Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Ανθούν’’ οι γάμοι εντός της ‘’κρίσης’’ στην Ξάνθη, ‘’ανθούν’’ όμως και τα διαζύγια

‘’Ανθούν’’ οι γάμοι εντός της ‘’κρίσης’’ στην Ξάνθη, ‘’ανθούν’’ όμως και τα διαζύγια

0
gamos-close

Μειώθηκαν οι τελέσεις πολιτικών γάμων το 2015, αύξηση σε θρησκευτικούς γάμους και διαζύγια χριστιανών και μουσουλμάνων

Η οικονομική ύφεση φέρνει… γκρίνια και χωρισμούς – Αβεβαιότητα για το μέλλον και αναμονή, παρότι το 2016 είναι… δίσεκτο

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ενώνει, τελικά, τα ζευγάρια; Η κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών της σύγχρονης οικογενειακής στέγης γίνεται για άλλους αφορμή να έρθουν πιο κοντά, ενώ για άλλους αιτία απομάκρυνσης. Αναμφίβολα, η οικονομική στενότητα προκαλεί ρήξεις, γκρίνια και νεύρα, που εκδηλώνονται με την πρώτη ευκαιρία. Οι νέοι που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου και να ‘’στήσουν’’ το δικό τους σπιτικό, έχουν να ανταπεξέλθουν μεγάλες δυσκολίες και βάρη, με την ανεργία να αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια.

Τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια

Τα στοιχεία του Ληξιαρχείου του δήμου Ξάνθης και της Μητρόπολη Ξάνθης των τελευταίων ετών προσφέρονται για ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όσον αφορά το κατά πόσο η σύγχρονη οικονομική συγκυρία κρατά τα ζευγάρια μαζί και πόσο τελικά υπερισχύει η ανάγκη της συντροφικότητας, απέναντι στις εντάσεις που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα. Τα στοιχεία που παραθέτουμε αφορούν στους γάμους και τα διαζύγια που καταγράφηκαν στην Ξάνθη, την τετραετία 2010-2013. Οι ξανθιώτες δείχνουν, γενικά, να είναι όλο και πιο διστακτικοί στον γάμο, όσο η κρίση βαθαίνει, αλλά να μάχονται όταν θέλουν να μείνουν με τον άνθρωπό τους. Στον δήμο Ξάνθης, όλοι οι γάμοι που τελέστηκαν το 2010 ανέρχονται σε 381, το 2011 σε 394, το 2012 σε 367 και το 2013 σε 328. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μία σημαντική μείωση στην τέλεση γάμων από το 2010 μέχρι το 2013, η οποία αποτυπώνεται και στα στοιχεία του γραφείου Γάμων της Μητρόπολης, που αφορούν θρησκευτικούς γάμους που τελέστηκαν σε όλες τις ενορίες του νομού. Έτσι, το 2010 τελέστηκαν 250 θρησκευτικοί γάμοι, το 2011 233 και το 2012 231. Η συνολική καταγραφή των στοιχείων δείχνει μία σαφή προτίμηση στον πολιτικό γάμο τα τελευταία χρόνια, όπου βέβαια εντάσσονται και γάμοι μεταξύ μουσουλμάνων, που προτιμούν την ένωση στο δημαρχείο. Αντιστοίχως, και στις καταστάσεις του ληξιαρχείου συνολικά αναφέρονται οι γάμοι χριστιανών και μουσουλμάνων.

