Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καλοκαιρινή… ‘’δίαιτα’’ επιβάλλουν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα

Καλοκαιρινή… ‘’δίαιτα’’ επιβάλλουν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα

0
agelades-empros

Τα ταΐζουν όσο χρειάζεται για να αποφύγουν την ασιτία, λόγω αδυναμίας προμήθειας ζωοτροφών

50% κάτω η παραγωγή γάλακτος ως συνέπεια του capital control – Άρχισαν οι μειώσεις προσωπικού

Η τραπεζική αργία και τα capital controls, που επιβλήθηκαν από το τέλος Ιουνίου, δεν άφησαν απρόσβλητο ούτε τον τομέα της κτηνοτροφίας. Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια ζωοτροφών, καθώς η έλλειψη ρευστού έχει εξαντλήσει κάθε πιθανό αποθεματικό και η παραγωγή γάλακτος πέφτει κατακόρυφα.

Χωρίς προπληρωμή δεν προμηθεύει κανείς

Το πρόβλημα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις πανελλαδικά και εντάσσεται στην γενικότερη αλλαγή στάσης των προμηθευτών προς τους πελάτες τους. Παρά τις πολύχρονες επαγγελματικές συνεργασίες και την μέχρι τώρα αγαστή επιχειρηματική σχέση, η ανασφάλεια από την έλλειψη ρευστού και τις εξελίξεις που δρομολογούνται για την χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν οδηγήσει και τους προμηθευτές ζωοτροφών να ζητούν πλέον να πληρώνονται τοις μετρητοίς. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο για τους κτηνοτρόφους, καθώς είτε αναμένουν να πληρωθούν από τις βιομηχανίες στις οποίες διαθέτουν τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα, είτε, στην περίπτωση που έχουν πιστωθεί τα χρήματα στον λογαριασμό τους, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μεγάλου χρηματικού ύψους, ώστε να αποπληρώσουν άμεσα τους προμηθευτές τους. Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς, περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Δεν υπάρχει ρευστό και οι περισσότεροι προμηθευτές αρνούνται να δώσουν ζωοτροφές επί πιστώσει», τονίζοντας ότι: «Τα σιτηρά που υπάρχουν τώρα θα επαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου, ενώ η νέα σοδειά αναμένεται από τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Αν δεν αλλάξει κάτι, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα από τον Αύγουστο, αφού δεν γίνεται πλήρως ούτε το αλώνισμα, λόγω έλλειψης καυσίμων στις κομπίνες».

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στους αγελαδοτρόφους

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται αγελαδοτρόφοι και χοιροτρόφοι με μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, αφού δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν βοσκή στα ζώα, κάτι που γίνεται πιο εύκολα σε κτηνοτρόφους με αιγοπρόβατα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Λουκμακιάς: «Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μειώνουν τις ποσότητες τροφής των ζώων στο απολύτως απαραίτητο για να μην υποσιτιστούν. Στις τροφές που δίνονται στα ζώα δεν ανήκουν μόνο τα σιτηρά που βγάζει η περιοχή. Χρησιμοποιούμε σόγια που εισάγεται, πίτουρα, τριφύλλι, ισορροπιστές κ.ά. στα οποία οφείλεται και η αυξημένη παραγωγή». Η μειωμένη τροφή έφερε όμως και μειωμένη παραγωγή γάλακτος. «Η παραγωγή γάλακτος παρουσιάζει πτώση κατά 50%, αφού τα ζώα δεν τρέφονται σωστά. Αλλά και αυτό το λιγοστό γάλα που παράγεται, είτε δεν το πληρώνονται, είτε όταν πληρώνονται δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματα» σημειώνει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης. Ο ίδιος ο κ. Λουκμακιάς επεσήμανε, ακόμη, ότι έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες μειώσεις προσωπικού σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής, ως απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας.

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΖ

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέπειες και επιπτώσεις από την αδυναμία συμφωνίας της κυβέρνησης και της ΕΕ», εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με τη χώρα στην απομόνωση και την έλλειψη των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ είναι πραγματικά αδύνατο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες χρηματοδότησης των βασικών λειτουργιών του κράτους και της οικονομίας μας γενικότερα. Η ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, αναμένεται να επιφέρει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Η διατάραξη στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς των δημητριακών, σε λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αφήσει χωρίς τις απαραίτητες ζωοτροφές τις Ελληνικές παραγωγικές μονάδες με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η αδυναμία των εισαγωγών βασικών Α’ υλών που είναι απαραίτητες, αναμένεται να επεκτείνουν την ανωμαλία τροφοδοσίας για χρόνο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Η διαχείριση των σιτηρών που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής (σιτάρια, κριθάρια κ.ά.) καθιστά αδύναμη κάθε ομαλή συναλλαγή με τον αγροτικό κόσμο που αυτή τη στιγμή περιμένει να καλύψει καλλιεργητικά κόστη ενός χρόνου».

Επιδοτούμενο το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής

Η ανακοίνωση συνεχίζει, παρουσιάζοντας την άμεση εξάρτηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας από τις επιδοτήσεις της ΕΕ: «Οι μεταφορές των ζωοτροφών από και προς τις παραγωγικές μονάδες, και γενικά προς την αγορά, ουσιαστικά έχει σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσει άμεσα, ενώ το κόστος για τις νησιωτικές περιοχές εκτινάσσεται στα ύψη. Είναι γνωστό ότι το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας προέρχεται κατά 56% από τις επιδοτήσεις της ΕΕ, ενώ οι επενδύσεις στον αγροτικό χώρο έχουν επιδοτηθεί κατά 70%, συνεπώς κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από την ΕΕ οδηγεί στην πραγματική εξαθλίωση και καταστροφή σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, αυτό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο θα συμπαρασύρει όλη την μεταποιητική βιοτεχνία και βιομηχανία της χώρας. Η χαοτική κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω αφορά τον κρίσιμο τομέα της παραγωγής τροφίμων (γάλα, κρέας, τυροκομικά, ψάρια, αυγά, κτλ), των οποίων η έλλειψη απειλεί αυτή καθ’ αυτή την επάρκεια σε τρόφιμα των συμπολιτών μας».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…