Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χωρίς Συνεταιρισμό οι Ξανθιώτες μελισσοκόμοι χάνουν προγράμματα

Χωρίς Συνεταιρισμό οι Ξανθιώτες μελισσοκόμοι χάνουν προγράμματα

0
kypseles

Σε 2.000 ανέρχονται οι ‘’πειρατικοί’’ μελισσοκόμοι στην Ξάνθη με μη ελεγχόμενο μέλι

Π. Καραπαναγιωτίδης: «Εγγύηση για τους καταναλωτές η αγορά μελιού από εγκεκριμένους παραγωγούς»

Ο τομέας της μελισσοκομίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, διαθέτουμε 20.000 μελισσοκόμους, το 3,2% των μελισσοκόμων της Ευρώπης με το 40% να είναι επαγγελματίες. Πέντε χώρες εκτιμάται ότι έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κυψέλες: Ισπανία (με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια αποικίες), Ελλάδα (με 1,5 εκατομμύριο), Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε συνολική παραγωγή μελιού 15.000 τόνους σε σύνολο 221.678 στην Ευρώπη με πρώτη την Ισπανία με 33.084 τόνους, δεύτερη την Ιταλία με 23.000, τρίτη την Ρουμανία με 22.224, τέταρτη την Γερμανία με 20.441, πέμπτη την Γαλλία με 20.000, έκτη την Ουγγαρία με 18.000 και έβδομη την Ελλάδα με 15.000 τόνους.

Έλλειψη επαγγελματισμού και εκπαίδευσης

Παρά το μεγάλο πλήθος μελισσοκόμων και κυψελών στην χώρα μας, η παραγωγή φαίνεται να μην συμβαδίζει με τους αυξημένους αυτούς αριθμούς. Παραγωγοί του χώρου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός και συστηματικές καταγραφές της πραγματικής παραγωγής, ενώ δεν δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην διαρκή εκπαίδευση των μελισσοκόμων, κάτι που σε άλλες χώρες θεωρείται απαραίτητο. Οι επαγγελματίες παραγωγοί της περιοχής κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό άτυπων ‘’πειρατικών’’ μελισσοκόμων, τους οποίους ανεβάζουν στους 2.000 περίπου, με τους επαγγελματίες και νόμιμους μελισσοκόμους να ανέρχονται σε 500.

Π. Καραπαναγιωτίδης: «Με τον νόμο Σκανδαλίδη διαλύθηκε ο Συνεταιρισμός μας»

Στην πόλη μας δραστηριοποιούνταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ξάνθης «Αρισταίος». Με το νομοσχέδιο του 2011 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, επιδιωκόταν η εξυγίανση και η βιωσιμότητα των αγροτικών συνεταιρισμών. Το πολύ υψηλό και απαγορευτικό για τους μικρούς παραγωγούς ποσό του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου, σήμανε την αρχή του τέλους για χιλιάδες συνεταιρισμούς στην χώρα, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Μελισσοκομικός. Το «Ε» επικοινώνησε με τον τελευταίο πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Παναγιώτη Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος έχει ιδρύσει την οικογενειακή επιχείρηση «Θρακική Μελισσοκομική». Με αφορμή την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Βελτίωσης Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας», μία εκ των δράσεων του οποίου είναι η εκπαίδευση των μελισσοκόμων, ρωτήσαμε τον κ. Καραπαναγιωτίδη αν οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας θα συμμετέχουν. Η απάντηση, δυστυχώς, ήταν αρνητική, αφού μετά την διάλυση του Συνεταιρισμού δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα.

Προσοχή στο μέλι που καταναλώνουμε!

