Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγορές …πανικού στα παντοπωλεία

Αγορές …πανικού στα παντοπωλεία

0
super market-ligmena

Άδειασαν τα ράφια σε μάρκετ και παντοπωλεία της γειτονιάς την Δευτέρα- Τώρα επικρατεί αυτοσυγκράτηση λόγω …60 ευρώ

Οι προμηθευτές έκοψαν την πίστωση στις επιχειρήσεις και ζητούν τα λεφτά στο χέρι – Δεν υπάρχουν ελλείψεις στα τρόφιμα

Οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο φόβος για χρεωκοπία της χώρας που επικρέμεται σαν «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από τα κεφάλια μας έχουν αλλάξει άρδην τις καταναλωτικές συνήθειες των ελλήνων από την μια μέρα στην άλλη. Νέα ήθη και νέες πρακτικές πρωτόγνωρες για τις νεώτερες γενιές οι κλειστές τράπεζες και οι ουρές για τα 60 ευρώ στα ΑΤΜ. Γνώριμα ήθη και γνώριμες πρακτικές για τις παλαιότερες γενιές όμως οι επιδρομές στα απανταχού παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ καθώς ανακαλούν από την μνήμη τους κατοχικά βιώματα είτε διηγήσεις που έχουν παγιωθεί μέσα τους ως κατοχικό σύνδρομο και εκφράζεται με κινήσεις πανικού στην εξασφάλιση της επιβίωσης. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε σε κάθε εθνική κρίση και οι μέρες που ζούμε αδιαμφισβήτητα είναι κρίσιμες!

Άδειασαν τα ράφια σε μάρκετ και παντοπωλεία της γειτονιάς την Δευτέρα- Τώρα επικρατεί αυτοσυγκράτηση λόγω …60 ευρώ

Για αγορές πανικού κάνει λόγο ο πρόεδρος των Παντοπωλών Ξάνθης κ. Τζιβανόπουλος Λευτέρης. Όπως σημειώνει κυρίως αυτό συναντάται σε μεγαλύτερους συμπολίτες μας που όμως βάζουν σ’ αυτή τη λογική και του νέους.: «Ιδιαίτερα την Δευτέρα είχαμε έντονο το φαινόμενο. Κόσμος αγόραζε αλεύρι ζάχαρη, αλάτι, λάδι ρύζι…. Κυρίως τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια συντήρησης. Τώρα είναι πιο συγκρατημένες οι αγορές. Άλλωστε με 60 ευρώ την μέρα δεν έχουν και πολλές δυνατότητες», σημειώνει ο κ. Τζιβανόπουλος.

«Ο κόσμος είναι πολύ τρομαγμένος. Άδειασαν τα ράφια το Σάββατο. Έχουν μεγάλο φόβο κυρίως οι μεγάλοι ότι θα ξανάρθουν μέρες κατοχής , μέρες πείνας», επιβεβαιώνει ο κ. Ηλίας Δουκίδης ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ «Φτηνή Αγορά».

Οι προμηθευτές έκοψαν την πίστωση στα παντοπωλεία

Και μπορεί μεν αυτό το φαινόμενο να ευνοεί τις επιχειρήσεις τροφίμων αφού έχουν αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους όμως το πρόβλημα για το κλάδο τους είναι η κομμένη πίστωση από τους προμηθευτές. Όπως επιβεβαιώνουν τόσο ο κ. Τζιβανόπουλος όσο και ο κ. Δουκίδης οι προμηθευτές ζητούν μετρητά για τις παραγγελίες επειδή το κλείσιμο των τραπεζών τους στερεί ρευστό και δυσχεραίνει τις συναλλαγές τους και τις εισαγωγές προϊόντων: «Όλες οι εταιρείες ζητούν μετρητά για τις παραγγελίες. Κατά συνέπεια θα μειώσουμε τις παραγγελίες και θα δούμε τι θα γίνει. Προς το παρόν δεν έχουμε ελλείψεις τροφίμων γιατί υπάρχουν αποθέματα αλλά αν συνεχιστεί αυτό για καιρό θα παρουσιαστούν. Ας ελπίσουμε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση», τονίζει ο κ. Δουκίδης. 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …