Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογικό «βάπτισμα» με δημοψήφισμα για 1.844 Ξανθιώτες

Εκλογικό «βάπτισμα» με δημοψήφισμα για 1.844 Ξανθιώτες

0
dimopsifisma-1

Στα ίδια εκλογικά τμήματα θα συναντηθούν 115. 624 ψηφοφόροι

Οι 374 ετεροδημότες εντάσσονται στα 216 εκλογικά τμήματα του δήμου Ξάνθης

Στα ίδια εκλογικά τμήματα – συνολικά 216 – με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές και τους ίδιους Δικαστικούς αντιπροσώπους των εθνικών εκλογών της 25ης Γενάρη θα κληθούν να ψηφίσουν οι Ξανθιώτες και στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου. Η μόνη αλλαγή είναι στο τμήμα των ετεροδημοτών που καταργείται και οι 374 συνολικά εγγεγραμμένοι εντάσσονται κατ αλφαβητική σειρά στους πίνακες των 216 τμημάτων. Θα μπορούν δε να πληροφορηθούν που ψηφίζουν από τους πίνακες που θα αναρτήσει ο δήμος σε κάθε εκλογικό τμήμα ή από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr

115. 624 ψηφοφόροι στην Ξάνθη – 1.844 18ρηδες νέοι ψηφοφόροι στο νομό

Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά στους νέους ψηφοφόρους που προέκυψαν από την β’ αναθεώρηση. Έτσι στους εκλογικούς καταλόγους προστίθενται όσοι δήλωσαν μέχρι την 30η Απριλίου είτε μεταδημότευση είτε ιθαγένεια είτε ενηλικίωση. Έτσι όσοι 18ρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά ανέρχονται πανελλαδικά σε 108.371 εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες. Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι. Στην Ξάνθη σύμφωνα με πληροφορίες από την τμήμα Προσωπικού της Π. Ε. Ξάνθη οι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 115. 624 και σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί οι οποίοι εγγράφονται σε ειδικούς καταλόγους και προσαρτώνται σε εκλογικά τμήματα κοντινά με την υπηρεσία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τα Δημοτολόγια των δήμων του νομού οι 18ρηδες που προστίθενται στο εκλογικό σώμα του νομού ανέρχονται σε 1.844 και αναλύονται σε: 819 στο δήμο Ξάνθης, 404 στο δήμο Αβδήρων , 366 στο δήμο Μύκης και 264 στο δήμο Τοπείρου.

Δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια ούτε οι σάκοι

Σ’ ότι αφορά τα διαδικαστικά του δημοψηφίσματος όπως μας πληροφόρησε η Διευθύντρια του Τμήματος Προσωπικού κα Δερμενούδη μέχρι στιγμής δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια ούτε οι ειδικοί σάκοι όμως ξεκίνησαν οι διαδικασίες και όλοι στο Τμήμα εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος. Το ίδιο μας διαβεβαιώνει και η προϊσταμένη του Τμήματος εκλογών στο δήμο Ξάνθης κ. Μπασματζή. Ήδη η υπηρεσία έχει πάρει τα κλειδιά των σχολείων και ξεκινά η προετοιμασία για την μετατροπή τους σε εκλογικά τμήματα. Να σημειώσουμε ότι γι αυτή την προετοιμασία απασχολούνται 150 άτομα προσωπικό στους οποίους και καταβάλλεται 60 ευρώ ως εκλογική αποζημίωση.

«Που ψηφίζω» Δες το εκλογικό σου τμήμα από το ΥΠΕΣ

Με την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ οι πολίτες μπορούν online αλλά και μέσω τηλεφώνου να βρουν την διεύθυνση αλλά και τον χάρτη που βρίσκεται το εκλογικό τους τμήμα για τις εκλογές 2015. Η είσοδος στην εφαρμογή κρίνεται αναγκαία αφού μπορούν οι εκλογείς να γλιτώσουν χρόνο και ταλαιπωρία

Ειδικότερα οι ψηφοφόροι μέσω του ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ εκτός από την διεύθυνση και τον χάρτη του εκλογικού τμήματος μπορούν να διαπιστώσουν εάν είναι διπλοεγγεγραμμένοι αλλά και εαν έχει αλλάξει το εκλογικό τους κέντρο από τις προηγούμενες εκλογές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …