Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα ελληνικά δικαστήρια καταφεύγουν οι δικηγόροι για τον ΦΠΑ

Στα ελληνικά δικαστήρια καταφεύγουν οι δικηγόροι για τον ΦΠΑ

0
dikaiosini

Απαιτούν να καταργηθεί ο φόρος που επιβλήθηκε στις δικηγορικές υπηρεσίες και επιβαρύνει τους πελάτες

Με νέα αποχή απειλούν, αν τεθεί για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε στις 5, 6 και 7 Ιουνίου στην Λαμία, υπό την προεδρία του Προέδρου της, Βασ. Αλεξανδρή, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, και ασχολήθηκε με όλα τα τρέχοντα, κρίσιμα θέματα που αφορούν τους Δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης. Στην έναρξη των εργασιών παρέστη και απάντησε σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από το Σώμα, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθαν. Κουτρομάνος. Στις απαντήσεις που έδωσε, ζήτησε από όλους τους παράγοντες της δίκης να συμβάλλουν, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική και αποτελεσματική για τον πολίτη η απονομή της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Κόκκινο πανί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Στην ενημέρωση που έγινε για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τις αλλαγές διατάξεων που συζητούνται, η Ολομέλεια επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε διατάξεις που επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Κική Κιούση: «Με την ρύθμιση αυτή ευνοούνται οι τράπεζες στο θέμα των κατασχέσεων και φτάνουμε, ουσιαστικά, να δουλεύουμε γι’ αυτές». Το Δικηγορικό Σώμα απέρριψε, επίσης, κατηγορηματικά και άλλες επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ, όπως η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης συνολικά, η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.

Κ. Κιούση: «Η νέα Κυβέρνηση μας ενέπαιξε με το νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη»

Η Ολομέλεια κατήγγειλε σύσσωμη την νέα κυβέρνηση για εμπαιγμό των Δικηγόρων, διότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προς την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του ΚΠολΔ (γνωστού ως σχεδίου Χαμηλοθώρη), το οποίο είχε απορρίψει συνολικά το Δικηγορικό Σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη, πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται το θέμα της αναθεώρησης του ΚΠολΔ με βάση (όπως επί λέξει αναφέρεται στο κείμενο), το προηγούμενο νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη. Η κα Κιούση τόνισε ότι ο δικηγορικός κόσμος εμπαίχθηκε από την κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές της δεσμεύσεις ότι δεν θα υλοποιηθούν οι πολλαπλά ζημιογόνες για την δικαιοσύνη εν λόγω ρυθμίσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Βάσει αυτών των δεσμεύσεων και ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου ανεστάλη η αποχή του Δικηγορικού Σώματος».

Απειλούν με νέα αποχή, αν τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Ολομέλειας, σε περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση και προωθηθούν στην Βουλή διατάξεις του ΚΠολΔ οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των Δικηγορικού Σώματος, όπως εκφράσθηκαν και εγκρίθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του 93% των Δικηγόρων στο πανελλαδικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014, η Ολομέλεια κρίνει ότι πρέπει να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας, που είχε αποφασισθεί από το Δικηγορικό δημοψήφισμα για το προηγούμενο νομοσχέδιο. Η αποχή είχε ανασταλεί στις 31 Δεκεμβρίου μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Στην ίδια περίπτωση, θα συγκληθούν παράλληλα και άμεσα, η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια των Προέδρων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω αντιδράσεις του Δικηγορικού κόσμου.

Οι δικηγόροι θα καταφύγουν… στα δικαστήρια για τον ΦΠΑ

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε, επίσης, το μέλλον του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ), με τα δεδομένα και τα συμπεράσματα για την προοπτική και την βιωσιμότητά του να είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξα. Το Δικηγορικό Σώμα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Όπως μας μετέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης: «Πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ασκήσει τελικά πρόσθετη παρέμβαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια δίκη που προκάλεσε το Βέλγιο, με αίτημα την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αναλυτικά ενημερωτικά υπομνήματα με τις θέσεις του και τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της μη επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, καθώς επιβαρύνουν τους πελάτες και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη, από οικονομικής άποψης, την προσφυγή των πολιτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε η κα Κιούση. Μετά τις εξελίξεις αυτές η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα να προσβάλει στα ελληνικά Δικαστήρια την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία όλων των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…