Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο δήμος Ξάνθης συμμετέχει στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στους απόρους

Ο δήμος Ξάνθης συμμετέχει στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στους απόρους

0
sissitio mageirissa-empros

Ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος παρών σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας –

Από 1 έως 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται οι αιτήσει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και διανομή σχολικών γευμάτων στα σχολεία

Το κοινωνικό του πρόσωπο αναδεικνύει ο δήμος Ξάνθης συμμετέχοντας ενεργά στη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας μέσω του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος κ. Χ. Δημαρχόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, στο υπουργείο Εργασίας, μετά από πρόσκληση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανούς Φωτίου και με θέμα: «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» ενώ παρών στην σύσκεψη ήταν και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης. Στη σύσκεψη περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι, οι οποίοι αποτελούν τους επικεφαλής εταίρους (Leaders) των «Κοινωνικών Συμπράξεων» οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διανομή της βοήθειας, στο πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους.

Από 1 έως 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου οι ωφελούμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Ιουλίου, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, ενώ ως έτος αναφοράς των φορολογικών δηλώσεων είναι το φορολογικό έτος του 2014. Η προκήρυξη των προμηθειών θα γίνει σε πρώτη φάση κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τον Οκτώβριο να γίνει η πρώτη διανομή. Η βοήθεια για τους ωφελούμενους συμπολίτες μας, όπως αναφέρθηκε, θα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά και νωπά κρέατα, βρεφικές τροφές, προϊόντα και είδη προσωπικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας καθώς και άλλα συνοδευτικά μέτρα όπως συμβουλευτική υποστήριξη, κοινωνικά φροντιστήρια κλπ. Από το σύνολο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου την προκήρυξη των προμηθειών για τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 105 εκατ., θα διενεργηθούν αποκεντρωμένες προμήθειες από τις Κοινωνικές Συμπράξεις, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές.

Μέρος των τροφίμων θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων για τους άστεγους, στους οποίους θα παρέχονται είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

Μέχρι τις 26 Ιουνίου θα αποσταλεί από το δήμο το πρωτόκολλο συνεργασίας

Ο Δήμος της Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της «Κοινωνικής Σύμπραξης» στην Ξάνθη, θα πρέπει να αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο, έως 26 Ιουνίου 2015, υπογεγραμμένο το πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος στην Ξάνθη. Οι παροχές στους πολίτες θα είναι ανάλογες με το μέγεθος των ωφελουμένων κάθε Δήμου.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ξάνθης την Πέμπτη θα έχει σύσκεψη με τους συμπράττοντες φορείς για το συντονισμό του προγράμματος. Σε σχετική δήλωση του αναφέρει: Ο στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως αυτά που παρέχει το ανωτέρω πρόγραμμα και που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και διανομή σχολικών γευμάτων στα σχολεία

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κα Θεανώ Φωτίου επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής των άτυπων δικτύων Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Κοινωνικές Συμπράξεις, «ώστε να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο μια ομπρέλα όλων όσοι ασχολούνται με ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα, πρότεινε «τη νέα δράση που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, αυτή της παρασκευής και διανομής σχολικών γευμάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Η διανομή αυτή, όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, «θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Προκειμένου να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο θα συνεργαστούν πιστοποιημένες μονάδες όπως κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία, παιδικοί σταθμοί, οι οποίες ήδη παρασκευάζουν βρεφικά και γεύματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…