επιχειρηματικό κόσμο και με τεράστια ανησυχία για το τι θα γίνει. Όλοι περιμένουμε μια συμφωνία για να πάρει μπρος η οικονομία» , σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Αθανάσιος Πατσατζής.

Τι μας έφερε ως εδώ…

Κι ενώ ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων περιγράφει την πραγματικότητα, ο πρώην πρόεδρος κ. Βασίλης Σκαρλάτος με την πολύχρονη εμπειρία του στο επιχειρείν βλέπει πίσω από αυτή αναζητώντας τις αιτίες που φτάσαμε ως εδώ θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων: «Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αιτιατό αποτέλεσμα μιας πολιτικής με λάθος σχεδιασμούς, με παραλείψεις και μιας λάθος αντίληψης για την επιχειρηματικότητα. Φτάσαμε ως εδώ γιατί υπήρξε αναντιστοιχία στο επίπεδο διαβίωσης με την παραγωγικότητα», επισημαίνει ο κ. Σκαρλάτος.

Συνεχίζοντας ο κ. Σκαρλάτος περιγράφει με μελανά χρώματα την παρούσα κατάσταση. : «Αυτή τη στιγμή έχουμε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Έχουμε τεράστια δυσκολία από το κλείσιμο των τραπεζών. Όλοι μας δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να κάνουμε παραγγελία. Ακόμη και e – banking να πληρώσουμε δεν κόβουν δελτίο αποστολής αν δεν διασταυρώνουν πρώτα. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε…».

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος δε στα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να βγούμε απ’ αυτή την στενωπό ο κ. Σκαρλάτος υπογραμμίζει: «Χρειάζονται διαθρωτικά μέτρα και για το χρέος αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ξέρουμε ποιους προσλαμβάνουμε στο δημόσιο και γιατί. Δεν αντέχει το κράτος να τους πληρώνει. Πρέπει να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους προς την παραγωγή και τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». Τέλος ο κ. Σκαρλάτος σημειώνει ότι θα είναι εγκληματική καταστροφή για τον τόπο το Grexit και η επιστροφή της χώρας μας σε εθνικό νόμισμα και εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα γίνει συμφωνία με επώδυνα όμως μέτρα.

Νεκρή και η αγορά αυτοκινήτων

Στα νέα ήθη των τελευταίων ημερών καταγράφηκε ως τάση από τους καταναλωτές για αγορές ειδών πολυτελείας όπως ακριβά αυτοκίνητα ή κοσμήματα κυρίως από μεγάλους καταθέτες που βρήκαν αυτό το κόλπο για να αποσύρουν τα χρήματά τους με e – banking επενδύοντας σε αγορές υπό τον φόβο ενός «κουρέματος των καταθέσεων. Ωστόσο αυτή η τάση δεν καταγράφεται στην Ξάνθη, το αντίθετο μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντιπρόσωπος αυτοκινήτων κ. Γιάννης Αθανασιάδης: « Μακάρι αλλά που… Η αγορά αυτοκινήτων έχει πρόβλημα τα 5 τελευταία χρόνια. Τώρα όμως έχει νεκρωθεί. Οι τράπεζες είναι κλειστές ,ρευστό δεν υπάρχει δάνεια δεν δίνονται πως θα αγοράσει κανείς αυτοκίνητο. Αυτό αν γίνεται θα γίνεται από μεγάλους καταθέτες. Στην Ξάνθη δεν έχει παρατηρηθεί. Είμαστε σε αναμονή. Όλοι περιμένουμε μια συμφωνία να βγούμε από το αδιέξοδο. Εκτιμώ πως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι ευρωπαίοι είναι ανυποχώρητοι και ο άλλος δρόμος είναι καταστροφή. Ας φωτίσει ο Θεός τον πρωθυπουργό μας …Τι άλλο να πώ!», καταλήγει ο κ. Αθανασιάδης, εκφράζοντας ευχή και προσδοκία για ένα αίσιο τέλος σ’ ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των πολιτών γιατί απλά αφορά το μέλλον όλων μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…