Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Πρασίνισε’’ η κεντρική πλατεία της Ξάνθης από τους μαθητές των σχολείων

‘’Πρασίνισε’’ η κεντρική πλατεία της Ξάνθης από τους μαθητές των σχολείων

0
plateia-mikroigeorgoi

Γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μεταδίδοντας την ευαισθησία τους στους μεγαλύτερους

Χειροτεχνίες, μεταμφιέσεις, capoeira και διανομή φυτών με μόνη προϋπόθεση… να φέρουν πίσω σπόρους

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το θέμα του φετινού εορτασμού για το 2015 είναι «Αειφόρος κατανάλωση και παραγωγή» και το επίσημο σύνθημα «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή».

Ως αειφόρος παραγωγή και κατανάλωση νοείται η χρήση αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στην κάλυψη των φυσικών αναγκών και συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων, των τοξικών υλικών και της παραγωγής αποβλήτων και ρύπων, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Σχολική Γιορτή Περιβάλλοντος στην κεντρική πλατεία

Οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας, προγραμμάτισαν και διοργάνωσαν ένα πλήθος δράσεων κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι οποίες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 5 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Όσοι πέρασαν χθες από την κεντρική πλατεία της πόλης αντίκρισαν ένα πολύχρωμο και πολυπρόσωπο θέαμα, με τους μικρούς μαθητές της Ξάνθης να διατρανώνουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Σε ειδικά πάνελ που στήθηκαν από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, εκτέθηκαν ζωγραφιές, χειροτεχνίες, κατασκευές, αλλά και πολλά φυτά και βότανα. Οι παρουσιάσεις διανθίστηκαν από μουσικά δρώμενα στο πλησίον υπαίθριο θεατράκι, όπου μαθητές των σχολείων έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν καταχειροκροτούμενοι από συμμαθητές, γονείς και δασκάλους.

Παιχνίδι με την φύση και μάθηση

Η μάθηση και οι πληροφορίες για το περιβάλλον συνδυάστηκαν ιδανικά με παιχνίδια, που εμπνεύστηκαν οι δάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου και οι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Οι πρώτοι δημιούργησαν μια πρωτότυπη ‘’σκυταλοδρομία’’, όπου τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν τέσσερα αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, βασιλικό, μέντα και λεβάντα) και να τα τοποθετήσουν στην αντίστοιχη θέση. Τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης δημιούργησαν ένα ιδιότυπο λαβύρινθο, με δύο ομάδες παιδιών να στέκονται στις δύο εισόδους του. Η μία εκπροσωπούσε τους θηρευτές της φύσης (αρπακτικά) και η δεύτερη τα θηράματα, τα ζώα, δηλαδή, που αποτελούν τροφή των πρώτων. Με τα μάτια δεμένα και υπό την καθοδήγηση των συμμαθητών τους, οι θηρευτές προσπαθούσαν να πιάσουν τα θηράματα, ενώ αυτά έσπευδαν να εισέλθουν στην φωλιά τους και να γλιτώσουν τον κίνδυνο.

Μικροί γεωργοί που έγιναν… μανάβηδες

Το ενδιαφέρον των περαστικών κέντρισε ο πάγκος που έστησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου, 7ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου Αβδήρων. Με σύνθημα ‘’Ας πορευτούμε προς την αυτάρκεια’’, οι μαθητές υλοποίησαν ένα πρόγραμμα του ΚΠΕ Βιστονίδας, δημιουργώντας σχολικούς λαχανόκηπους, με σπόρους τοπικών ποικιλιών πιπεριάς τύπου Φλωρίνης, ντομάτας Ροδόπης και τσακώνικης μελιτζάνας. Αφού φρόντισαν όλη την άνοιξη τους σπόρους και τους έκαναν πλέον φυτά, διέθεσαν τα προϊόντα τους σε όσους Ξανθιώτες επιθυμούσαν να φυτέψουν στον κήπο ή το μπαλκόνι τους τις τοπικές αυτές ποικιλίες. Μόνη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος φυτό, να… επιστρέψει τον Σεπτέμβριο με σπόρους, ώστε να συμβάλλει στην δημιουργία μιας τράπεζας σπόρων. Οι πολλοί περαστικοί που έσπευσαν να προμηθευτούν φυτά, έδιναν τα στοιχεία τους, ώστε να υπάρξει επαφή και επικοινωνία για την διασφάλιση των σπόρων για μελλοντικές καλλιέργειες.

Ενθουσίασε τους μαθητές η επίδειξη Capoeira

Το τμήμα Capoeira της ΦΕΞ ήταν εκεί με τρία από τα μέλη του, που δεν αρκέστηκαν στους βραζιλιάνικους ρυθμούς από τα ιδιότυπα όργανα της Νότιας Αμερικής, αλλά πραγματοποίησαν ένα ανοιχτό μάθημα για τους περίεργους και φιλομαθείς μαθητές. Με επίδειξη απλών κινήσεων με την συνοδεία του ρυθμού, μαθητές και μαθήτριες μπήκαν στο κέντρο του ανθρώπινου κύκλου που σχηματίστηκε και μυήθηκαν στις χαρακτηριστικές κινήσεις της μουσικοχορευτικής πολεμικής τέχνης της Βραζιλίας.

Αξιέπαινες δράσεις και πρωτοβουλίες, που στοχεύουν όχι μόνο στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στις ομάδες των μαθητών, αλλά και στην μεταφορά του μηνύματος της αειφορίας, της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος σε μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλεξάρτησης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…