Αύξηση γάμων το 2014, ‘’ανοδικό’’ διαγράφεται και το 2015

Το 2014 καταγράφηκε ένα… παράδοξο, αφού σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην τέλεση γάμων στον δήμο Ξάνθης. Πιθανώς, οι νέοι συμβιβάστηκαν με τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν και πολλές σχέσεις οδηγήθηκαν στην… ‘’κουλούρα’’ ή στο δημαρχείο. Στο ληξιαρχείο του δήμου Ξάνθης ο αριθμός φτάνει τους 410 γάμους και συμπεριλαμβάνει πολιτικούς και θρησκευτικούς γάμους, χριστιανών και μουσουλμάνων, που τελέστηκαν στην πόλη. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί που προτιμούν για διάφορους λόγους να τελέσουν γάμους σε χωριά εκτός πόλης, αφού μόνο οι θρησκευτικοί γάμοι σε ενορίες της Μητρόπολης Ξάνθης για το 2014 ανήλθαν σε 260. Η διαφορετική τιμή από δήμο σε δήμο, οδηγεί, επίσης, κάποιους να επιλέξουν τα δημοτικά καταστήματα των όμορων δήμων της Ξάνθης. Οι 410 γάμοι του δήμου Ξάνθης για το 2014 αναλύονται ως εξής: 106 θρησκευτικοί και 101 πολιτικοί γάμοι στην Ξάνθη μεταξύ χριστιανών, 176 θρησκευτικοί και 27 πολιτικοί μεταξύ μουσουλμάνων. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 διέγραψε μια ανοδική πορεία στους γάμους, παρότι έχουν μειωθεί, παραδόξως, οι πολιτικοί. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είχαμε 54 πολιτικούς γάμους έναντι 32 φέτος, ενώ οι 106 θρησκευτικοί αυξήθηκαν σε 146 ανάμεσα στους χριστιανούς. Στους 11 πολιτικούς γάμους ανάμεσα σε μουσουλμάνους βρίσκονται τα πρώτα εξάμηνα και των δύο ετών, με μείωση όμως των θρησκευτικών γάμων από 83 το 2014 σε 56 φέτος για το ίδιο διάστημα.

Μαζί με τους γάμους αυξάνονται και τα διαζύγια

diazygioΑπό την άλλη πλευρά, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση στα διαζύγια. Ενώ δηλαδή είχαν κατατεθεί αποφάσεις από 89 λύσεις γάμου στο ληξιαρχείο το 2011, το 2012, μέχρι και το Νοέμβριο, τα διαζύγια ήταν μόλις 74. Ενώ τα διαζύγια μεταξύ μουσουλμάνων παρέμεναν σταθερά για δύο χρονιές (36 το 2011 και 32 το 2012), τα χριστιανικά σημείωσαν μία μείωση (από 53 σε 42), που ενδέχεται να συνδέεται και με τους διαφορετικούς τρόπους διαβίωσης. Σε πνευματική λύση του γάμου οδηγήθηκαν 56 ζευγάρια το 2010, 69 το 2011 και 66 το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης. Το 2014 τα διαζύγια στον δήμο Ξάνθης ανήλθαν σε 38 μεταξύ χριστιανών (19 από πολιτικούς γάμους και 19 από θρησκευτικούς), ενώ συνολικά στην Μητρόπολη Ξάνθης λύθηκαν 57 γάμοι. 34 ήταν τα διαζύγια θρησκευτικών γάμων μουσουλμάνων, ενώ μόλις ένα από πολιτικό γάμος. Φέτος, σημειώνεται μια αύξηση στα διαζύγια με το πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνεται ως εξής: 14 διαζύγια πολιτικών γάμων έναντι 9 πέρυσι την ίδια περίοδο, 38 διαζύγια θρησκευτικών συνολικά στην Μητρόπολη Ξάνθης, έναντι μόλις 7 πέρυσι ανάμεσα σε χριστιανούς στον δήμο Ξάνθης. Στους μουσουλμάνους δεν υπάρχει διαζύγιο πολιτικού γάμου μέχρι στιγμής (με ένα πέρυσι όλη την χρονιά), ενώ τα 17 διαζύγια θρησκευτικών γάμων αυξήθηκαν σε 26 φέτος.

Όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν μία έξαρση στις μεταβολές των σχέσεων μεταξύ των ζευγαριών από την προηγούμενη χρονιά, με πολλούς γάμους και πολλά διαζύγια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …