Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς Παιδικές Χαρές η Ξάνθη για μερικούς ακόμη μήνες

Χωρίς Παιδικές Χαρές η Ξάνθη για μερικούς ακόμη μήνες

0
kleisti paidikixara

Προχωρά η φάση των υποδομών με θεμέλια και περιφράξεις πριν τοποθετηθούν τα παιχνίδια

Μ. Τσέπελης: «Γίνεται μια συνολική δουλειά σε νέα διάσταση και άλλη φιλοσοφία»

Όπως είναι γνωστό, ήδη εδώ και μήνες, το σύνολο των Παιδικών Χαρών του δήμου Ξάνθης –όπως και σχεδόν όλων των δήμων της χώρας– κρίθηκαν ακατάλληλες και απαγορεύτηκε η χρήση τους από τους πολίτες. Ακολούθως ο δήμος προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση των χώρων, ξεκινώντας με την απομάκρυνση του υπάρχοντος εξοπλισμού και την αντικατάστασή του από νέο, σύγχρονο και σύμφωνο με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία. Σε πρώτο στάδιο ο Δήμος προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού για 6 παιδικές χαρές και πιο συγκεκριμένα για αυτές στην Σταυρούπολη, στα Κιμμέρια, την Χρύσα, την οδό Σάρδεων, την Νεάπολη και την Καλλιθέα.

Παιδικές Χαρές χωρίς… παιδιά

Η σημερινή εικόνα στις Παιδικές Χαρές της πόλης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το όνομα των χώρων, αφού κανείς δεν αντικρίζει σ’ αυτές παιδιά να παίζουν. Οι χώροι που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, παιδικά γέλια και φωνές, τώρα κείτονται ως κενά οικόπεδα, περιμένοντας την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών. Η δυσαρέσκεια των δημοτών οδήγησε την δημοτική αρχή στο άνοιγμα αρχικά των χώρων, έστω και με την μορφή πάρκων και χώρων αναψυχής μικρών και μεγάλων. Αυτό όμως που προσελκύει ένα παιδί και το διασκεδάζει, είναι κυρίως οι κούνιες, τσουλήθρες, τραμπάλες και άλλα παιχνίδια, με τα οποία έχουν μεγαλώσει οι τελευταίες γενιές. Λυπηρή, όντως, η εικόνα, που απαιτεί φαντασία ώστε να καταστεί ελπιδοφόρα, αν αναλογιστεί κανείς την μορφή που θα πάρουν μετά τις εργασίες αποκατάστασης που έχουν εξαγγελθεί και ξεκίνησαν ήδη. Σε πολλές Παιδικές Χαρές είναι ακόμη εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης που άφησε η αδιαφορία των προηγούμενων χρόνων, καθιστώντας τους χώρους χαράς σε χώρους τρόμου. Χαλασμένες περιφράξεις, σκουριασμένα κάγκελα που κρέμονται και προεξέχουν απειλητικά, φθαρμένο και επικίνδυνο οδόστρωμα και άλλα πολλά χρήζουν επεμβάσεων, για να γίνουν και πάλι οι χώροι αυτοί διέξοδος των παιδιών μιας σύγχρονης πόλης.

Μ. Τσέπελης: «Οι παρεμβάσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στα βασικά»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τσέπελη, ο οποίος μας περιέγραψε την πορεία των εργασιών, αλλά και τον οραματισμό που υπάρχει για το εν λόγω θέμα από την νέα δημοτική αρχή. «Αυτό το διάστημα προχωρούν οι παρεμβάσεις στο πρώτο σκέλος του έργου, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, ώστε να τοποθετηθούν τα παιχνίδια σε ένα ασφαλή και κατά πάντα άρτιο χώρο», ανάφερε ο κ. Τσέπελης, για να συμπληρώσει, «δεν περιοριζόμαστε μόνο στα απολύτως απαραίτητα, που είναι η δημιουργία των σωστών θεμελίων για τα παιχνίδια, αλλά φροντίζουμε με παρεμβάσεις στην αποκατάσταση των περιφράξεων, ακόμη και στην αλλαγή του ελλιπούς φωτισμού που υπήρχε». Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, υπάρχει μία διαφορετική θεώρηση και προσέγγιση του θέματος των Παιδικών Χαρών, τις οποίες αντιμετωπίζουν συνολικά και σε μια νέα βάση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα μεγαλύτερο διάστημα εύρυθμης λειτουργίας των χώρων. «Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται, φροντίζουμε και άλλα θέματα που άπτονται των χώρων, όπως η επισκευή και διαπλάτυνση κάποιων πεζοδρομίων γύρω από τις Παιδικές Χαρές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέπελης, για να δηλώσει αισιόδοξος για την κατά το δυνατόν άμεση παράδοση των δημοτικών παιδότοπων στο κοινό.

Καθημερινό φαινόμενο ο βανδαλισμός σε πάρκα και Παιδικές Χαρές

Ο κ. Τσέπελης αφού εξέφρασε την αισιοδοξία για άμεση ολοκλήρωση των εργασιών υποδομής, ώστε να προχωρήσει σε δεύτερη φάση η τοποθέτηση των νέων παιχνιδιών, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, στάθηκε στο θέμα των βανδαλισμών που σημειώνονται σε διάφορους δημοτικούς χώρους συνάθροισης. «Έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο ο βανδαλισμός σε πάρκα και Παιδικές Χαρές, τις βραδινές κυρίως ώρες, από συγκεκριμένες ομάδες νεαρών, που καταστρέφουν μηχανήματα ψυχαγωγίας, όπως στην Κυψέλη και στην πλατεία Διοικητηρίου» είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Παρότι το θέμα είναι γνωστό, δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την τιμωρία των νεαρών βανδάλων, οι οποίοι συνεχίζουν ανενόχλητοι το ‘’έργο’’ τους.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…