Με αφορμή την επικοινωνία μας, θέσαμε στον κ. Καραπαναγιωτίδη μερικά ερωτήματα αναφορικά με την παραγωγή μελιού στην Ξάνθη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αυτή την στιγμή στην Ξάνθη δρουν τετραπλάσιοι άτυποι μελισσοκόμοι σε σχέση με τους επαγγελματίες, γεγονός που έχει πολλές αρνητικές συνέπειες τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους καταναλωτές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ένας νόμιμος και δηλωμένος μελισσοκόμος έχει ένα κωδικό που ξεκινά με το ΕΛ72 (χώρα και πόλη) και ένα τριψήφιο αριθμό. Όσοι παραγωγοί πωλούν μη εγκεκριμένο μέλι, δεν υφίστανται τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Εμπορίου και την Κτηνιατρική υπηρεσία. Οι έλεγχοι αυτοί διασφαλίζουν ότι δεν χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή του μελιού απαγορευμένα φάρμακα, όπως π.χ. αντιβιοτικά που καταργήθηκαν». Λόγω της έλλειψης ελέγχου στους αδήλωτους παραγωγούς, πολλοί είναι αυτοί που δεν ακολουθούν την παραδοσιακή και νόμιμη μέθοδο παραγωγής μέσω των φυτών, αλλά σε περιόδους μειωμένης ανθοφορίας καταφεύγουν σε παρασκευάσματα, με τα οποία ταΐζουν τις μέλισσες.

Μειωμένη παραγωγή και προβλήματα με εισαγόμενο μέλι

Η φετινή χρονιά δεν είναι καλή για τους παραγωγούς μελιού της περιοχής μας, καθώς οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις και ο αυξημένος αέρας εμπόδισαν την ανθοφορία. «Η βροχή δεν αφήνει τα άνθη να ‘’μελώσουν’’, ενώ ο αέρας ξεραίνει τα φυτά», μας εξηγεί ο κ. Καραπαναγιωτίδης. Αυτό το διάστημα οι παραγωγοί δεν έχουν τρυγήσει και αναμένουν την βελτίωση του καιρού. «Παρά τις αρνητικές καιρικές συνθήκες, κάποιοι παραγωγοί πουλούν μέλι όλο τον χρόνο, ακόμη και αν έχουν μόνο 5-10 κυψέλες. Είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργούν ως έμποροι, με το μέλι ακακίας ή το ανθόμελο να έρχεται συνήθως από την γειτονική Βουλγαρία, παρότι πωλείται ως ντόπιο», σημειώνει ο ίδιος. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια εμπλουτισμού των προϊόντων που διαθέτουν οι μελισσοκόμοι στην αγορά με την κατασκευή σκευασμάτων από πρόπολη, κεραλοιφών, αλλά και βασιλικού πολτού, για τον οποίο υπάρχει ζήτηση σε ολόκληρη την χώρα. Η τιμή του μελιού αυτό το διάστημα κυμαίνεται στα 7 ευρώ το κιλό, λόγω και του ανταγωνισμού που υπάρχει.

Συμβουλές για τον έλεγχο του γνήσιου μελιού

Στην προσπάθεια να διασφαλιστούν οι καταναλωτές από μέλι αμφίβολης προέλευσης, ο κ. Καραπαναγιωτίδης μας αποκάλυψε κάποια μυστικά για τον έλεγχο της γνησιότητάς του. Ιδού πώς περιέγραψε τα τεστ γνησιότητας: «Όταν το μέλι είναι γνήσιο και δεν προέρχεται από σκευάσματα που έχουν ταΐσει στις μέλισσες, έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ένας τρόπος για να το ελέγξουμε, είναι να στάξουμε μια σταγόνα σε μια κόλλα χαρτί και να γράψουμε βουτώντας ένα εργαλείο γραφής μέσα στην σταγόνα. Αν γράψει στο χαρτί, τότε το μέλι είναι γνήσιο και δεν έχει προσμίξεις. Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε μέλι σε ένα ποτήρι με νερό. Αν το μέλι αρχίσει να διαλύεται αμέσως, σημαίνει ότι δεν είναι γνήσιο. Το μέλι από τα άνθη θα πέσει στον πάτο του ποτηριού πριν αρχίσει να διαλύεται». Προσοχή, λοιπόν, στην αγορά αυτού του ξεχωριστού αγαθού, που απλόχερα μας παρέχει η φύση της χώρας μας, πρώτιστα για το καλό της υγείας μας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Σε 2 δόσεις οι πληρωμές

Αναλυτικά οι ημερομηνίες Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου, με τ…