700 ευρώ επιπλέον τον χρόνο θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά για τα δίδακτρα στα Φροντιστήρια Μέσης εκπαίδευσης
Από 80 – 250 ευρώ παραπάνω τα δίδακτρα στις Ξένες γλώσσες – Θα γιγαντωθεί η παραοικονομία, υποστηρίζουν οι φροντιστές
Σε απόγνωση βρίσκονται οι Φροντιστές Μέσης Εκπαίδευσης , Ξενόγλωσσων Κέντρων και Κέντρων Πληροφορικής καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τα δίδακτρα εισέρχονται σε καθεστώς ΦΠΑ και μάλιστα με τον υψηλότερο συντελεστή 23%. Να σημειώσουμε ότι αυτό γίνεται κατά παράβαση της Κοινοτικής νομοθεσίας που απαγορεύει τον ΦΠΑ σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Τα παράδοξα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Και το παράδοξο – και δεν είναι το μόνο στην περίπτωση – είναι πως ενώ το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας κάθε χρόνο ανανεώνει τις άδειες των Φροντιστηρίων και των Κέντρων αναγνωρίζοντάς τα ως εκπαιδευτικά Κέντρα εντούτοις το Υπουργείο Οικονομίας τα εντάσσει σε καθεστώς ΦΠΑ ενώ απαλλάσσει τα Ιδιωτικά Σχολεία και το Κολέγια, τα ΚΕΚ και τα ιδιαίτερα μαθήματα των εκπαιδευτικών που δουλεύουν με μπλοκάκι. Έτσι δημιουργείται η εξής στρεβλή εικόνα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα μικρό φροντιστήριο στην Ξάνθη θα πληρώνει 23% ΦΠΑ ενώ ένα ιδιωτικό Κολέγιο στην Αθήνα μηδέν! Ένας εκπαιδευτικός που κάνει ιδιαίτερα και δουλεύει με μπλοκάκι να μην πληρώνει ΦΠΑ και αυτός που δεν έχει μπλοκάκι και κάνει ιδιαίτερα «μαύρα» να μην πληρώνει βεβαίως ούτε φόρο ούτε ΦΠΑ!
700 ευρώ επιπλέον τον χρόνο θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά για τα δίδακτρα
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν τα νοικοκυριά καθώς με την επιβολή του ΦΠΑ (σ.σ. μέχρι τώρα ο ΦΠΑ ήταν μηδενικός) τα δίδακτρα παίρνουν «φωτιά». Συγκεκριμένα όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ηρακλής Ζωγράφος ένα ολοκληρωμένο πακέτο για μαθητές της Γ’ Λυκείου κοστίζει 300 ευρώ το μήνα. Με το 23% ανατιμάται στα 370 ευρώ κατά συνέπεια ετησίως οι γονείς θα πληρώσουν 700 ευρώ επιπλέον! «Είναι άδικη και παράνομη η επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια. Σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες σ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Είναι αδύνατο να απορροφήσουμε 23% ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε το ¼ του τζίρου μας. Είναι αβάσταχτο για μας που είμαστε μικρές επιχειρήσεις. Τα τελευταία 5 – 6 χρόνια έχουμε κρατήσει σταθερές τις τιμές», αναφέρει ο κ. Ζωγράφος θίγοντας παράλληλα και το θέμα των «μαύρων» ιδιαίτερων.
«Θα γιγαντωθεί η παραοικονομία και το κράτος θα χάσει έσοδα αντί να κερδίσει…»
Την βεβαιότητα ότι η επιβολή του ΦΠΑ θα στρέψει πολλούς συναδέλφους του στην παραοικονομία και στα «μαύρα ιδιαίτερα εκφράζει ο κ. Ζωγράφος: «Με μαθηματική ακρίβεια το μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος. Αντίθετα θα γιγαντώσει την παραοικονομία και τα «μαύρα» ιδιαίτερα. Πρόκειται για μια εξοντωτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή αντί να κυνηγά τους παράνομους τους …ανακουφίζει! Όλοι εμείς που πληρώνουμε τους φόρους μας, τις εισφορές μας, που έχουμε θέσεις εργασίας μας οδηγεί σε κλείσιμο ή στην παραοικονομία», επισημαίνει ο κ. Ζωγράφος. Ανάστατοι και οι καθηγητές στα Ξενόγλωσσα Κέντρα: «Μας οδηγούν να κλείσουμε και να κάνουμε και μεις γκρουπάκια με ιδιαίτερα. Θα ανθίσει η παραοικονομία. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει., Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Είναι δυσβάστακτο αυτό το βάρος για μας…», σημειώνει η πρόεδρο των ιδιοκτητών Ξενόγλωσσων Κέντρων Ξάνθης – Ροδόπης κα Μακρή Αθανασία.
Από 80 – 250 ευρώ παραπάνω τα δίδακτρα στις Ξένες γλώσσες
Να σημειώσουμε ότι τα δίδακτρα στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών ξεκινούν από 350 ευρώ ετησίως για τις μικρές τάξει ς έως 1200 ευρώ ετησίως. Με την αύξηση του ΦΠΑ τα δίδακτρα θα διαμορφωθούν σε 430 ευρώ και 1450 για τα προχωρημένα τμήματα. Κατά συνέπεια τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν από 80 ευρώ έως και 250 ευρώ επιπλέον για δίδακτρα. Οι διαφορές είναι μεγάλες δεδομένων και της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί. Αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα των φροντιστηρίων και γι αυτό οι Φροντιστές μέσων των Ομοσπονδιών τους ζητούν να γίνει τροπολογία έχοντας μάλιστα ως επιχείρημα την κοινοτική Οδηγία. Ερώτημα βεβαίως εγείρεται γιατί η κυβέρνηση εφ’ όσον υπάρχει αυτή η Οδηγία και δεν ζητήθηκε από τις Βρυξέλες ενέταξε σε καθεστώς ΦΠΑ τους Φροντιστές.