Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Φοροκαταιγίδα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Φοροκαταιγίδα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

0
agrotes-logistika

Θα πληρώνουν φόρο όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες . Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό τους – Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους

Τα καλά νέα: Αρνιά της Ξάνθης στο Ντουμπάι. Στα σκαριά συμφωνία. Ξάνθη – Ροδόπη έχουν τα καλύτερα ποιοτικώς αμνοερίφια της Ευρώπης

Τέλος εποχής με το ειδικό καθεστώς στους αγρότες – κτηνοτρόφους βάζει η νέα συμφωνία! Αντιμετωπίζονται πλέον σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι σαν μια ειδική κατηγορία επαγγελμάτων που χρειάζονται κινητροδότηση και φορολογούνται όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ από 26 – 29% και 100% προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιά ενώ «κόβεται» το αφορολόγητο των επιδοτήσεων και τα άλλα κίνητρα όπως επιστροφή ΦΠΑ και επιστροφή φόρου πετρελαίου κίνησης!

Ελεύθεροι επαγγελματίες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Επιπρόσθετα σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται και στο ασφαλιστικό τους καθώς – όπως προβλέπεται στην συμφωνία -   ο ΟΓΑ συγχωνεύεται με τον ΟΑΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές τους αντιστοιχίζονται με αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπερ μεθερμηνευόμενον: Ενώ τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν στον ΟΓΑ έως 1000 ευρώ ετησίως για ασφαλιστικές εισφορές τώρα θα πληρώνουν έως 250 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 3000 ευρώ ετησίως! Γεωργοί και κτηνοτρόφοι καλούνται πλέον να επαναπροσδιοριστούν μέσα σ’ ένα νέο πλαίσιο δεδομένων και να «αντέξουν» σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.  

«Φοροκεραμίδα» στο κεφάλι των αγροτών

«Η συμφωνία είναι πολύ κακή για μας τους αγρότες. Άγρια φορολογία από το πρώτο ευρώ. Είναι ζητούμενο αν θ’ αντέξουμε… Δεν βγαίνουν οι αριθμοί…. Γιατί όταν το 80% – 85% του συνολικού αριθμού των αγροτών της χώρας έχουν ετήσιο εισόδημα μαζί με τις επιδοτήσεις 10 – 12.000 ευρώ πώς θα ζήσουν με τόσους φόρους. Πρέπει να πληρώσει 2.600 ευρώ φόρο (26%) και 2.600 προκαταβολή και 3.000 ασφαλιστικές εισφορές! Τι του μένουν για να ζήσει και να ξανακαλλιεργήσει; Επιπλέον καταργούν επιστροφές φόρου ΦΠΑ και πετρέλαιο και φορολογούνται οι επιδοτήσεις. Αναρωτιέμαι αν αξίζει να κάνουμε τόσες θυσίες για να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία… Εγώ προσωπικά έχω ενστάσεις!», τονίζει ο πρόεδρος των αγροτών του νομού μας κ. Κώστας Δαλάτσης μεταφέροντας την απόγνωση που επικρατεί στον κλάδο. Το αντεπιχείρημα της αλλαγής καλλιεργειών σε πιο προσοδοφόρες από ότι τα σιτηρά και το καλαμπόκι τον βρίσκει αντίθετο: «Τα σιτηρά και το καλαμπόκι είναι σταθερές καλλιέργειες. Υπάρχει παγκόσμια τράπεζα αυτών των καλλιεργειών και διεθνώς παρουσιάζουν μείωση 10 – 15%. Οι τιμές βέβαια είναι εξευτελιστικές. Πέρσι πουλήσαμε καλαμπόκι με 15 λεπτά το κιλό. Τι παίρνει κανείς σ’ ένα περίπτερο με 15 λεπτά; Μια τσίχλα μόνο! Αυτό όμως για να το παράγουμε έχει κόστος! Για να στραφείς σε άλλες καλλιέργειες χρειάζεται κεφάλαιο. Εδώ ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει… Υπάρχει μια γκρίνια και μια μιζέρια στα χωριά μας. Κι όσο πάνε τα πράγματα θα χειροτερέψουν… Φτάσαμε στο μη παρέκει…», καταλήγει με έντονη πεσιμιστική διάθεση ο κ. Δαλάτσης.

