Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Σε πολιτικό «κόσκινο» η κυβερνητική συμφωνία

Σε πολιτικό «κόσκινο» η κυβερνητική συμφωνία

0
tsipras-giounker1

Μέτρα 8 δις και με 21 σημεία η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Περιλαμβάνει μέτρα επώδυνα για συνταξιούχους, επιχειρήσεις, εργαζομένους, φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα και τους καταναλωτές

«Λευκός καπνός» βγήκε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλες για πρώτη φορά μετά από το πολύμηνο παζάρεμα για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους – δανειστές μας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι …συμφωνούν στη βάση του κειμένου της ελληνικής κυβέρνησης όμως ακόμη δεν κλείδωσε η συμφωνία και δεν κοστολογήθηκαν τα προτεινόμενα μέτρα κάτι που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ωστόσο το Μαξίμου δημοσιοποίησε την πρόταση της Ελλάδας η οποία προβλέπει μέτρα 8 δις ευρώ και 21 σημεία. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον τα μέτρα να μην θίγουν τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η συμφωνία να συνδεθεί με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και να υπάρξει πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής: «Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και για πρώτη φορά αποθέτει τα βάρη όχι σε μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά προστατεύει την μέση λαϊκή οικογένεια για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν την δυνατότητα να τα επωμιστούν με στόχο να φύγουμε οριστικά από την κρίση που έχουμε μπει εδώ και πέντε χρόνια».

Μέτρα που «καίνε»…

Ωστόσο το περιεχόμενο της πρότασης περιλαμβάνει μέτρα επώδυνα για συνταξιούχους, επιχειρήσεις, εργαζομένους, φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα και τους καταναλωτές, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι φανερό ότι οι «κόκκινες γραμμές» …ξεβάφτηκαν καθώς η νέα πρόταση προσέγγισε τις θέσεις των θεσμών καλύπτοντας την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό «κενό» του 2015 που χώριζε τις δύο πλευρές. Στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, η καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αυξάνεται και η εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε έμμεση μείωση 6% στις συντάξεις και μείωση 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων. Επίσης η μεταφορά στον συντελεστή 13% βιομηχανοποιημένων προϊόντων τροφίμων αναμένεται να μειώσει και άλλο το εισόδημα των νοικοκυριών.

Η ελληνική πρόταση στο «μικροσκόπιο» του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Aποτιμώντας την ελληνική πρόταση που αποτελεί τη βάση για συμφωνία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ επισημαίνει αρχικά πως δεν ανταποκρίνεται 100% σ’ αυτό που επεδίωκε η κυβέρνηση όμως δεν παύει να θεωρηθεί επιτυχία της κυβέρνηση καθώς : «Το βάρος δεν πέφτει στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν διαλύει τον κοινωνικό ιστό και δίνει προοπτική για ανάπτυξη και αναδιάρθρωσης του χρέους, Για πρώτη φορά καλούνται να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες ενώ προστατεύονται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώναμε όλο αυτό το διάστημα. Θεωρώ ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό πιστεύω πως θα εκτιμηθεί και από τον λαό και μέσα στο κόμμα και δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αποδοχής του Σχεδίου. Θα συζητήσουμε στην Κοινοβουλευτικής μας Ομάδα και θα ψηφίσουμε με το χέρι στην καρδιά…», αναφέρει ο κ. Ζεϊμπέκ δηλώνονται αισιόδοξος ότι θα αμβλυνθούν χωρίς απώλειες οι αντιστάσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Το «Ποτάμι» θα πει ΝΑΙ στην συμφωνία

Ναι στην συμφωνία θα πει το «Ποτάμι», θέση που ανακοίνωσε εξ’ αρχής καθώς: «Είπαμε και ξαναλέμε: Συμφωνία πάση θυσία» Έστω και οδυνηρή αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία. Συνεπώς αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και ας ελπίσουμε ότι θα κλειδώσει χωρίς να αλλάξουν πολύ οι θέσεις της ελληνικής πρότασης αλλά και οι συσχετισμοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ποτάμι» έχει ξεκάθαρη θέση. Είπαμε ότι θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μας κρατήσει μέσα στην Ευρώπη. Σίγουρα αυτή είναι μια καλή συμφωνία αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές. ‘Έγιναν πολλά λάθη από την προηγούμενη και αυτή την κυβέρνηση χάθηκε πολύτιμος χρόνος που κόστισε την ελληνική οικονομία. Γιατί για παράδειγμα αυτή η συμφωνία να μην γινόταν τον Μάρτιο; Γιατί απλούστατα η κυβέρνηση ήθελε να εξασφαλίσει για μια ακόμη φορά το πελατειακό της κράτος, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους αυξάνοντας και πάλι τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει ο Άρης Σαββίδης, εκπρόσωπος του Ποταμιού στην Ξάνθη.

Υποκρισία της Αριστεράς – Επαχθής η συμφωνία, λέει η ΝΔ

Σχεδόν λακωνική αλλά αρκούντως αποσαφηνιστική του κλίματος που επικρατεί στην ΝΔ η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη: «Αριστερά και υποκρισία είναι ταυτισμένες έννοιες» και εξηγεί πως όλο αυτό τον καιρό η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για να καταλήξει σε πολύ δυσμενέστερη συμφωνία από αυτή που προέβλεπε το mail Χαρδούβελη: «Πρόκειται για μια υποκρισία εις βάρος του ελληνικού λαού, Τόσο καιρό διαπραγμάτευση δήθεν για να καταλήξουμε με μια επαχθέστερη συμφωνία… Γιατί δεν ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση από το mail Χαρδούβελη και να πετύχουν κάτι καλύτερο;».

Βροντερό ΟΧΙ στη συμφωνία λέει το ΚΚΕ

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΚΚΕ Ξάνθης ο γραμματέας της Ν.Ε. Βογιατζής Κώστας επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία που στρέφεται κατά της λαϊκής οικογένειας και ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο: «Όλο αυτό το παζάρεμα έγινε για να διανεμηθεί η χασούρα της αστικής τάξης της Ελλάδας με της Ε.Ε. Διατηρούνται όλοι οι μηνημονιακοί νόμοι που έπηξαν τους εργαζόμενους κατά μήκος και κατά πλάτος. Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο,. Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο οι μεγάλοι όμιλοι θα βγουν κερδισμένοι… Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία. Δεν είμαστε της λογικής ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν το δήμιό τους… Γι αυτό τους καλούμε να την παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα τους».

Όχι λευκή επιταγή από το ΠΑΣΟΚ

Επιφύλαξη και στάση αναμονής από το ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της Ν.Ε. Ξάνθης Χρήστο Αμανατίδη να δηλώνεις πως : «Το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί πως θα συμπαρασταθεί στη κυβέρνησης υπό το όρο να μην βγούμε από το ευρώ . Ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα δώσει λευκή επιταγή . Η συμφωνία θα αναλυθεί και θα κριθεί και νομίζω ότι κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση».

Αμφίσημα μηνύματα από τους ΑΝΕΛ

Αμφίσημη και «θολή» η εικόνα στους ΑΝΕΛ. Όπως επισημαίνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Ξάνθης κ. Δούζης το κόμμα όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο πρόεδρος Πάνος Κμμένος αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους ΑΝΕΛ η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και ότι ενδέχεται αυτό να φέρει ρήξη μέσα στον κυβερνητικό σχηματισμό. Για το λόγο αυτό χθες συνεδρίαζε η Κ.Ο. του κόμματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…