Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οζώδης δερματοπάθεια των βοοειδών προ των πυλών μας!

Οζώδης δερματοπάθεια των βοοειδών προ των πυλών μας!

0
ozodiis dermatopatheia

Συναγερμός την Περιφέρεια! Έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη με τον Διευθυντή Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, Α. Σαχπατζίδη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο περιφερειάρχης – Ζητά μέτρα από κτηνοτρόφους, στελέχωση των υπηρεσιών από το υπουργείο και μέτρα από την Τουρκία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς η Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών χτυπά την πόρτα μας! Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 2 εστίες στο Νομό Αδριανούπολης , στην παρέβρια περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και σε απόσταση 8-10χλμ από τα σύνορά μας και δεδομένου ότι η νόσος μεταδίδεται με τα έντομα κυρίως μύγες και κουνούπια είναι πολύ πιθανό να περάσει τα σύνορα και να μολύνει τις εκτροφές του Έβρου. Και είναι ακόμη νωπά τα σημάδια της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα από την επέλαση της οποίας αποδεκατίστηκε το ζωικό κεφάλαιο της Θράκης καθώς σφαγιάστηκαν 30.000 ζώα. Επισημαίνεται πως ο τρόπος αντιμετώπισης και αυτής της νόσου είναι ο ίδιος (σφαγή όλης της εκτροφής ) όπως υπαγορεύεται από τους κοινοτικούς κανόνες παρότι δεν και η ευλογία και η Οζώδης δερματοπάθεια δεν συνιστούν κίνδυνο γι την δημόσια υγεία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ως μη μέλος της Ε.Ε. έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των νόσων αυτών.

Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας επέλασης της ζωονόσου και να κινδυνέψει για μια ακόμη φορά το ζωικό κεφαλαίο της Θράκης και της Βορείου Ελλάδος κατ’ επέκταση, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης συγκάλεσε σύσκεψη με τον Διευθυντή Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη με στόχο το σχεδιασμό για έναν πρώτο σχεδιασμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να «οχυρωθεί» η κτηνοτροφία της Θράκης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο περιφερειάρχης

Ζητά μέτρα από κτηνοτρόφους, στελέχωση των υπηρεσιών από το υπουργείο και μέτρα από την Τουρκία

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Περιφερειάρχης επεσήμανε σχετικά: «Για άλλη μια φορά το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο και την πιθανότητα μαζικών θανατώσεων, εάν το νόσημα εισέλθει στην περιοχή μας. Η προστασία του κτηνοτροφικού μας κεφαλαίο απαιτεί την λήψη δραστικών μέτρων.

Ζητούμε από τους κτηνοτρόφους, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΑΜΘ, να λάβουν και να εξαντλήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η μετά από κλινική εξέταση κατά το δυνατόν απομάκρυνση από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα, όπου βόσκουν τα βοοειδή.

Ζητούμε από την Τουρκική πλευρά να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος, με θανατώσεις, εμβολιασμό (ο οποίος δεν επιτρέπεται στη χώρα μας) και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων.

Ζητούμε την έγκαιρη ενημέρωση και πλήρη συνεργασία μεταξύ των Τοπικών Αρχών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Αδριανούπολης και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ζητούμε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στηρίξει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της περιοχής και να επιτρέψει την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού.

Ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιτρέψει τη διεύρυνση των ζωνών αεροψεκασμού για την καταπολέμηση κουνουπιών, κάτι που προτιθέμεθα να κάνουμε και θα προβούμε σε πρόσθετες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα ενεργήσει προληπτικά προς κάθε κατεύθυνση με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ. Παυλίδης.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες πάντως, το θέμα έχει φτάσει ήδη από το πρωί στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και έχει ενημερωθεί και ο υπουργός, ενώ έχει δοθεί σήμα στις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειες και να είναι σε επιφυλακή για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονάει» τα νοικοκυριά η ακρίβεια

17% πιο ακριβό το λάδι, 4,9% το ψωμί και 19, 7% το αρνί!   Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος το…