«Φοροσφαγή» στους κτηνοτρόφους

Γκρίνια και στους κτηνοτρόφους καθώς και αυτοί πλήττονται από την νέα συμφωνία το ίδιο με τους αγρότες αφού το χαρακτηριστικό και των δύο αυτών κλάδων είναι ότι λογίζονται και αντιμετωπίζονται φορολογικά σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων κ Α. Λουκμακιάς χαρακτηρίζει «σφαγή» την φορολογία: «Μας φορολογούν με 28% τον τζίρο μας. Ένας κτηνοτρόφος μπορεί να κάνει τζίρο 150.000 ευρώ και να του μείνουν καθαρά 15.000 ευρώ! Αλλά και στα καθαρά να μας φορολογήσουν πάλι μέσα είμαστε. Εκείνο όμως που μας σβήνει είναι ότι το ασφαλιστικό. Πληρώναμε 80 ευρώ τον μήνα στο ν ΟΓΑ και τώρα μας πηγαίνουν στον ΟΑΕΕ και θα πληρώνουμε 250 ευρώ τον μήνα. Δεν ξέρω αν μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα», τονίζει ο κ. Λουκμακιάς.

Επανέρχεται ο νόμος Χατζηδάκη για το γάλα

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους η νέα συμφωνία επιφυλάσσει και άλλο ένα μέτρο για το οποίο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Τη ν επαναφορά του νόμου Χατζηδάκη για το γάλα. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος σε 7 μέρες αντί τριών. Αυτός ο νόμος καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση και πριν προλάβει να ισχύσει επανακαταργείται. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος Χατζηδάκη δεν είχε μετρήσιμα αποτελέσματα δηλαδή δεν μειώθηκε η τιμή του γάλακτος στο ράφι – όπως αποσκοπούσε – αλλά η τιμή πώλησης του παραγωγού καθώς οι εταιρείες είχαν την δυνατότητα χρονικά να εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος από χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή παραγωγού: «Σίγουρα αυτό συμφέρει τις γαλακτοκομικές χώρες της Ευρώπη όπως Γαλλία και Ολλανδία που θα μας πωλούν το γάλα τους. Δεν συμφέρει όμως τους αγελαδοτρόφους τους δικούς μας καθώς θα μειωθεί η τιμή που πωλούν το γάλα», σχολιάζει ο κ. Λουκμακιάς.

Αρνιά της Ξάνθης στο Ντουμπάι – Στα σκαριά συμφωνία

Μέσα σ’ όλα αυτή την καταχνιά ένα καλό νέο έρχεται να φωτίσει τους κτηνοτρόφους του νομού μας. Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Λουκμακιάς είναι στα σκαριά μια συμφωνία με Άραβες επιχειρηματίες από το Ντουμπάι που μέσω μιας ελληνικής εταιρείας που κάνει την διασύνδεση θέλουν να αγοράζουν 1.500 κιλά αρνίσιο κρέας σε καθημερινή βάση από το νομό μας. Μάλιστα τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση του κ. Λουκμακιά με τους εκπροσώπους της εταιρείας και τους Άραβες επιχειρηματίες: «Είναι πολλά τα θετικά και αν τελικά κλείσει η συμφωνία και ανοίξουμε αγορά στο Ντουμπάι θα είναι πολύ καλό για τους κτηνοτρόφους του νομού μας», επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες πριν οριστικοποιηθεί.

Ξάνθη – Ροδόπη έχουν τα καλύτερα ποιοτικώς αμνοερίφια της Ευρώπης

Οι Άραβες επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρθηκαν τυχαία για τα αρνάκια του νομού μας καθώς σύμφωνα με τον κ Λουκμακιά σε έρευνα που έχει γίνει στην Ε.Ε. έχουν αναδειχθεί τα αμνοερίφια του νομού μας και του νομού Ροδόπης ως τα καλύτερα ποιοτικώς της Ευρώπης. Γι αυτό το λόγο έχουν μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα. Ωστόσο όπως σημείωσε ακόμη και αν κλείσει η συμφωνία ο νομό μας θα έχει επάρκεια καθώς έχει ένα ζωικό κεφάλαιο σε αμνοερίφια της τάξης των 600.000 ζώων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…